Novellanalys ögat, Svenska 3

1 röster
12092 visningar
uppladdat: 2018-04-18
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 Svenska 3, novellanalys "ögat"                                                      

 

Novellanalys ögat

Alice Munro är en kanadensisk, engelskspråkig författare som är född 10 juli 1931 i Wingham. Sedan debuten 1968 har hon uteslutande publicerat novellsamlingar. Munro utsågs  av nobelkommitten till nobelpristagare 2013 i litteratur. Med motiveringen “den samtida novellkonstens mästare”. Munro började skriva redan i tonåren och fick sin första novell publicerad i en studenttidning.  Många av hennes berättelser har en självbiografiska inslag och utspelar sig ofta i olika miljöskildringar i olika typer av små stadsmiljöer.

 

Genre är en skönlitterär novell. Detta märks genom att berättelsen är påhittad. Att den dessutom är kortfattad tyder på att det är en novell.

Titeln på novellen är “ögat”. Titeln samspelar med innehållet på novellen på så sätt att när man läst hela novellen får man en känsla av en rörande historia som skulle kunna vara sann. När flickan går fram till kistan i slutet och tittar ner på Saide så ser hon att ett av ögonlocket fladdrar. Detta gör att hon får en känsla av Saide kan se på henne. På så sätt finns hon fortfarande med flickan. Detta har även troligen gett titeln på novellen “ögat” då Saide stod huvudkaraktären (protagonisten) flickan nära. I novellen kan man även utläsa att Saide stod nära flickan och betydde jättemycket för henne.

 

Novellen berättas ur ett förstapersonsperspektiv då flickan själv berättar historien. Berättaren är allvetare och berättar historien ur dennes perspektiv. Berättelsen utspelar sig under ca. ett halvår. Detta ser man genom miljöbeskrivningarna då Side och flickan tog bort flugg papper från fönstren varje dag. Detta är något som man vanligtvis gör under sommaren. Men kan även läsa utifrån de olika miljöbeskrivningarna att berättelsen slutar under hösten då löven blir gula och skolorna börjar.

 

Berättelsen går i en kronologisk ordning. Detta ser man genom att i början finns inte Sidide med i bilden då mamman styr och ställer med flickan. Efter ett tag anställs Saide och livet för flickan förändras till det bättre. Intrigen är ett psykologiskt drama där flickan till en början hade det svårt då mamma och flickan hade en del konflikter. Dock ifrågasatte flickan aldrig mamman förrän Saide kommer in i bilden. Man kan säga att Sadide blir som en förebild och kompis till flickan. I berättelsen tillbakablickar flickan på sin egen och hennes mammas relation.

En parallell handling till berättelsen om flickan får man lära känna sadide som är en nöjeslysten flicka som går och dansar varje helg samt sjöng på radion. Dessa två parallella handlingarna visar på att flickan och Saide levde två olika liv.  Man kan till viss del utläsa att flickan också skulle vilja leva som sadie då hon försöker att sjunga men att hon inte har så bra sångröst.

 Konflikten i novellen handlar om att flickan och hennes mamma inte har samma uppfattning om saker och ting. Tex. Säger mamman till flickan att hon alltid önskat sig en lillebror vilket hon inte har. Mamman tycker även att flickan och Saide är för bra tillsammans då dom umgås mycket.  

Temat i novellen är flickans liv förre hon träffade saide och hur livet förändrades efter mötet och då den tillbakadragna flickan efter mötet fick ett annat perspektiv på livet. Hon blev tex. även även mer delaktig på gården samt fick ett bättre självförtroende.

Motiven som bygger upp berättelsen är att med hjälp av saides berättelse påverkas flickan till det positiva då hon också till exempel vill upptäcka världen och inte minst kunna sjunga.

 Eftersom att det är en novell som är kort måste författaren fort komma fram med sitt budskap och locka läsaren. Därför är novellen i ett snabbt och omväxlande tempo där det skiftar mellan olika händelser och miljöbeskrivningar. Ena gången befinner dom sig på gården medans i nästa sekund får vi följa med Saidie på dansbanan.

Det mesta sägs rakt ut och därmed behöver du inte läsa mellan raderna. Detta gör att du lättare kan följa med i novellen utan att tänka och missuppfatta saker och ting.  

 

Huvudpersonerna eller protagonisterna i novellen är flickan och sidie medans mamman har en mindre men ändå betydande roll i berättelsen. Flickan är till en början tillbakadragen och osäker. Medans seidie är helt tvärt emot flickan då hon även är en lokal kändis på radion. Sedie sa till flickan att sadie inte var som somliga då hon inte tänkte låta sig bli infångad av tex. killar på dansbanan samt andra saker som kunde göra henne till en person som inte kände sig fri. Därför säger Sadie till exempel till flickan “ Det finns ingenting i världen att vara rädd förr, se bra upp ordentligt.” Då flickan är mer sluten för sig själv medans Sadide är mer öppen och mindre sluten än flickan.

 

Det skildras många typer av miljöer bland annat utspelar sig på en bondgård med tätt belägna andra gårdar. Vi får även vara med som tidigare nämnt i olika årstider bland annat höst. Att det är höst ser man då bladen gulnar. Jag tror att novellen utspelar sig i nutid då det bland annat omnämns att sedie blir påkörd av en bil. Efter att hon blev påkörd körde hennes mamma bil till sedies hem för att titta på liket. Att en kvinna kör bil tyder också att att det är nutid. Vi får även följa med sedie till dansbanorna på landsbygden. Alla i bygden vet även vem sidie är då hon är känd för sina framträdande i lokalradion. Med sin röst där Saidie säger dem välkända orden i början “ hallå hallå” samtidigt som hon alltid avslutar sina program med “ajö ajö”  Detta kan tyda på att det är ett mindre samhälle där alla känner till en lokalkändis.

 

Språket är ledigt och lättläst och därmed inte ålderdomlig. Man vill också gärna läsa vidare vilket tyder på att det är ett enkelt språk som man förstår. Språket är inte gammaldags om tex. jämför med boken therese raquin samt dr. glas som har ett tydligt ålderdomligt språk, där ma n bla. använde mycket ordet ty i många meningar.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Novellen ögat, Alice Munro

Kommentera arbetet: Novellanalys ögat, Svenska 3

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Johan Månsson Christell [2018-04-18]   Novellanalys ögat, Svenska 3
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60294 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×