Hur vet du om du är matberoende?

3791 visningar
uppladdat: 2018-08-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mat är inte bara näring och energi, den är en social aspekt som figurerar i alla sammanhang. Men matberoende, eller ät-beroende som det kanske borde kallas för, är fortfarande ett rätt så okänt problem. Att erbjuda en alkoholist ett glas öl med kommentaren att en öl inte gör någon skada vore oförskämt.  Likaså vore det otänkbart att säga till en före detta heroinist att skjuta lite heroin som ett undantag.

Men att säga till en matberoende att ta en bulle, äta en bit kaka, två rutor choklad eller dricka en läsk är helt okej. ”En bit kaka kommer inte att göra någon skillnad, det är ju Mamma som har bakat!” Men om du är matberoende så räcker inte en bit kaka.

När släktkalaset har ett buffébord fullt med snabba kolhydrater så hämtar du bit efter bit. Samtidigt som avlägsna kusiner sneglar på dig och undrar om du inte förstår att du är överviktigt. Fast övervikt är inte det enda symtomet på matberoende. Det finns fler.

Lider du av matberoende?

Om du lider av matberoende så kan vissa dieter vara hjälpsamma då de tar bort triggers som vitt socker och mjöl. Produkter som bantningspiller kan också ha viss effekt då de dämpar sötsug och minskar känslan av hunger. Men i det långa loppet så är det fortsatt så att du gång på gång kommer att falla tillbaka i det ohälsosamma ätandet. Det beror många gånger på att din omgivning inte förstår att den där bullen till kaffet får din hjärna att gå på högvarv efter mer av det goda.

Här är några av de främsta symtomen som personer med matberoende upplever.

Behov av att äta hela tiden – Det spelar ingen roll om du är hungrig eller inte, om du lider av matberoende så vill du alltid äta. Direkt efter en stor måltid så funderar du på möjlig efterrätt och när du vaknar efter en tupplur så går du genast till kylen.

Du gömmer dig med mat – Kanske står du hukad över köksbänken och stoppar i dig rester från familjens måltid. Snabbt får du i dig resten av tårtan som ändå skulle slängas och du kanske inte ens dyker upp då vänner och familj ska träffas. Det blir helt enkelt för svårt att umgås när du känner att du inte kan kontrollera hur du äter.

Dieter är svåra att hålla – Du klarar några veckor och går ner kraftigt i vikt men så kommer dagen då du av en eller annan anledning slinter. Kanske blev det för mycket på jobbet, det bråkades hemma och så låg den där bullen framför dig som ett löfte om en stund av lycka. Så snart som bullen slinker ner så glider dieten sakta ut genom fönstret och du är snart tillbaka till småätande och helt fel typ av mat.

Det går inte att äta mindre – Den som lider av matberoende kan försöka att dra ner på matkonsumtionen men det är mycket svårt. En diet som tillåter många måltider och stora mängder av mat som inte leder till fetma kan då kännas attraktiv. Det här kan påminna lite om de problem som folk som försöker sluta dricka alkohol upplever. Ett glas blir till två som blir till tre, och så vidare.

Det är helt omöjligt att dra ner på matintaget. Mellan måltiderna så känns det otroligt plågsamt och det enda den matberoende kan tänka på är när nästa måltid kommer och vad som då ska ätas.

Lögner om mat och måltider – När frågor kommer om hur mycket du äter och vad så blir svaren inte helt ärliga. Att ljuga om matkonsumtion är ett tecken på matberoende. Särskilt om personen samtidigt lägger tid på att ensam sitta och frossa favoritmaten, i all hemlighet.

Maten mildrar ångest – När det är särskilt stressigt och jobbigt så fungerar maten som en ångestdämpare. Efter ett svårt samtal på telefon så går du direkt till skafferiet för att finna kakor, bullar, choklad eller kanske frukt för att återfå den emotionella balansen.

Bota ett matberoende

Det finns förstås fler tecken på matberoende. Dessutom så kan en person uppleva att en eller flera av ovan nämnda symtom känns igen utan att det är samma sak som beroende. Den som känner att relationen till mat är allt annat än smidig och lugn bör söka hjälp.

En diet, som till exempel LCHF, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur vet du om du är matberoende?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2018-08-01]   Hur vet du om du är matberoende?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60374 [2024-07-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×