Könskvotering tal

2 röster
1925 visningar
uppladdat: 2019-01-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Könskvotering

Inledning: Hudfärg, etnicitet, religion. Tre av många allmänna faktorer som spelar in i vardaglig diskriminering. Diskriminering sker bland annat på skolgården, i gympasalen, klassrummen, på sociala medier. Men det går heller inte att förneka att människor idag diskrimineras på sina arbetsplatser, oftast av dessa skäl. Personer med likadan utbildning och drivkraft inom yrket behandlas olika till följd av dessa egenskaper som varierar hos varje individ.

 

Men hur är det gällande vilket kön personen har? Det sker väl ingen diskriminering beroende på om du är man eller kvinna? Ett kort svar, jo, det gör det.

 

Tes och ämne: Jag kommer idag att prata om ett alternativ som för vissa anses ska motverka diskrimineringen mellan män och kvinnor på arbetsplatsen, och således leda till mer jämställdhet. Jag pratar förstås om könskvotering, något jag inte alls tror är ett bra tillvägagångssätt för mindre diskriminering. Jag kommer ofta att använda kvinnor som ett exempel, just eftersom det är så vår verklighet i de flesta fallen ser ut idag.

 

Bakgrundsfakta: För att tydliggöra vad könskvotering är, så innebär det att man särbehandlar människor utifrån kön, och reserverar positioner på (i det här fallet) en arbetsplats till människor med det kön som arbetsgivaren vill anställa. Kvotering efter egenskaper som hudfärg, etnicitet och religion kan också förekomma.

 

Argument 1: Men är könskvotering verkligen rätt sätt att råda bot på ojämställdheten som florerar på flera arbetsplatser idag? Jag håller helt och hållet med Peter Dahlgren, doktorand i medieeffekter, författare och chefredaktör, som i sin artikel “Tycker du kvotering är en bra idé? Kanske du ska växa upp.” (01 -06-11) menar att det låter helt fel att försöka ta bort den samhälleliga diskrimineringen genom lagstadgad diskriminering. Visst låter det lustigt? Att vi ska öka diskrimineringen, för att minska diskrimineringen? Det blir en väldigt onödig återvändsgränd. Tänk dig att ditt hus eller din lägenhet börjar brinna. Du springer ut ur bostaden och lämnar alla ägodelar i hopp om att branden ska släckas. Men när brandmännen kommer till undsättning så försöker de släcka branden med bensin? Det är just så det ser ut för mig - precis som att släcka en eld genom att elda på mer, så ska man alltså minska diskrimineringen genom att diskriminera mer. Two wrongs don’t make a right som man brukar säga.

 

Argument 2: Bortsett från den här ironin, så medför könskvotering kränkningar. Kvinnor som kvoteras in i företag kan tveklöst uppleva sig kränkta, i och med att de blir behandlade som barn istället för att få en objektiv bedömning för dess kompetenser och kvalifikationer.

 

Kränkningar kan även upplevas eftersom hon inte blir behandlad som andra kvinnor på företag vars de faktiskt får en objektiv bedömning.

 

Dessutom kan fördomar mot kvinnor generellt målas upp av kollegor, exempelvis om en kvinna anställs på ett mansdominerat företag, så kan många tro att den nyanställda kvinnan endast är där på grund av kvoteringen, inte sina egna prestationer.

 

Det är inte heller bara kvinnan som kan uppleva kränkningar i det här sammanhanget. Även män som förlorar sin plats på ett arbete mot en kvinna som kvoteras in, kan uppleva att hans meriter inte är lika värda som kvinnans.

Hela detta konceptet med könskvotering resulterar alltså i att ingen av mannen eller kvinnan behandlas utifrån deras egna meriter och prestationer, utan behandlas efter andras generaliseringar och fördomar.

 

Motargument: Visserligen visar forskning att företag vinner på att ha mångfald i styrelsen. Norge är ett exempel som visar könskvoteringens fördelar, då utbildningsnivån i de norska styrelserna höjdes i och med att lagen om könskvotering stadgades.

Kvinnor är även i snitt mer risktagande än män, vilket kan tillföra utveckling åt företag, dock likaväl som det kan stjälpa företaget.  

Det finns även andra resultat av forskning som menar att könskvotering hjälper företag, men jag tror att individerna tar betydligt mer skada av det, än vad företaget vinner på det.

 

Avslutning:  

Sammanfattningsvis vill jag citera Peter Dahlgren igen:

“Om man strävar efter att minska ojämlikheten är det en god idé att inte instifta laga...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Könskvotering tal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2019-01-19]   Könskvotering tal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60449 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×