Svenskans framtid i Finland

5235 visningar
uppladdat: 2019-01-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Svenskans framtid i Finland

År 1809 erövras Finland av Alexander I:s Ryska trupper efter att ha varit Svenskt i nästan 650 år, men svenskan miste aldrig fästet i grannlandet i öst. Svenskan har däremot emellertid suddats ut mer och mer ur landet, och idag befinner sig språket i en snäv situation. Frågan lyder därför: Hur kommer Svenskans framtid i Finland att se ut?

 

Efter att Sverige förlorade Finland till Ryssarna stannade en stor del befolkning med svenskspråkig vardag kvar på andra sidan Bottniska viken. Innan erövringen vid sekelskiftet talade approximativt var femte invånare i Sveriges Österland finska. Hur länge finska språket har talats där är dessvärre inte skrivet i sten. Svenskspråkiga människor på flykt koloniserade obebodda områden i Tavast någon gång på 1200- eller 1300-talet. Kolonisationen stannade så småningom upp av skäl som digerdöden och andra epidemier, men språkbältet mellan de nyanlända och finnarna bildades och lever kvar idag.

 

I artikeln “Tre röster om svenskans ställning i Finland” skriven av Catharina Söderbergh (Parnass 2013:3) framkommer att tidigare presidenten Martti Ahtisaari anser att svenska språket är viktigt “för att behålla det nordiska samarbetet”. Betydelsen av att ha två officiella språk i landet har bidragit enormt till genomförandet av Ahtisaaris fredsuppdrag i världen.  Maria Tolppanen, finsk riksdagspolitiker och representant av Sannfinländarna anser i samma artikel “att svenskan tar för mycket plats” i dagens finska samhälle. Hon uttrycker sin kritik mot skolans obligatoriska svenskundervisning, och påstår att finlandssvenskarna besitter för stor makt i förhållande till deras andel av befolkningen. Tolppanen menar att “alla finländare behöver inte svenska. Men alla med svenska som modersmål behöver finska för att klara sig i samhället”. I Ahtisaaris svar till Tolppanens kritik av den obligatoriska svenskundervisningen, framkommer det att det rör sig om en debattorka från Sannfinländarnas sida. “Sannfinländarnas kritik av “tvångssvenskan” har inte varit framgångsrik”, säger Ahtisaari.

 

Efter att Finland blivit självständigt år 1917 lagfästes både Svenska och Finska som nationalspråk i regeringsformen 1919.  5,5 % av Finlands invånare är Svensktalande idag. Detta visar en minskning om man jämför med 1880-talets 14 %. En negativ aspekt i detta är att kommuner vars befolkningen består av 8 % minoriteter är idag skyldiga till att ge service på både Svenska och Finska. Detta är givetvis positivt för individen, men även något som kräver resurser. Mellan 1950-1980 så minskade antalet svensktalande efter att barn endast ansågs fick tala ett språk. Majoriteten av föräldrarna valde att lära barnet finska. Nu är däremot läget omvänt, då 60 % av tvåspråkiga familjer väljer svensk skola för barnen. Minskningen av svensktalande har där av bromsats, men fortsätter fortfarande i lugnare takt. Nu efter att ha studerat och insett svenskans historiska fäste i gran...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenskans framtid i Finland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2019-01-19]   Svenskans framtid i Finland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60450 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×