Aktuell politik Tyskland 2018

1749 visningar
uppladdat: 2019-01-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning:

Syftet med den här presentationen är att för er förklara varför flyktingpolitiken i Tyskland ser ut som den gör och vad konsekvenserna blir av det. Det ska vi göra genom att svara på dessa frågeställningar.(powerpointen) Vi ska först förklara hur flyktingfrågan ser ut och vart problemet ligger. Efter det ska vi redogöra för hur Tysklands hållning till flyktingfrågan egentligen är och vilka är förklaringarna till detta? Till sist ska vi förklara vad de inrikespolitiska konsekvenserna blir av detta.

 

Bakgrund; hur ser flyktingfrågan ut? Vart ligger problemet?

Idag består vår värld av mycket krig och oroligheter, vilket har tvingat miljontals människor att fly från sina hem för att kunna starta ett nytt liv på en säkrare plats. Tyskland har under de senaste åren tagit in flest asylsökande inom hela Europa och har varit mycket välkomnande. Året 2015 rapporterades Tyskland av “Eurostat” ha tagit emot det största totala antalet asylsökanden, vilket var upp emot 800 000 människor. Tidigare har prognoserna för asylsökanden i landet legat på omkring 450 000 människor, vilket betyder att flyktingströmmen ökade enormt under 2015. Varför man vill ta emot så många flyktingar i Tyskland beror på att Tysklands regering, med förbundskanslern Angela Merkel i toppen har en moralisk syn på de många människor som tvingas fly varje dag, men också för att de anser sig själva gynnas av invandringen.

 

De flesta av de människor som söker asyl kommer från Syrien, men det kommer även många migranter från Balkan och Afrika. Under året 2015 lovade Angela Merkel och Tysklands regering att alla flyktingar från Syrien skulle få tillåtelse att söka asyl i Tyskland, även om det inte var det första landet de kommit till inom EU. Under samma år kom många flyktingar till Ungern för att de ville söka asyl där. Ungern har inte varit lika välkomnande som Tyskland har varit gällande invandringen och de har inte velat ta emot asylsökande på samma sätt. Detta ledde till att Tyskland beslutade tillsammans med Ungern och Österrike att de 10 000 människor som flytt till Ungern skulle få komma in i Tyskland och söka asyl där istället.

 

Merkel och hennes parti, CDU, ville öppna dörrarna för människorna som flyr, medans kristdemokraterna i Bayern, CSU, och partiledaren Horst Seehofer ville försöka minska denna ström av flyktingar. Detta resulterade i att regeringen begränsade rätten till att få asyl om man kom från ett land som det inte var mycket krig i och som därmed ansågs som “tryggt” att åka tillbaks till. Människor som skulle få avslag på sin asylsökning var bland annat från länderna Albanien, Montenegro, Algeriet och Marocko. De som inte fick en godkänd asyl skulle också behöva tvingas att lämna Tyskland snabbare än innan.

 

Sammanfattningsvis så har Tyskland en flyktingpolitik som är väldigt öppen och liberal och det är framför allt Angela Merkel som har velat öppna gränserna för asylsökande. Men efter 2015 och den stora flyktingströmmen som då kom in i landet, har denna öppenhet inte varit lika grov som innan. Tyskland är fortfarande ett av de länder som tar emot flest flyktingar, men skillnaden är att regeringen har infört striktare regler för vilka som får stanna och komma in i Tyskland.







Tysklands hållning i migrations- och flyktingfrågor; vad handlar den om?

Varför skiljer sig den tyska migrationspolitiken så mycket från andra länder? De har som sagt varit mycket mer accepterande och öppna när det kommer till migranter. Vilka förklaringar finns till detta? Det finns lite olika teorier till varför Tyskland väljer att vara så öppna. Kritikerna understryker att Tyskland är stort i behov av invandring. Kärnfamiljerna blir mindre med tiden eftersom varje kvinna föder färre barn, samtidigt riskerar CSU/CDU:s vänsterorienterade hållning att skrämma bort människor och därmed krymper befolkningen.

I kombination med detta skriker de tyska företagen efter utbildad arbetskraft. Tyskland är ett stort exportland och är i beroende dels av arbetskraft samt kompetensen och kreativiteten  den medför. Man kan därmed säga att Tyskland i behov av invandrare som aktör med språkkunskaper och vetskap om hur man gör affärer på andra marknader. Detta kan vara en förklaring till varför Tyskland är så villiga att ta emot fler flyktingar än andra länder, helt enkelt för att få deras land och ekonomi att fortsätta trots tuffa tider. Lennart Rohdin, fd statssekreterare i Sveriges regering sa “Det är inte stater vars folkmängd ökar utan stater vilka stagnerar, som det går utför för”, något som Merkel kanske har insett och vill fullfölja.



Andra förklaringar kan finnas i historien eller Merkels egna värderingar. Hon är landets högsta person och hade självklart inte tagit emot kvoten av flyktingar om hon inte hade tyckt att det var en bra idé. Samtidigt kan hon lägga värderingar i hur andra länder kommer se på Tyskland ifall hon inte gör detta. Tyskland har ju en tung historia i och med andra världskriget och förintelsen. Ifall Tyskland som land skulle sätta sig emot migranter och inte släppa in dem i landet skulle det bli en mycket större konsekvens än vad det hade blivit för vilket annat land som helst. Det utomstående folket hade förmodligen reagerat mycket starkare på om Tyskland skulle neka flyktingar än om något annat land hade gjort det, just eftersom det var en främlingsfientlig politik som orsakade förintelsen i just Tyskland. De har alltså en historisk skuld som Merkel inte vill ska förstärkas och man vill inte visa en bild av Tyskland som invandringsfientligt.

 

Vad Tycker det tyska folket om invandringen?

 

På grund av missnöje med vänsterpolitiken i Tyskland som Merkel stått för under det senaste åre så valde många medborgare att rösta på AFD istället. För att Merkel bland annat hade sagt nej till kärnkraft och ett ökat socialbidrag. AFD är det nybildade eurokritiska och populistiska partiet. Enligt en artikel i Landguiden fanns det även ett fortsatt motstånd till eurosamarbetet bland folket och en ilska över att skattebetalarnas pengar användes till att undsätta skuldsatta länder som hade levt över sina tillgångar. Stödet för Merkel blev osäkert och den starka ställningen var inte längre självklar. Orsaken låg till stor del i hennes flyktingpolitik. I parlamentsvalet i september 2017 tappade Merkels partigruppering CDU/CSU folkets stöd. Samtidigt kom de invandringsfientliga AFD in i förbundsdagen för första gången.

 

Missnöjet har även ökat folket men speciellt kvinnorna då hundratals har polisanmält trakasserier som bland annat sexuella övergrepp. Bland de män som polisen griper så har de flesta ursprung från de asylsökande länderna. Folket har även höjts sin röst då de tycker att på grund av flyktingmottagandet så har terrorn i Tyskland ökat, och anledningen till de är att fler asylsökande greps för att de blir allt mer inblandade i attentat och självmordsdåd

 

Tyska Invånare har till exempel gjort plakat på Merkel där hon är överstruken med texten “Merkel måste bort”. En tysk vid namn Fred Mews hade sagt  (citerar) “När hon tillät den gigantiska strömmen av invandrare tog hon vår identitet ifrån oss. Hon bestämde helt själv att gränserna skulle öppnas. Hon frågade inte förbundsdagen. Hon är en landsförrädare”

 

Så i och med Merkels flyktingpolitik så tappar hon de tyska folkets röster då de tycker att invandringen har börjat påverka samhället negativ.

 

Inrikespolitiska följder för Tysklands massinvandring

 

Massinvandringen i Tyskland har gett landet en stor mängd av potentiell arbetskraft. Denna arbetskraft används genom låglönejobb, vilket logiskt sett är mer lönsamt än att ha en skyhög arbetslöshet. Varför Tyskland anställer nyanlända till enklare sysslor är dels på grund av deras brist på utbildning för mer avancerade jobb, och eftersom att deras lönenivåer har rationaliserats bort på grund av dagens höga lönenivåer.

 

Bland Tyska medborgare anses det att Tyskland inte mår bra på grund av denna massinvandring, och att resultatet av den bl.a. omfattar skillnader i beteenden på grund av två kulturer som krockar. Tyskarna anser att det inte är lätt för samhället att bli detsamma som innan flyktingkrisen när flyktingarna lever efter en annorlunda kultur och tro, vilket lätt kan leda till konflikter och missförstånd.

 

Den unge CSU-politikern Siegfried Walch är den högste ansvarige för flyktingpolitiken i regionen Traunstein-Traunreut. Walch ger i en intervju med Aftonbladet, ett exempel på dessa kulturkrockar. Han berättar om när de fick reda på att en 13-årig flicka höll på att giftas bort, och att det inte var lätt för dotterns pappa att förstå varför Tyskland inte tillåter barnäktenskap. Walch är en av dem i mängden som inte förstår hur de ska kunna integrera alla dessa flyktingar och få dem att förstå hur Tysklands kultur och rättsstat fungerar.

 

Före f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.dn.se/nyheter/varlden/rekordsiffror-for-tysk-invandring/ https://www.europaportalen.se/tema/asyl-och-migration https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zapP9/luften-vibrerar-av-hatet-till-merkel https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/tyskland/aktuell-politik2/ https://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/Rapporter_och_opinionsmaterial/Rapporters/migration-sa-funkar-detpdf_530759.html/BINARY/Migration%20-%20s%C3%A5%20funkar%20det.pdf https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4M91g/efter-flyktingstrommen--invandringen-hetaste-valfragan-i-tyskland

Kommentera arbetet: Aktuell politik Tyskland 2018

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2019-01-19]   Aktuell politik Tyskland 2018
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60453 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×