skatter - en börda eller välsignelse

1 röster
1677 visningar
uppladdat: 2019-01-20
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Skatter- en börda eller en välsignelse?

 

Världen är splittrad när det är tal om skatter. De finns de som tycker att skatter är det bästa som finns och de som hatar skatter. Men varför är det så? Hurdant skattesystem har vi i Finland? Dessa och många andra saker kommer du att få läsa om i min text om skatter.

 

I Finland har vi progressiv beskattning, som innebär att ju högre lön desto mera betalar du skatter. När lönen stiger, stiger också skatteprocenten. De mest drabbade är rikaste medborgarna. Många av dem gillar inte skatter och flyttar därför utomlands. Olika länder har olika beskattningssystem. Monaco är en stat utan skatter. Inom det lilla landets gränser bor många av världens rikaste människor. När de inte måste betala skatter så förlorar de inte heller lika mycket pengar.

 

Alla i Finland betalar skatt på ett eller annat sätt. Skatterna kan delas in i direkta och indirekta skatter. Direkta skatter betalas för t.ex. bostaden, bilen och på inkomsten. Om man jobbar för en lön över 2 000€ per månad måste man betala inkomstskatt. Indirekta skatter betalar du när du köper något i butiken. I priset på t.ex. bröd inkluderas en viss procent skatt, denna skatt heter omsättningsskatt och är vanligtvis 24%. För matvaror är skatten 14%.

 

Regeringen och tjänstemännen gör en årlig budget. Budgeten är uträkningar på hur mycket utgifter staten kommer att ha. Man måste räkna ut hur mycket pengar som behövs för att upprätthålla välfärden. Pengarna kommer från skatter.

 

Finlands skattesystem kontrolleras på många sätt. Många personers jobb är att hålla koll på att om man betalat tillräckligt skatt under året. Om du inte för någon orsak har betalat tillräckligt skatt så måste du betala restskatt. Ibland kan det också hända att man betalat för mycket skatt. Då kommer man få skatteåterbäring. Det vill säga att staten betalar tillbaka till dig pengar.



Finlands befolkning är splittrat när det gäller hur mycket skatt man borde betala. Många tycker att man borde höja skatterna. De tycker att staten ska kunna ha bättre välfärd om den får mera skattepengar. Högre skatter betyder dock inte automatiskt mera välfärd, staten kan använda pengarna fel eller slösa dem. Människor är också rädda över att staten inte skulle få tillräckligt pengar för att hjälpa dem som har det sämre. De här åsikterna har oftast de som inte tjänar så mycket pengar. De tycker att det är rättvist att de som har mera pengar ska betala mycket till staten.

 

De igen som har mera pengar brukar oftast tycka att skatterna borde sänkas. De tror att om skatterna är höga så vill ingen arbeta hårt och grunda nya företag.  De tror också att om man sänker skatterna på olika varor så kommer fler människor ha råd att konsumera mera och därför kommer staten sist och slutligen få mera skattepengar. Enligt mig så är det en bra poäng att skatterna borde sänkas så mera företag skulle grundas. Om flera företag skulle grundas skulle också Finlands ekonomi bli bättre. Den gråa ekonomin skulle också minska om skatterna var lägre. Grå ekonomi betyder att man betalar någon för en tjänst utan att betala skatt för det.

 

  1. Jag gjorde en undersökning för att se vad de flesta föredrar; mindre skatter, mera skatter eller just så mycket som det är nu. Jag frågade 25 människor i olika åldrar och kön. De jag frågade var kompisar, familjebekanta och främlingar. Platsen var jag frågade de främmande människorna var i Grankulla centrum. De skulle också motivera sina svar.

 

Många av dem som svarat  “mindre skatter” hade som motivation att det lönar sig inte att jobba om nästan all lön går till staten. De som ville ha det som det är nu tyckte att det är bra med höga skatter för att det kommer troligen bildas nya föreningar och mera allmänna platser kommer att förbättras. Detta tyckte jag att var ett ganska spännande sätt att tänka. De igen som ville höja skatterna tyckte att t.ex. sjukvården skulle troligen förbättras och bli mera effektiv. 25 personer i Grankulla kan inte visa hur man tänker om skatter i resten av Finland. Jag tror att man skulle göra samma undersökning i en annan kommun så skulle diagrammet kanske bli olikt.

 


Efter...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://timbro.se/skatter/ https://www.vero.fi/sv/privatpersoner/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Skatt https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/ https://www.synonymer.se/sv-syn/skatt https://europa.eu/european-union/topics/taxation_sv https://timbro.se/skatter/ https://www.verksamt.se/starta/skatter-och-avgifter/enskild-naringsverksamhet https://www.tyosuojelu.fi/web/sv/gra-ekonomi https://www.vero.fi/sv/skatteforvaltningen/information_om_beskattnin/bekampning_av _den_gra_ekonomi/definition_av_gra_ekonom/ https://www.youtube.com/watch?v=KDlUPzNgi2o https://peda.net/pori/perusopetus/koulujen-kotisivut/pl7/kuninkaanhaankoulu/opetus/oppiaineet2/arkisto/lukuvuosi-2015-2016/yhteiskuntaoppi/yhteiskuntaoppi-9a/kjgt/valh/nimet%C3%B6n-f460 https://fi.wikipedia.org/wiki/Verohttps://fi.wikipedia.org/wiki/Vero https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Verotietoa-nuorille/ http://www.rahatieto.fi/koulut/ansio_1c.rahatieto.fi/koulut/ansio_1c.htm https://fi.wikiquote.org/wiki/Vero

Kommentera arbetet: skatter - en börda eller välsignelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Erika Björkman [2019-01-20]   skatter - en börda eller välsignelse
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60454 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×