Koncentrationläger

1 röster
9379 visningar
uppladdat: 2006-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under andra världskriget dog 6 miljoner människor och jag frågar mig till vilken nytta? Hur kunde något så fruktansvärt ske? Koncentrationsläger intresserar mig för att det är en märklig händelse och därför vill jag leta fakta till arbetet. Frågorna jag vill veta är Hur många som dog, Vilka som kom dit, hur många som kom dit, hur var förhållanden där, och hur blev de dödade?

Under andra världskriget fanns det sex koncentrationsläger som hade gaskammare och krematorier för utrotning av icke Judiska människor. De sex som fanns var Auschwitz, Birkenau, Belzec, Majdanek, Chelmno och Treblinka. Alla befanns sig i det ockuperade Polen. Dessa koncentrationsläger skulle få utföra sina djävulska verk i tre år. När de blivit befriade hade 6 miljoner människor dött. Nazistmördarna fick ofta hjälp av den lokala polisen. Vid ett tillfälle ordnade tyskarna stolar och bänkar så att befolkningen fick se på under tiden de dödade judar. Det finns inga lagar som nazisterna följde. När judarna föstes upp i dödstågen sade man att de skulle "omplaceras". När de anlände till dödslägren sade man att de skulle få en kopp te och sedan sättas i arbete. "Men först måste ni få en dusch efter den långa resan." Och när de skulle duscha fick de en tvål men det var ingen dusch de skulle in till utan det var en gaskammare. Syftet med gaskammarna var att döda så många judar och icke ariska människor som möjligt
Det var även flera miljoner icke-judar som blev mördade, till exempel zigenare, polacker, ryssar, och homosexuella,
Judarna var de som drabbades värst. Det hade bestämts att de skulle ha utplånats helt och hållet . De blev behandlade mycket illa. Om en icke jude hjälpte en judisk familj att gömma sig dömdes han/hon till döden
Om kriget fortsatt några månader till så hade det förmodligen inte funnits några judar kvar i livet i Europa.


AUSCHWITZ - BIRKENAU
Koncentrationslägret Auschwitz första del stod klar 1940. Först var det ett för politiska fångar. Lägerchefen Rudolf Höss fick våren 1941 i uppdrag att bygga ut lägret så att det skulle rymma 130 000 fångar. I september år 1941 var första gången de använde Zyklon B (blåsyra)
När tågen kom till Auschwitz gjorde SS ett urval av vem som fick leva. Ungefär 75 % av dem som kom blev skickade till gaskammaren direkt. Resterande fick sitt hår och skägg av rakat och sedan skickades de till olika arbetsläger. De som var sjuka, äldre, barn, och gravida kvinnor skickades direkt till gaskamrarna. De som skulle mördas skickades till ett omklädningsrum som låg intill ett så kallat "Duschrum". De fick en tvålbit innan de fördes in i gaskammaren. Sedan stängdes dörren och en SS-man skyddad av en gasmask släppte ner Zyklon B genom en lucka i taket.


MER ÄN 100 NAZI-KONCENTRATIONSLÄGER
1939 tycks det allt som allt inklusive filialer ha funnits mer än 100 tyska koncentrationsläger av alla slag. Det finns ingen tillförlitlig statistik över hur många som sattes i koncentrationsläger. Det var miljoner judar och icke ariska människor som passerade lägren under nazisttiden.


BIRKENAU

Ca tre kilometer från moderlägret befinner sig de andra lägren. Birkenau byggdes i byn Brzezinka. Byggandet påbörjades i oktober 1941 och det var Tysklands allra största koncentrationsläger. Lägret blev aldrig klart, men med sina 250 träbaracker, som kallades stallbaracker, där det fanns plats för 400 fångar men var dubbelt så fulla, utgjorde ändå Birkenau ett enormt läger.
I Birkenau var lägret var uppdelat i olika läger för män, kvinnor, familjer, zigenare osv. som var åtskilda av 16 km dubbla el-laddade taggtrådsstängsel och ca 13 km s.k. ringdiken. Antalet fångar i stamlägret Auschwitz var i genomsnitt 18 000. I Birkenau fanns 1943 ca 140 000 fångar. Nazisterna byggde fyra krematorier med gaskamrar, Två gaskammare byggdes i bondstugor. Endast dör detta ändamål.
DACHAU

Koncentrationslägren började byggas strax före 1930-Talet. Heinrich Himmler fick denna idé för att det fanns en tom pulverfabrik med stora hallar och utrymmen. Namnet Dachau blev förknippades över hela värden för den omänskliga och brutala skräcken av den nazistiska systemet.
Mellan Mars 1933 och april 1945 passerade 200 000 fångar genom lägret. Ca 32 000 dog av avrättning, svält, tortyr eller andra sorters epidemier. Befolkningen i Dachau såg fångarna arbeta i krigsrustningens fabriker eller bygga vägar. Fastän de inte visste vad som hände innanför väggarna i lägret stadsfolket var ständigt medvetna av det som hände utanför staden. Vid flera tillfällen sade Dachaus medborgare att de skulle hjälpa fångarna ut ur deras läger.
Som mest innehöll lägret 100 000 fångar, men mellan 1933 och 1945 hade de mer än 206 000 registrerade fångar. Dessa var nästan bara politiska fångar som utsattes för svåra medicinska experiment. Som tillexempel försökte byta blod mellan tvillingar och byta ögonfärg från brun till blå på människor.

BUCHENWALD
Ett annat koncentrationsläger var Buchenwald. Året1945 fanns det minst 30 nationaliteter i lägret.CHELMNO

Lägret Chelmno ligger ca 60km från Lodz. Chelmno började användas under december 1941. Den var gjort till för likvidering av judarna från Warthegau. De första gasningarna utfördes i lastbilar de liknade de som insatsgrupperna använde i Sovjetunionen. De gjorde tio aktioner om dagen totalt 150 000 människor dog i detta läger.TREBLINKA

Treblinka låg vid floden Bug. Högst ett hundra tal judar överlevde i detta läger. Under en dag kunde 15 000 judar dö i Treblinka. De döda begravdes i stora massgravar. Man började bränna kropparna under hösten 1942. De dödade judarna med hjälp av motoravgaser.

BELCEZ

Belcez låg nära Lemberg. Det var bara två judar som överlevde i detta läger. Även här dödade de judarna med hjälp av motoravgaser.RAVENSBRÜCK

Ravensbrück var endast ett läger för kvinnor. När tyskarna startade bordeller i andra läger så var det kvinnorna från Ravensbrück som fick ställa upp. Om de gjorde det så blev de lovade att de skulle bli frisläppta efter sex månader. När sex månader gått så vart de tillbaka skickade eller ihjäl gasade.


SAMMANFATTNING
Under andra Världskriget fanns det många koncentrationsläger. Auschwitz var det största koncentrations läger som fanns under andra världskriget. Det var det första läger som använde Zyklon B. Birkenau låg ca 3 km från Auschwitz. Birkenau var ett stort läger med fyra gaskammare. Koncentrationslägret Dachau blev förknippades över hela värden för den omänskliga och brutala skräcken av det nazistiska systemet. Där satt det politiska fångar som utsatta för medicinska försök. Ett annat koncentrationsläger var Buchenwald. Året1945 fanns det minst 30 nationaliteter i lägret. Lägret Chelmno ligger ca 60km från Lodz. De första gasningarna utfördes i lastbilar. Treblinka låg vid floden Bug. Högst ett hundra tal judar överlevde i detta läger. Belcez låg nära Lemberg. Det var bara två judar som överlevde i detta läger. Ravensbrück var endast ett läger för kvinnor. När tyskarna startade bordeller i andra läger så var det kvinnorna från Ravensbrück som fick ställa upp. Det blev trots det ihjäl gasade.

EGNA ÅSIKTER
Jag tycker att förintelsen hemsk. Auschwitz var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Koncentrationläger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-01-24

    jag håller fullständig med dig

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-26]   Koncentrationläger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6047 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×