"Far och jag"

15 röster
52567 visningar
uppladdat: 2006-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Far och jag” är en novell skriven av Pär Lagerkvist och handlar om en liten pojke som är ute med sin far på söndagspromenad. Samma vandring som de tar alla söndagar fadern är fri från sitt arbete vid järnvägen. Vädret är fint och pojken gillar dessa turer med sin far. De går längs med banlinjen vilket andra inte har tillåtelse till, med de får, på grund av fars arbete. De vandrar genom glesbygden och fadern självsäkert genom de välbekanta markerna. De ska promenera till den trakt fadern vuxit upp i som barn. När de kommer fram har det redan börjat skymma och de styr om för hemfärd.
Hastigt förvandlas den vackra omgivningen och de välbekanta markerna börjat kännas främmande och kusliga i mörkret. Fadern tycks inte känna vid förändringen. Men pojken märker hur hans rädsla skapar en klyfta honom och faders. När de ät tillbaka på banlinjen händer något oförväntat. Plötsligt från ingenstans dyker ett lokomotiv upp, alldeles mörkt och ned släckt. Fadern känner inte igen föraren och lika plötsligt som tåget dök upp, försvinner det igen i mörkret. Händelsen skrämmer pojken men fader rycker lite lätt på axlarna.
De som varit som ett under vandringen skiljs nu till två.

Man kan välja att läsa Lagerkvist novell på två olika sätt. I ”Far och jag” finner jag en underliggande mening som avslöjar Lagerkvists åsikt eller tankar. Då jag tycker att han beskriver avståndet i relationen far och son. Om man vill kan man läsa texten bara som den är utan att ägna någon större tanke åt den, och då tycka att far och son har en fin relation. De går på promenader i skogen och ibland delar fadern med sig av sina barndomsminnen. De är båda två friska och fadern har tid att umgås med sin son.

Men väljer jag att fundera över hur Pär Lagerkvist berättar så får jag en helt annan syn på novellen. Miljöbeskrivningen blir istället helt och hållet från ett barns synvinkel, och den förut så vackra och naturliga skogspromenaden blir stor mäktig och mystik. Lagerqvist beskriver nyanserna av intrycket från skogen. Nyanser tolkat från ett barns ögon. Lagerqvist förstärker även barnets perspektiv genom att använda sig av nästan bara huvudsatser. Detta i sin tur förstärker tolkningen om att det är ett barns upplevelser och berättelse som man får ta del av.

När sonen visade att händelsen skrämt honom avfärdade faderns hans känslor vilket lede till att klyftan emellan dem växte. Klyftan som jag ser som en symbolisk bild för hur upplevelser skiljer barn från vuxna. Istället för att bekräfta sonens känslor eller låta hans uppfattning vara hans så säger fadern;
”Nej, kära barn, inte är det hemskt”
Pojken som har sin far som förebild, vill ju vara som sin far och bli som sin far. Efter denna upplevelse lämnas sonen med tankar som; Hur kan jag bli som far om vi känner så olika? Men kanske är detta ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: "Far och jag"

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-03-12

    mycket bra

  • Inactive member 2009-05-22

    Far och jag efter jag har läst jag har uffattat att den är en bra relation mellan barn och pappa som visas att relation inom socialisation process beteckning en gemensam och förhållande inom och utanför hemmet. Även de visas olika käslor som nu pöjken tänker hur han ska bli som far om han har olika kansla? Den har novellen är bra sätt om hur man kan hanterar livet i bra sätt. Den är mycket bra berättelse.

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-26]   "Far och jag"
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6052 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×