Fånga och släppa tillbaka fisk på ett etiskt sätt

7402 visningar
uppladdat: 2019-06-28
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det har länge pågått en debatt om det är humant att fånga och släppa tillbaka fisk. Fiskare menar att det är ett harmlöst sätt att utöva sporten på samtidigt som hotade arter bevaras. På den andra sidan finns djurrättsaktivister som menar att det är grymt mot djuren och pekar på bevis mot den omstridda frågan om att fiskar faktiskt känner smärta.

 

En krok som spetsar fiskens mun när den åker in och igen när den tas ut. Visst, fisken släpps tillbaka levande, men får den några bestående skador? Ny forskning visar att så är fallet.

 

Skadorna som fisken får av kroken kan skada dess förmåga att äta ordentligt. När en krok tas bort från fiskens mun lämnas ett extra hål kvar. Forskare har upptäckt att denna skada kan störa sugmekanismerna som vissa fiskar som abborre, lax och öring använder sig av för att äta. Denna funktion kan liknas vid att dricka med hjälp av ett sugrör. Om du gör hål i sidan av sugröret kommer det inte att fungera särskilt bra.

 

I forskningen som nämndes ovan använde sig forskarna av 20 abborrar, 10 fångade med krok och 10 med nät. Fiskarna transporterades direkt till ett labb där de studerades och fotograferades medan de matades. De ville alla äta, men de som fångats med krok hade svårt att göra det. De kunde inte få in sitt byte i munnen lika snabbt.

 

Forskarna lade till att de inte vet hur mycket dessa skador påverkar fiskens förmåga att överleva i naturen, men att skadorna från kroken påverkar fiskens förmåga att äta medan såret läker.

 

Hur ska man då göra om man älskar att fiska men inte vill behålla fisken som mat, utan vill släppa tillbaka den efteråt? Om man vill göra detta men så humant som möjligt finns det några tips man kan tänka på för att minimera risken för att fisken ska få skador:

 

·      Vid flugfiske, gör din egen flugbindning. Då kan du själv styra hur farlig eller ofarlig kroken är för fisken. Hitta krokar och material som är gjorda för att minimera skadorna.

·      Lek med fisken så lite som möjligt. Målet är att få upp fisken snabbt. Ju längre tid det tar, desto mer energi förbrukar fisken, vilket leder till att mjölksyra bildas. En fisk som är helt slutkörd efter att ha kämpat mot fiskaren har mindre chans att överleva.

·      Släpp tillbaka den där inte är så strömt, vänd uppströms.

·      Minimera tiden för bilder. De flesta vill ju såklart ha en bild tillsammans med sin fångst. Men ha kameran redo så att du kan göra det direkt när du får upp fisken ur vattnet. Om du inte kan ta bilden inom 30 sekunder från att den kommer upp ur vattnet, släpp tillbaka den och var redo med kameran inför nästa fångst istället.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fånga och släppa tillbaka fisk på ett etiskt sätt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Nilsson [2019-06-28]   Fånga och släppa tillbaka fisk på ett etiskt sätt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60537 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×