Kristendomen (B nivå)

1 röster
6950 visningar
uppladdat: 2019-09-16
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kristendomen

Kristendomen är en ganska enkel och fri religion att leva med. Du behöver inte täcka något,du får äta vad du vill,du får ha på dig vad du vill, du får blanda mejeri och kött prudokter etc. Den har inte heller så många högtider eller specifika dagar då du ska göra något,kristendomen har faktiskt bara två stora högtider som båda handlar om Jesus.

 

                                Regler

Även fast kristendomen är en ganska fri och enkel religion att leva med finns det fortfarande regler. Dock varierar hur stränga reglerna beroende på om man är katolik eller protestant (som Sverige är) om man tillhör den kyrkan.Alla dessa regler står i kristendomens heliga skrift som kallas ”Bibeln”. Dem reglerna är

 

  • Man får inte vara med i HBTQ+ 

  • det finns bara en gud

  • man ska inte missbruka Guds namn

  • ,Hedra dina föräldrar för att dem tog dig till världen

  • Man ska inte mörda

  • Man ska inte begå äktenskapsbrott (man ska inte vara otrogen)

  • Du ska inte stjäla

  • Du ska inte ha samlag innan äktenskap

  • Du skall inte ljuga

  • Behandla andra som du vill bli behandlad

  • tänk på sabbatsdagen (söndag) vila då

 

Varför är söndag just en vilodag? Jo för i gamla testamentet står det om när Gud skapade världen och när han var klar var det söndag och då tyckte han att man skulle visa så därför är söndagen en vilodag.

 

                         Högtider och Ceremonier

 

                                            Julen

Ett exempel på en av dens få högtider är julen. Julen inträffar 24 december (25 december i tex usa) då Jesus föddes. Hur man firar julen är olika för alla men alla gör ändå ungefär samma sak bara i olika ordningar. Julen är självklart en röd dag då det är Sverige är protestanter.

En ”vanlig” juldag består av att man vaknar upp,gör sin rutin,käkar frukost och äter en stor lunch som kallas jullunch. Denna måltid består oftast av :Janssons frestelse, kokt potatis, ägghalvor med rom, potatis,köttbullar, laxgrönkål, rödbetssallad, skivad julskinka och inlagd sill. Men självklart anpassa denna måltid för folk som ska äta maten. Men självklart är det inte samma mat i varje land,i USA tex äter man kalkon istället för skinka och i Norge pinnekött. Något Sverige har lagt till är en dryck som heter ”Julmust”.

 

En anledning till att maten kan vara  olika (enligt mig) kan vara att när folk blev tvingade till art bli kristna tog dem det finaste,godaste och enklaste  maten dem hade,i USA kanske kalkon var det finaste och i Sverige var gris. 

En sak som är ganska valfritt och har inget med julen att gör app det sättet är att kolla är att kolla på Kalle anka klockan 3. Det är några klassiska avsnitt av Kalle anka,piff och puff etc som bara sänds på julafton. Det avslutas med att programmet hälsar alla god jul och gott nytt år.



                                      Påsken 

En annan högtid är påsken som inträffar runt den 15 april då Jesus återuppstod efter att ha blivit spikad på ett kors och sedan blivit inlämnad i ett berg för att dö. Det är faktiskt därför just korset är kristendomens officiella symbol. Påsken firas ganska likt till julen. Man äter bland annat sill, böckling, Janssons frestelse och lax men detta är också olika för olika familjer. Man brukar också ge påskägg till sina nära och kära som är fyllda med godis som vissa familjer gömmer och säger att dem är ifrån påskharen medans andra ger,ansikte mot ansikte.



                                        Dop 

 

Dopet är inte en högtid utan mer en ceremoni. När du föddes ska du döpas för att bli skyddad från allt okt i världen. Då tar en präst upp dig rabblar upp några psalmer och häller och dopar dig i heligt vatten. En präst är ungefär en ”expert” på kristendomen. Dem är oftast i kyrkan ( kristendomens heliga tempel typ) och där man kan fråga dem allt mellan himmel och jord.

 

                                    

                      Döden

 

När man dör tror dem kristna att man antingen kommer till helvetet eller himlen ,det beror helt på om du har gjort bra saker eller inte inklusive hur många ”synder” du har begått och vilka anledningar du har haft till göra dem syndarna. Sedan ”vägs”syndarna och allt gott du har gjort. Om du har syndat kan du gå till en präst och bikta (prata ut) dig så tar Gud din synd inte lika allvarligt typ.

 

                               Att Bikta sig

Hur biktar man sig då? Jo om du har syndat går du till en präst och berättar att du vill bikta dig. Oftast tar dem dig till ett bås där du får sita medans prästen sitter i ett eget bås bredvid ditt bås. Därefter pratar prästen i Guds ”roll” och du får prata ut,så dem kan ge råd hur man tex ska återgälda det man har gjort





                                 Präster

Vad är en präst? Jo En präst är någon man oftast hittar i kyrkan och är kristendomens ”expert” kan man säga. Hos en präst kan man döpa sig,bikta sig,gifta sig,fråga saker om allt ifrån varför ost är gult till vad meningen med livet är och dem fungerar också som en teraput.




                                 Kyrkan

En kyrka är som kristendomens heliga tempel. Man brukar säga gud bor där typ. Alla är nästan alla är välkomna i kyrkan,det spelar ingen roll om man är tjej eller kille,tjock eller smal,ful eller vacker,ljushyad eller mörkhyad men är du med i HBTQ+ så får du någ inte komma in då det är en synd.

Under medeltiden hade kyrkan mycket mer makt än vad sen har idag. Kyrkan,adeln och Kungen styrde ungefär allt,nu är det typ tvärtom kyrkan och kungen bestämmer nästan inget.



                                      Bibeln 

 

Bibeln är kristendomens heliga skrift. Där står det hur Gud skapade världen,om olika profeter,dem få reglerna och annat smått och gott. Bibeln är indelad i två delar. Det gamla och det nya testamentet. I det gamla testamentet kan man läsa tex om hur Gud skapade världen. I det nya testamentet är Jesus med och då dfår man läsa om honom. Jesus sägs vara Guds barn och budbärare till människorna. Därför är Jesus en stor del för kristendomen.







Kristendomens olika inriktningar

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

SO-rummet,Wikipedia,svenskakyrkan.se,bibeln,Egna erfarenheter

Kommentera arbetet: Kristendomen (B nivå)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Lilly Karlsson [2019-09-16]   Kristendomen (B nivå)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60551 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×