En ny växande industri sätter krav på svenska utbildningsinstitutioner

1613 visningar
uppladdat: 2019-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Enligt Dataspelsbranschen har spelindustrin noterat en rekordhög tillväxt under det senaste året, och i år ser trenden ut att fortsätta mot ytterligare expansioner. Bortsett från att branschen i sin helhet haft en hög tillväxt så har Sverige varit utstickande i den senaste rapporten. Antalet nyregistrerade spelföretag har ökat med 22 procent, vilket anses vara ett nytt rekord. Samtidigt har antalet anställda ökat. För två år sedan uppgavs 4 267 svenskar arbeta med spelrelaterade jobb på 287 företag i EU. I snitt har antalet anställda ökat med 2 300 personer sedan spelindustrin började växa 2012. 

 

Per Strömbäck arbetar som presstalesperson åt Dataspelsbranschen. Han tror att spelindustrin kommer generera fler arbetstillfällen, men att dessa hänger ihop med de svenska utbildningsinstitutionerna – som behöver satsa mer för att hänga med i den tuffa konkurrensen.

– Det är naturligt att det skulle skapas fler jobb om det fanns fler spelutvecklare som stod till arbetsmarknadens förfogande, säger han. Han tillägger också att Sverige haft bra utbildningar inom spelutveckling men att det krävs mer satsningar på utbildningarna.

 

Jämställdhet inom spelbranschen

 

Enligt den senaste rapporten framgår det också branschen fått fler kvinnor. Antalet kvinnor ökade med 21 % i jämförelse med fjolåret, och det fanns hela 786 svenska kvinnor anställda inom spelindustrin. Jämför man den här siffran med samma siffror från 2012 så noterar man en ökning med över 150 procent. Enligt Strömbäck kommer det krävas ytterligare insatser för att göra branschen mer jämställd, även om det skett markanta förändringar. Enligt honom uttrycker många branschmän glädje över kvinnornas stora intresse för den växande industrin.

 

– Ja, det här visar att spelföretagens ansträngningar att locka till sig fler kvinnor har gett väldigt goda resultat. Det kan också bero på att bilden av dataspel som ett ”reservat för unga män” har förändrats under det senaste decenniet, säger han.

 

Majoriteten av spelföretagen deklarerar lönsamhet och branschen har hittills genererat över 12,4 miljarder kronor. Summan är nästan större än Sveriges export av järnmalm (som uppgår till 13,8 miljarder kronor). 10 procent av företagen arbetar med det nya spelkonceptet som involverar VR (Virtuell verklighet), och majoriteten av företag som erbjuder samma tjänster som star-vegas.se, finns registrerade i Malta, Gibraltar, Spanien och Cypern.

 

Malta – en populär arbetsdestination

 

Malin Gunnarson har studerat vid Växjö Universitet och arbetar som spelutvecklare sedan 2015. Sedan två år tillbaka bor hon i Malta och arbetar på ett svenskägt casino online i Sliema, en av Maltas populäraste turistorter. Precis som Malin finns det många svenskar som på ön som arbetar inom spelbranschen, i folkmun även kallad för ”iGaming”.

– Malta är ett spännande land med många bra karriärmöjligheter, inte minst för oss som har en bakgrund inom IT, programmering, design och webbutveckling. Många kommer hit eftersom skatterna är lägre, men också på grund av den avkopplande livsstilen som ön har att erbjuda. Till skillnad från Sverige och många skandinaviska länder är Malta en destination som ser ut att kunna locka till sig ytterligare entreprenörer och talangfulla medarbetare från utlandet. Det är också en av få EU-stater som utfärdar så många arbetstillstånd till utländska gästarbetare, säger hon.

– Jag är väldigt nöjd och kommer stanna, åtminstone i fem eller sex år till. Därefter planerar jag att flytta till USA och skaffa familj. Drömmen är att arbeta åt någon stor spelutvecklare. Kanske inom mjukvaruutveckling, fortsätter Malin.

 

I Sverige finns det cirka 35 spelrelaterade utbildningar utspridda över 13 lärosäten (högskolor och universitet). Högskolan i Skövde och Högskolan på Gotland var en av de första som satsade på program inom spelutveckling, redan i början på 2 000-talet. Enligt den svenska nationella antagningsbyrån har antalet kvinnliga sökanden ökat med 44 procent jämfört med samma siffror för sex år sedan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En ny växande industri sätter krav på svenska utbildningsinstitutioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2019-10-21]   En ny växande industri sätter krav på svenska utbildningsinstitutioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60565 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×