Kvinnor drabbas hårdast vid skiljsmässa

1157 visningar
uppladdat: 2020-03-06
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

När en relation tar slut och det är dags att gå skilda vägar kan en bodelning innebära stora ekonomiska förluster och problem för båda parter. Men kvinnor är tyvärr de som ekonomiskt drabbas hårdast vid en skilsmässa. Detta framgår i en studie som GP har presenterat. Många förespråkar nu lån med låg ränta för att möjliggöra för kvinnor i destruktiva förhållanden att ha råd att skiljas. Detta är fullständigt oacceptabelt!

Att skiljas är ofta en svår process både känslomässigt och ekonomiskt. När ett par är gifta och väljer att ta ut skilsmässa kommer värdet av alla deras ägodelar och bostad att delas lika. Detta gäller vid alla skilsmässor förutsatt att äktenskapsförordet inte säger något annat eller om man ingått äktenskap enligt utländsk lag, till exempel ett partnerskap. 

Om den ena partnern vill bo kvar i den gemensamt ägda bostaden måste personen i fråga köpa ut sin partner från bostaden till ett marknadsmässig pris. Ett annat alternativ är att den partnern som vill behålla bostaden tar över hela lånet. I båda fallen kommer personen som vill bo kvar i bostaden bli tvungen att omförhandla lånet pånytt med sin bank. Då kvinnor i många fall fortfarande tjänar mindre än vad män gör innebär det att kvinnor även har en lägre kreditvärdighet. Vid en förhandling om bolån har kvinnor därför en betydligt mindre chans att få ta över bostaden i fråga och det leder till att kvinnor i hög utsträckning måste flytta. Detta är något som aldrig uppmärksammas i media.

Ett återkommande problem vid skiljsmässor är att vederbörande inte har ett äktenskapsförord, dvs. Ett avtal eller ett kontrakt som reglerar parets tillgångar. Normalt delas tillgångarna mellan partnerna om ett sådant avtal inte finns inicerat. Vid en sådan delning är det rekommenderat att ha ett sparkonto dit de finansiella tillgångarna överförs. Om syftet är att spara bör man välja ett sparkonto med lite högre sparränta. Jämförelser kan göras gratis på Konsumenternas.se – en tjänst utvecklad av Konsumenternas bank och finansbyrå och Konsumenternas försäkringsbyrå.

De höga priserna på bostadsmarknaden och de få hyresrätter som finns tillgängliga gör det svårt att hitta någonstans att bo. De bostäder som finns är ofta i andra eller tredje hand och hyrs ut till hög hyreskostnad. Förutsättningarna för att få ett boende utan att köpa en bostad är små och gör att kvinnor hamnar i en otroligt svår bostadssituation som i många fall slår hårt på ekonomin. Den här problematiken leder till att kvinnor i större utsträckning inte har råd att skiljas, vilket är otroligt problematiskt och alarmerande. 

Att stanna kvar i en relation trots att kärleken är slut är relativt vanligt, många håller ihop för barnens skull men lika många gör det för den ekonomiska tryggheten som en relation innebär. Vid en bodelning kan båda bli skyldiga varandra pengar och i många fall leder det till att hon eller han eller båda tillslut väljer att stanna kvar i relationen och försöka ett tag till. Kvinnor som är i destruktiva och våldsamma relationer kan på det här sättet sitta fast i relationen och vara tvungen att stanna kvar i förhållandet för att hon helt enkel inte har råd att skilja sig. Situationen är fullständigt oacceptabel och förtjänar en genomgående debatt på politisk nivå. 

Det krävs resurser av samhället för att göra det enklare för kvinnor som vill skilja sig att faktiskt kunna genomföra en skilsmässa. Kanske kan åtgärder som att införa speciella lån för just skilsmässor tas fram som är till för dessa situationer. Lån med en förmånlig och extremt låg ränta som gör att den ekonomiskt svagare partnern slipper ta dyra lån med främmande räntevillkor än de man är van vid, allt för att rädda sin ekonomi tillfälligt. Det skulle ge kvinnor en tryggare tillvaro och större möjlighet att lämna ett dåligt och destruktivt förhållande. Många diskussioner har startat kring ämnet under senaste tiden och vissa menar att ett framtida skilsmässolån bör vara lika fördelaktigt som dagens CSN-lån. På sikt skulle det öka jämställdheten i samhället och bidra till ökat välmående och trygghet för kvinnor.

 

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnor drabbas hårdast vid skiljsmässa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Simon Liljeqvist [2020-03-06]   Kvinnor drabbas hårdast vid skiljsmässa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60622 [2024-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×