Debattartikel- Jag står för mobilförbud

3 röster
6376 visningar
uppladdat: 2020-05-14
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Att lämna in telefonerna på expeditionen varje morgon kan ses negativt till en början. Det är inte förens man faktiskt börjar läsa och känna på om saken det faktiskt får en stor betydelse. 

Gynnar skolresultaten

Mobiler, som det förmodligen alla hört, stör undervisningen och leder inte till någon arbetsro. En studie från London School of Economics visade att införandet av mobilförbud ledde till att elevernas resultat förbättras generellt med 6,4 procentenheter. Effekten var dock olika på olika grupper - störst effektivitet hade de lågpresterande elever. Den positiva effekten för redan högpresterande elever var inte signifikant. Dock förlorar elever överdrivet mycket tid på telefonerna som istället kan satsat på studier. Totalt motsvarar den positiva effekten av mobilförbud en extra vecka av undervisning varje läsår. (http://isakskogstad.se/)

Högfrekvent användning leder till psykisk ohälsa.

Fler och fler unga känner oro och ångest samtidigt som våra telefoner och sociala medier används mer och mer. Frågan är om telefonerna faktiskt är orsaken. Den amerikanska forskaren Jean Twenge har forskat om generationen som växt upp med och lever med en telefon. Den skiljer sig från tidigare generationer: de läser betydligt färre böcker och tidningar, jobbar mindre och lägger mindre tid på att träffa andra människor. Men framför allt har de en väsentligt sämre psykisk hälsa än tidigare generationer och hon menar att det har ett starkt samband.

Curt Hagquist tycker att konsekvenserna av den nya tekniken har uppmärksammats för lite. Även han menar att de psykiska besvären är mycket vanligare bland de tonåringar som använder telefoner och datorer i stor utsträckning. Det finns flera tecken som påminner om utvecklingen i USA. Det handlar om att ungdomar tycks sova allt kortare och sämre, även att man inte heller umgås lika mycket med andra personer i närheten då telefonen fyller upp de tiderna. 

Andra forskare intervjuas i programmet “Dina hjärna” som pekar på att det finns många olika svar på frågan om varför den psykiska ohälsan ökar: förändring i skolan som lett till försämrade resultat, höga prestationskrav, mer individualism, en hårdare arbetsmarknad och ökade klyftor. Cur hagquist välkomnar att det blir en debatt i ämnet och med ännu mer forskning.

- Utvecklingen har gått snabbt på det här området och det behövs forskning som kan belysa orsakssamband, säger han. (https://www.svtplay.se)

Mobilförbud, bra eller dåligt?

Jag tror absolut att det skulle gynna eleverna att lämna in telefonerna. Då de flesta av oss har det starka beroendet av att ta upp telefonen tror jag verkligen att det hjälper oss att lämna av den iallafall under de timmar vi faktiskt behöver koncentrera oss, som till exempel i skolan.  Även ifall våra telefoner ses som ett centralt verktyg här i världen där vi når information effektiv och ett bra...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://isakskogstad.se/tio-argument-for-mobilforbud-i-skolan/ https://www.svtplay.se/video/23802911/din-hjarna/din-hjarna-sasong-1-vart-digitala-liv?start=auto

Kommentera arbetet: Debattartikel- Jag står för mobilförbud

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Eliah Gabrielsson 2021-05-23

    A eller B text? Med tanke på att rubrik saknas och ingress samt inledning är lite otydlig i och med att man oftast inte använder underrubriker. Annars, innehållet är otroligt bra så verkligen en bra text.

  • Tilda Sundel 2021-05-24

    Som Eliah skriver så ligger texten på en B-nivå pågrund av dålig inledning.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Tilda Sundel [2020-05-14]   Debattartikel- Jag står för mobilförbud
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60658 [2024-07-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×