Optik

4 röster
12643 visningar
uppladdat: 2006-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fem frågor med svar

Vad är närsynthet, översynthet och ålderssynthet och vad heter de med andra ord, bonus?
Svar: Närsynthet (Myopi): Innebär att ögat är för långt i förhållande till hornhinnans och linsernas ljusbrytande förmåga. Synfelet justeras med minusglas eller minuslinser. Översynthet (Hyperopi): Innebär att ögat är för kort jämfört med dess brytningskraft i viloläge. Ålderssynthet (Presbiopi): Får man när man blir gammal. Detta beror på att ögats lins med tiden stelnar. Linsernas tjocklek kan inte längre anpassa ögat till seende på olika avstånd.

Hur fungerar ett mikroskåp eller vad är det uppbyggt av?
Svar: Ett mikroskåp använder sig av två eller fler linser för att skapa en förstorad bild av ett föremål. Oftast är dessa linser konvexa, men det finns även fall då mikroskåp använder en konvex och en konkav lins. Anledningen till att man använder fler än en lins är att bilden blir klarare. För att få en bra bild brukar man också lysa upp det underifrån. Detta ger mer ljus på föremålet vilket gör att man ser det tydligare i mikroskåpet.

Hur fungerar en kikare?
Svar: En kikare är ett optiskt hjälpmedel för att se föremål på stort avstånd, genom att det avbildar ett avlägset objekt förstorat på användarens näthinna. Genom att titta genom linser som är monterade på ett visst sätt uppnås en bild som är större än den bild man upplever med blotta ögat. Storleksskillnaden anges genom "hur många gånger större blir bilden", betecknas som n x m där n är förstoringen, och m är diametern på objektivet i millimeter. Vanliga värden på n varierar från 3 till 20, beroende på användningsområde, och m kan variera från 10 i teaterkikare upp emot 100-140 i astronomiska kikare. Mindre förstoring används i t.ex. teater- och fältkikare, vilka är så kallade prismakikare, och består av en positiv lins, objektivet, och en mindre (ofta negativ) lins, okularet. Alternativt sitter flera linser efter varandra i mer avancerade kikare. Mellan dessa sitter två prisman (ett så kallat porro-prisma) som ger ljuset möjlighet att färdas en längre sträcka från objektivet till okularet och vänder bilden, som annars skulle bli upp-och-nedvänd, utan att kikaren för den skull blir ohanterligt lång. Dessa kikare har ofta, men inte alltid, ett linssystem för vartdera ögat (de är så kallat binokulära) för att ge betraktaren möjlighet till stereoseende.

Vad är vitt ljus egentligen och hur och vem kom på det?
Vitt ljus är egentligen en blandning av ljus med alla färger. När ljuset passerar genom en prisma bryts de olika färgerna mycket. Men om ljuset sedan får passera genom en upp-och-nedvä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Optik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-30

    Bra jobb!mycket bra frågor,

  • Inactive member 2008-02-08

    kommenterar du ditt eget arbet

  • Inactive member 2012-08-17

    hahaha lol rookie, kommentera sitt eget arbete

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-29]   Optik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6066 [2023-03-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×