Kritisk, köpt, lurad eller bara aningslös?

1 röster
924 visningar
uppladdat: 2020-05-30
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

I den här texten kommer jag att berätta om sociala medier, hur de påverkar oss och våra liv. Vad är medias uppgifter och vem väljer vilka nyheter vi ska ta del av, ska jag klura ut och få svar på. Jag kommer att kolla in på hur sociala medier funkar i de länder som styrs av diktaturer. Syftet med den här texten är att man ska få bättre kunskap för människans del av sociala medier. 

 

En viktigt del av våra liv går runt sociala medier och nyheterna som avgör nästan allt vi vet om världen. Media är kommunikationsmedel, personer som för ut information till ett flertal människor. Median påverkar nuförtiden mest ungdomarna. Dens uppgifter är att Informera, kommentera, granska, och ta upp viktiga frågor som samhället kan ta del av. Exempel på media kan vara tidningar, radio, TV:n, eller olika appar som Facebook, Instagram och Twitter. En svensk journalist  Emelie Fågelstedt skriver i IDG.se 2016-11-29 en artikel ”Hur når man fram till ungdomar i dag? Med meddelandeappar som Snapchat och WhatsApp så klart” som berättar om vilka medelandeappar olika åldersgrupper använder. Hon skriver att ”Svenskar under 25 år kommunicerar allt oftare via meddelandeappar. De allra yngsta, under 15 år, undviker helst mer publika sociala medier helt. Istället hittar du dem på Kik, WhatsApp och Snapchat. Det går att nå dem även där, men då krävs mer personlig och lokal kommunikation.”. Jag tycker det hon skriver är sant. Vi alla med skriver mest i de privata meddelande-appar som Snapchat och Instagram.

 

Jag själv använder mest Snapchat, Instagram och Upday (för Samsung) för att vara informerad om världen runt omkring. På Snapchat skriver jag med mina vänner, på Instagram kollar jag va andra håller på med och på Upday är det mest stora nyheter som kommer upp. Jag använder sociala medier ofta som alla andra, men jag tycker inte att det påverkar mig mycket. Man kan säga jag blir påverkad för att använda appen mer och mer, ja.

 

Idag vi alla blir påverkade av informationen vi tar emot och sakerna de ser på sociala medier. Alla påverkas från sociala medier, alla vi kollar på Youtube clip eller bilder i tidningar och ser både rika och fattiga människor. Man påveras på olika sätt. 

 

Men vem väljer vilka nyheter vi få veta? Det är journalisternas jobb att styra vilka nyheter vi ska ta reda på. Journalistens jobb är att vara på plats och ta information för händelsen. Det är de som ska sprida informationen genom sociala medier.

 

I olika länder styrs nyheterna av olika personer. När det är demokrati i ett land medierna för säga vad de vill och politikerna kan inte styra över vad folket ska få veta eller inte. En av medians uppgifter är att de ska granska staten. Men när det är motsatsen till demokrati, diktatorn styr landet och des medborgare. Han får bestämma vilka nyheter ska visas. En sån land är Nord Korea. Alltså skillnaderna mellan demokrati och dictator när det gäller media är att diktatorn väljer vilka nyheter folket ska ta reda på och när det är demokrati staten får inte lägga sig i journalisternas jobb.

 

I Sverige är det demokrati så staten för inte styra eller censurera vad median visar, men det finns en annan fall t.ex i Ryssland där presidenten Putin säger att de försöker inte påverka alls, men egentligen vill han att staten ska ha makt och kontrollera över medierna så mycket som möjligt.

 

Men man måste akta med informationen man ser på internet. Man borde vara källkritisk. Källkritiskt betyder att man ska vara kritiskt mot källarna man använder och informationen man sprider. Man kan inte tro på alting som står på internet. Det är bra att kolla up om källan faktist stämmer, så vet man vilka sidor man kan tro på. De flesta traditionella källor kan man kan tro på som tidningar, TV och public service.

 

Jag brukar inte kolla upp saker som jag bryr mig inte om mycket, men om det är nån stor händelse som jag följer nyheterna kollar jag upp direct om det är sant. Det har hänt mig ett-två gånger då jag öppnade nån sida och där stod det så mycket falska nyheter om kronprinsessan Viktoria och prins Daniel. Jag kollade up nyheterna direct för att de jag läste var jättekonstigt skrivna.

Men jag tror inte att de flesta kollar up källorna de använder. T.ex i Facebook är det jätte lätt att sprida fel info och alla tror på det.

 

För att en nyhet ska bli popular och global den måste handla om nånting stort som många har nånting att göra med. T.ex den är oftast dem värsta nyheter som man ser på TV, nån bomb har exploderat - många skadade, eller nånting med politik. Journalisterna väljer visa de nyheter för att de beror alla och alla kommer att lägga uppmärksamhet på nyheten. Men egentligen det kanske finns nån stor krig eller händelse som är farlig, då väljer journalister inte riskera sit liv och inte gå där och intervjua personer, nej de tar nån liten nyhet istället och då kan det hända så att ingen vet at det är krig på andra sidan av klotet. Det tycker jag inte att det är ok! Det är journalisten jobb att informera och sprida stora nyheter!

 

 

Det har varit ojämnt mellan män och kvinnor på jättelänge genom människornas historia. I Statens Medieråd (2018-04-06) artikel ”Kvinnor och mäns i medier” skriver webbsidan ”Samhället har generellt blivit mer jämställt under det senaste seklet, men fortfarande finns många skillnader i hur kvinnor och män skildras i medierna. Medieinnehåll påverkar i sin tur normer och värderingar.” Och jag håller med vad webbsidan skriver. Med det Statens Medieråd  menar att män har varit den starkaste och den smartaste altid, medan kvinnor har alltid varit svaga och känsliga. Det här är discrimination och det har varit så på decennier. 

 

Nu för tiden har sakerna förändras och kvinnor får med plats i sociala median än förut, men det finns ganska många skillnader mellan kvinnor och män fortfarande. Det finns skillnad mellan hur en mäns namn ska föreställas och hur en kvinnas namn ska skrivas i tidningen. Det finns skillnader med hur bilder på de olika personerna ska tas och vilken personlig information för släpps ut bedårande på vilken kön man har. FN organisationen har arbetat emot detta ämne sedan år 1995 och det syns att det finns en framsteg men mer jobb måste göras för att vi ska göra det rättvis för både män och kvinnor.

 

När man öppnar en tidning ser man en bild på första sidan på en tant/gubbe som har ganska vit skin, och har gjort nånting. Man antar att artikeln kommer att handla om hur mycket pengar han har vunnit eller vad har hänt. Problemet med dagstidningarna nuförtiden är att de är inte opartiska om vem får vissas och vem inte. I en tidning intervjuas rika män, kändisar, idrottare och politiker, ingen vill intervjua en handikappade självklart. Men det är väldigt dumt tycker jag. Varför skulle man inte intervjua denna handikappa tanten och bäretta om dens historia. Ta inte emot det jag säger direct, men varför ska man alltid vissa kändisar och rika män i tidningarna. Man borde vara mer intresserad av andra saker också inte vissa bara de som har det bra och de som har pengar. Varför intervjuar inte journalisten en person som har mörk skin och hår? Det är väldigt rasistiskt! 

 

Det är så med bilderna i tidningarna också, det finns bilder bara på rika och ”snygga” personer men en bild kan vissa mycket mer än vad man kan tro sig. De kan vissa både bra och dåliga sidan av händelsen. Man måste vara mer opartisk och skriva om både sidorna av historian. En bild kan påverka mycket om det finns text till den, om texten är skrivit på så sätt att den gör dig ledsen eller om den är skriver så att du tycker bara synd om personen eller händelsen. Så ja, bild och text kan påverka mycket våran tankar om det som skrivs på sociala medierna.

 

Från när man var liten bebis allting runt oss har påverkad varan val och tankar för livet. Från när man var liten och valde sina leksaker, ska de vara blå för killar och rosa för tjejer, och vilka småbarn kläders färg man skulle ha. Tills nu när man är tonåring. Vi ungdomar påverkas mest av sånna saker, våran åsikt om hur vi borde klä och bete oss ingår i allt. Nu när man öppna Instagram eller snapchat man ser tjejer som sminkar sig och försöker visa hur snygga de kan vara, killar visar mest bilder där de är bar överkropp och magrutorna vissas. Jag har inget emot det men jag tycker att det är bara onödigt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kritisk, köpt, lurad eller bara aningslös?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Diliana Tashkova [2020-05-30]   Kritisk, köpt, lurad eller bara aningslös?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60672 [2022-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×