Välfärdsmodeller

1009 visningar
uppladdat: 2020-06-09
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete




Kunskapsmonopol säger sig själv. Det är ett monopol för kunskap, alltså endast ett ställe som kunskapen kommer ifrån. Idag är inte kunskaps monopolet var det en gång var, utan vi får kunskap från alla möjliga håll. Därför är det också viktigt att vara källkritisk och kunna tänka logiskt.

 

Förmodligen är det så att facebook gör det svårare att skapa en ny roll åt sig själv och gå vidare. Om man blivit filmad eller fotograferad då man gjort något som man själv ångrar finns alltid risken att det läcker ut till andra och i värsta fall att det blir publicerat på till exempel facebook. Då lär man garanterat bli påmind om det i framtiden. Det blir svårare om det är någon som kanske inte står en så nära eller någon annan än en själv över huvud taget som lagt upp det, eftersom du själv inte har möjlighet att radera det i så fall.

 

Jennifer Lynch säger att en av de speciella sakerna med att vara människa är att man kan förändra sig, byta inriktning och gå vidare. Sanningen är ju att vi blir ständigt övervakade, men vi kanske inte ser det så. Folk ser hela tiden det som man publicerar och olämpliga saker anmäls och tas bort. Tycker man det är ett problem ska man inte publicera saker på internet. 

 

Sofia Mirjamsdotter, och andra medieexperter i avsnittet, menar att sociala medier är viktiga för demokratin, eftersom vanliga människor kan nå ut med budskap. vi tycker att det är viktigt för att folk får reda på viktig information genom facebook, twitter och annat. Hade inte facebook och twitter funnits så hade vi nog knappt vetat hälften av det vi vet idag. Många organisationer och grupper startas via facebook och delar med sig överallt och det gör att det sprids sig hur fort som helst på ett väldigt lätt sätt utan att några tänker på det och vet om det. Allt med bloggar, facebook osv. har en väldigt stor påverkan på demokratin eftersom att det sprids väldigt lätt som gör att det kan bli ett grupptryck.

 

Facebook Information är intressant för företagen eftersom att de kan nå ut och rikta reklam för deras produkter och aktiviteter till personer som kan vara intresserade av vad just det företaget har att erbjuda. Men företagen får samtidigt tillgång till dina uppgifter som de kan samla, sälja och ibland överlåta till myndigheterna.

 

Sociala medier är viktigt på ett annat sätt än de traditionella medierna eftersom att medierna blir granskade och sociala medier blir inte det på samma sätt. Sociala medier styrs av folket alla har möjlighet att nå fram med sin information. Därför kan man säga att sociala medier och bloggosfären kan kallas för den fjärde statsmakten.

 

Vi tror att det är möjligt att ha ett företag som producerar nyheter som är beroende av pengar. Det är såklart lite mer komplicerat, men inte omöjligt. Företagen som står som sponsorer måste vara "rena". Dvs inga gömda affärer som är skadligt. Det måste vara sponsorer som är ute efter att göra reklam för sitt företag, inte företag som vill ha "skydd" av media. Vi tror att det kan vara svårare att driva ett företag på det viset, än tex hur tv1 och tv2 kanal 4 gör. 

 

I Sverige så har vi tv och nyheter som vi alla i Sverige betalar. Det kallas för tv licens och innebär att alla som har en tv betalar en avgift, vilket gör att kanalerna är finansierade. Då blir de ekonomisk oberoende och slipper bidrag från olika företag. De kan skriva sanningen, utan att blivit påverkad av varken politik eller ekonomiska anledningar. 

Detta sägs vara en lösning för fler länder, där det är problem med det här med vad som är sant och inte i nyhetssändningarna. Att få fram en sanning.

 

Vi tror att de alltid kommer finnas ett granskande i sverige, program som granskar olika sidor av nyheter. Men det kan ju bli problem om man tar in olika nyheter utifrån sverige. Svenska nyheter känns mindre vinklade än de som kommer från andra ställen på jorden. Vi svenska tycker ju att det är mer intressantare att läsa utrikesnyheter och då kanske man blir mer påverkad att man inte får alla sidor. Man sitter ju i sin TV och bryr sig kanske inte att kolla upp eventuella felkällor och lika perspektiv. 

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Välfärdsmodeller

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Hasan Ali [2020-06-09]   Välfärdsmodeller
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60692 [2024-05-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×