Instrumentkunskap

1 röster
3958 visningar
uppladdat: 2020-09-18
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Det finns sex olika sorters instrument grupper, slagverksinstrument är ett utav dom och är exempelvis trummor, rytminstrument eller instrument man kan spela på med klubbor. Du kan även spela toner eller olika sorters rytmer med slagverksinstrument. Marimba är ett exempel på ett instrument inom slagverksinstrument som man kan spela toner, Marimba är ett instrument från Costa Rica. Marimbaklubbor används när du spelar på Marimba. Vi ”bygger” vår musik med hjälp av det som vi kallar toner. En ton är ett ljud som vårt öra kan uppfatta och som har samma grundfrekvens hela tiden den ljuder. Med hjälp utav en gurka / maracas kan du spela olika sorters rytmer, men vad är en rytm? Jo det är en periodisk variation. Rytm kan jämföras med ordet tempo då det kommer från grekiskans ρυθμός som betyder just tempo eller rytm.  Maracas är ett instrument som ofta används för att hålla takten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tangentinstrument är det andra instrumentet i dom sex olika grupperna. Ett tangentinstrument är ett instrument med tangenter, instrumentgruppen kan även kallas för klaviaturinstrument. Piano, orgel, keyboard, flygel och dragspel är några utav instrumenten som ingår i tangentinstrument gruppen. Piano och flygel är dom instrument som är kändast och är även dom instrumenten som mest lik varandra, men vad skiljer dom åt? Flygel är ett klaverinstrument, det är den ”liggande” formen utav piano. Flygeln står på tre ben, den har 88 tangenter och ett jättestort omfång på sju oktaver. Flygelns klaver är identisk med det stående pianots, men har till skillnad från det, liggande strängar och mekanik. På bilden nedan ser du skillnaden mellan piano och flygel (piano på vänster, flygel till höger)

När och vart används tangentinstrument?

Pianot är både ett melodi och ett harmoni-instrument. Att spela piano ger en gedigen allmänmusikalisk grund. Man kan spela alla typer av musik, både solistiskt och tillsammans med andra instrument.

Till stränginstrument hör, som namnet antyder, alla instrument som har strängar, gitarr, banjo, harpa, elgitarr, ukulele, balalajka och Elbas är dom instrument som ingår i gruppen stränginstrument. De stränginstrument jag nämnde är sådana som brukar kallas ”knäppta stränginstrument”. Det är sådana stränginstrument där du använder fingrarna eller ett plektrum för att spela på strängarna. Man skulle kunna tycka att stråkinstrument tillhör stränginstrument för att dom också har strängar, fast de gör dom inte. När man spelare på stråkinstrument används en ”stråke”, stråkinstrument tillhör en annan grupp. Den första gitarren skapades 1194 av spanjoren José Alguini. Den var inte så lik nutidens gitarr, det var en låda med strängar gjorda av senor från getter. Gitarren har genom åren utvecklats och är idag ett mycket populärt instrument som används inom alla genrer. Elgitarren introducerades under 1930-talet och är ett oumbärligt instrument inom så gott som all populärmusik. Den första elbasen konstruerades av Leo Fender år 1951 och märket Fender tillhör fortfarande de ledande tillsammans med Yamaha, Rickenbacker och Warwick. Den har vanligtvis 4 strängar (men kan ha 5 eller 6) och används nästan alltid som rytm- och kompinstrument i musikstilar som country, jazz, pop, rock och soul.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stråkinstrument tillhör som sagt en egen grupp och är inte samma som stränginstrument. Instrumenten inom denna grupp är fiol/violin, altfiol/viola – större än fiolen, nyckelharpa, cello och kontrabas. Till stråkinstrumentgruppen hör alla instrument där man spelar med stråke. Man kan använda fingrarna på dessa strängar fast då kallas det att man spelar pizzicato. Stråken är gjord utav hästtagel, och de sitter fastspänt och gör så att det låter när man använder stråken. PÅ taglet använder man kåda för att få fäste på strängarna. Stråkinstrumentet är ett instrument som fungerar i alla musiksammanhang.
I all världens musik förekommer olika typer av stråkinstrument och det har spelats från medeltiden till dagens -pop/rock/visa/ schlagermusik.
Alla stråkinstrument fungerar att spela både ensamt och/eller i grupp, som stråkorkester, spelmanslag, kvartett eller rockband. Kontrabas som också kallas basfiol är det största stråkinstrumentet och har därför den mörkaste klangen. Man står upp och spelar bas och ofta knäpper man på strängarna med högra handens pek- och långfinger eller använder stråke.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Träblåsinstrument är fagott, klarinett, oboe, blockflöjt, saxofon och tvärflöjt. Alla träblåsinstrument består av enkla eller dubbla rörblad, alla träblåsinstrument är inte gjorda utav trä. Blockflöjten är ett blåsinstrument som har funnits väldigt länge. Den är förmodligen ett av mänsklighetens äldsta, fortfarande använda, musikinstrument. Det är ganska enkelt att få ett bra ljud i en blockflöjt så man brukar lära sig att spela låtar ganska fort när man är nybörjare. Blockflöjten finns i många olika storlekar, den man brukar börja med är sopranblockflöjt.

Klarinetten uppkom redan i slutet av 1600-talet, och som under 1700-talet blev upptäckt av framför allt Mozart. Klarinetten har ett stort tonomfång med olika karaktär i de olika registren, och den är ett mycket vanligt instrument i jazzsammanhang liksom i orkester.

Tvärflöjten är ett blåsinstrument med en lång historia. De äldre tvärflöjterna är gjorda i trä men numera är de tillverkade av metall. Det går att spela många typer av musik på tvärflöjten, allt från pop till klassiskt. Ljudet skapar man genom att blåsa som när man blåser i en flaska. Det fungerar bra att spela ihop med andra instrument i en stor orkester, med till exempel piano eller gitarr eller i en liten grupp med flera flöjter. Instrumentet är viktigt i symfoniorkestern.

 

Fagottens ton påminner mycket om människorösten. I de lägre registerna är tonen djup och dov. I mellanregistret är den varm och smälter väl in med de andra träblåsinstrumenten.

Saxofonen finns i många olika storlekar och tillhör gruppen träblåsinstrument trots att den vanligtvis är gjord av mässing. Detta beror på att saxofonens ljud skapas med hjälp av ett enkelt rörblad, precis som på klarinetten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Blåsinstrumenten brukar delas in i två olika grupper: Blåsinstrument och Bleckblåsinstrument (kallas också brass). Bleckblåsinstrumenten är ofta guldfärgade och gjorda av mässing. Du kan känna igen instrumenten i denna grupp genom att titta på munstycket som är format som en liten klocka/tratt. Dessutom har alla bleckblåsinstrument en ”tratt” där ljudet kommer ut. Bleckblåsinstrument är en familj med många instrument i olika storlekar. Instrument som räknas som blåsinstrument är:
trumpet, kornett, valthorn, trombon, tuba, alt- & tenorhorn.

Valthorn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Instrumentkunskap

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Jesper Eriksson [2020-09-18]   Instrumentkunskap
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60745 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×