Amerikanska revolutionen

2 röster
12108 visningar
uppladdat: 2020-10-14
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Amerikanska revolutionen

Inledning

Amerikanska revolutionen eller Amerikanska frihetskriget varade under åren 1775 – 1783. Kriget var mellan Storbritanniens 13 kolonierna i Nordamerika och Storbritannien, även Spanien och Frankrike var delaktig i kriget. Redan 1776 förklarade Amerika sig självständiga, då  Foundig fathers skrev självständighetsförklaringen, men Storbritannien vill inte att Amerika ska vara självständigt och kriget fortsätter tills Storbritannien anser sig besegrade år 1783. Kriget slutade då den 3 september 1783 med en självständighetsförklaring i Paris, (Parisavtalet). 

Orsaker   

Amerikanska revolutionen bröt ut eftersom de tretton kolonierna var trötta på att inte ha något inflyttande i parlamentet i Storbritannien. Kolonierna hade egen makt att stifta lagar medans moderlandet som var Storbritanniens styrde all tull, handel och beskattning. Storbritannien som 12 år tidigare hade varit med i sjuårskriget och vunnit, hade förlorat massor av pengar som de behövde få tillbaks genom att beskatta och sätta upp handelsregler för de olika kolonierna. Storbritannien beskattade alla varor kolonierna köpte från Storbritanniens och med hjälp av handels reglerna. Som var att alla varor som kolonierna köpte och sålde skulle vara till och från Storbritanniens. Dessutom var det Storbritanniens som satte allt pris på varorna till ett annat land. Slavarna i kolonierna jobbade bland annat med att skörda.

Slavhandel

Europeiska länderna åkte till Västafrika med vapen och andra viktiga varor, de byte föremålen mot slavar. Slavarna fördes till kolonierna och där fick de jobba på stora plantas. Där producerades varor som tobak, textiler och socker. Varorna sålde sedan till Storbritannien, där man producerade varorna till hela produkter. Sedan sålde man tillbaks varorna till kolonierna. De gjorde att man kunde producera mer varor på ett billigare sätt och människorna som ägde platanen och slavarna blev ännu rikare vilket gjorde att de kunde äga fler slavar och mer plantas.  

När då kolonierna också var tvungen att betala skatter ville de göra uppror. De ville inte betala extra för något som de ändå inte tjänade på. De var trötta på att de inte hade något att säga till om när de gällde nya skatter, så slagordet blev ”no taxation without representation”. Många skatter försvann för att lugna ner kolonierna men skatten på te försvann inte. Vilket gjorde att de bestämde sig för att göra en protest ”Boston tea party”. 

Boston tea party var 1773 och handlade om att tre skepp som var lastade med te kom till Bostons hamn. På skeppen var ”amerikanare” utkläda till indianer och kastade hela te lasten över bord. Den händelse som dödade ca 5 personer sägs vara första steget till att amerikanska revolutionen ska bryta ut. När detta hände bestämde sig Storbritannien för att stänga Bostons hamn under en obestämd tid, den obestämda tiden blev i 16 år. 

En annan orsak var att upplysningens, tankar som hade spridits från Europa till kolonierna. De här idéerna handlade om hur ett land ska styras. Att alla människor ska födas fria. Att makten inte skulle styras med monarki utan republik. Det var en grupp filosofer från Frankrike som startade upplysningen. Det var samma idéer som kolonierna hade och därför fastnade idéerna även i Amerika.

Konsekvenser

Efter amerikanska revolutionen eller amerikanska frihetskriget så erkändes självständighetsförklaringen i Paris 3 september 1783. Mötet mellan Storbritannien och kolonierna hölls i Frankrike, eftersom fransmannen var delaktiga i kriget och hjälpte kolonierna att vinna. För att få revansch mot Storbritannien, eftersom de hade förlorat sju årskriget några år tidigare. Amerika de nya landet, kommer se som vinnare.

Från och med nu slapp invånarna i landet betala skatt till Storbritannien eftersom Storbritanniens kolonierna inte fanns längre, för nu blev kolonierna ett eget land, Amerika. Skatterna försvann inte helt men nu betalade man skatter till Amerika.

Handelsreglerna försvann, man behöver nu inte bara sälja och köpa av Storbritannien. Det ledde till att man nu kan tjäna på sitt arbete och man kunde tjäna pengar. Man kunde sätta egna priser på varorna man exporterar och man kunde köpa billigare varor utan att betala massor av skatt.

Amerika blev ett självständigt land och folket fick mer inflyttande. Amerika blev en republik de vill säga att de blev rösträtt i landet, men de sattes en inkomstgräns för att få rösta. Så de var bara de rika, vita männen som fick rösta. De lede till att Georgs Washington som var en krigsveteran och som var befälhavare över de amerikanska amen, blev framröstad till president. Man bestämde att en president inte skulle kunna sitta längre än 8 år och var fjärde år så skulle man ha omval. Under den här tiden så fanns de federalister och separatister.  Federalisterna ville ha central makt, att all makt med lagar och allt skulle vara samma för varje delstat medan specialisterna ville att varje delstat skulle bestämma över sig själva, och att man inte skulle ha en gemensam makt. Man bestämde att de skulle bli en blandning av dom båda. Landet skulle ha några gemensam lagar och varje delstat skulle få bestämma några lagar själva men man skulle ha en gemensam makt. 

Även om de fanns många vinster så fanns de också flera nackdelar och också förlorare. En av förlorarna var kvinnorna. Kvinnorna vann ingenting på kriget men de förlorade heller ingenting. De fick inte rösta och dom fick inga flera rättigheter som till exempel att skilja sig. Det gjorde att de började protestera för sina rättigheter. Det ledde till att de senare fick rätt att rösta och skilja sig. 

Det vanliga folket, alltså med en lägre inkomst, var som kvinnorna. De vann inget på kriget när kriget var slut men även de fick senare rösträtt och fler rättigheter. 

Ursprungsbefolkningen som hade blivit lovad mark i Nordamerika av Storbritannien om de stred på deras sida hade nu förlorat och Amerika ville utrota indianerna. Bland annat så gav man indianerna filtar med smittkoppor så att de skulle smitta varandra och sedan dö. Sedan satte man de som överlevt i reservat.

Slavarna situation ändrades inte heller utan de var fortfarande en del av triangelhandeln. Vilket betyder att de användes som slavar mellan europeiska länder, Afrika och Nordamerika. De fraktades mellan platserna som i en triangel.   

Storbritannien förlorade kriget och vann därför ingen mark och förlorade mycket pengar. De gjorde att skatterna i Storbritannien höjdes och folket fick det svårare. Det gjorde att folket emigrerade till bland annat Amerika eftersom man sa att marken där var bättre och billigare. 

Under kriget fanns det kolonialisterna och lojalisterna. Kolonialisterna var de som ville att kolonierna skulle bli ett eget land och lojalisterna var de som ville att de skulle tillhöra Storbritannien. Lojalisterna var de som förlorande på kriget och många flyttade då till Kanada som var en del av Storbritannien.

Frankrike som hade investerat mycket pengar i krig och stred på Amerikas sida blev också en förlorare. De gav pengar som de egentligen inte hade så de var tvungna att precis som i Storbritannien höja skatterna. Till skillnad från Storbritannien var det franska folket redan fattigt så folket hamnade i misär. Det blev större klyfter mellan rika och fattiga. Det franska kungahuset levde i lyx och de fattiga hade knappt mat. De fattiga tröttnade på kungahuset och Ludvig den XVI och gjorde revolution mot makten och det rika folket. Det ledde till den franska revolutionen.

Idag

Revolutionen är en stor del av Amerikas historia men även idag. Under revolutionen5 stiftade  man the declaration of independence. Den står som symbol för hur Amerika ska styras. och det är något som man följer än idag.

De 13 kolonierna har utökats till 50 delstater och kallas idag för USA. Varje delstat har fortfarande egna lokala lagar men de har också lagar som alla delstater följer. I slutet av 1700 talet bestämde man att landet skulle bli en republik och det är det än idag. Presidenten väljs av folket och får bara sitta i 8 år. Till skillnad från när revolutionen var över så är nu landet en demokrati där alla medborgare får rösta. De vill säja att de inte finns någon inkomst gräns, de leder till att alla i landet får vara med och bestämma. Mycket har blivit bättre sedan kriget men för indianerna som var där först är situationen fortfarande dålig och många är fattiga och de lever fortfarande i resarvaten. En del delstater gav indianerna rösträtt så sent som 1989. 

Källkritik

I PowerPoint om amerikanska revolutionen  stod de inget datum om när den gjordes men jag fick tillgång till den år 2019, i början av oktober. De gör att källan är en ny källa och kan ha blivit påverkad av andra och deras åsikter eftersom att källan är väldigt långt ifrån själva upproret. Om man jämfört med källan som kom 2005 så är den källan närmar själva upproret men ändå ganska långt ifrån händelse. Man kan ha hittat mer information om händelsen idag än vad man hade under 2005 vilket gör att den senare källan skulle kunna vara mer trovärdig. 

Även om jag inte vet var PowerPointens information är ifrån så har jag fått samma kunskaper från andra källor som från PowerPointen, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källförteckning Källkritik PowerPoint www.ne.se - Källkritik PowerPoint amerikanska revolutionen Anteckningar från lektioner Kristianstadsbladet,2005,www.kristianstadsbladet.se https://m.youtube.com/watch?v=ioPkB7DhS2A http://umr.nu/2018/09/07/amerikanska-revolutionen/

Kommentera arbetet: Amerikanska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Ester Roxström [2020-10-14]   Amerikanska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60763 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×