7 färdigheter som du borde ha lärt dig i träslöjden i skolan

1309 visningar
uppladdat: 2021-01-17
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Klasser inom "industrikonst" introducerades först till gymnasieskolorna på 1880-talet, och under nästa århundrade var en kurs i träbearbetning, mekanik, ritning och tryckning en vanlig pedagogisk övergångsrit för unga män.

 

 

Sedan, för flera decennier sedan, började butiksklasser tas bort från sekundära läroplaner. Med minskningen av utbildningsfinansieringen och ökad tonvikt på standardiserad testning började skolorna att avlägsna valfag, införa strängare examenkrav och fokusera mer på college prep akademiker och de ämnen som krävs för att klara statliga tentor. Det fanns inte pengar eller tid för att underhålla verktyg och sågspånfyllda verkstäder, och en efter en skoldistrikt tappade sina butikskurser och räknade med att studenter som ville bedriva handelsfärdigheter kunde göra det senare på en yrkeshögskola.

 

Denna bortgång av butiksklasser är ganska olycklig, eftersom de aldrig enbart handlade om att förbereda studenter för handelsanställning. Snarare lärde de alla män manuella färdigheter som de kunde använda och njuta av under hela sitt liv, oavsett om de blev snickare eller läkare. De ansågs vara en del av att bli en väl avrundad man - en som kunde använda både händerna och sinnet.

 

Troligtvis är den industriella konstklassen som är mest missad träbutik. Att lära sig att arbeta med trä är inte bara praktiskt, så att du kan tillverka och fixa saker runt huset, utan låter dig på ett tillfredsställande sätt ansluta till en lång historia av hantverk. Träbearbetning var en av de första färdigheter som mänskligheten utvecklade; den förindustriella världen var till stor del gjord av trä, och i tusentals år hade alla män åtminstone en grundläggande förståelse för hur man skulle forma och manipulera den. Redan fram till andra hälften av förra seklet hade både handlare och yrkesverksamma förtroendet att kunna bygga trähyllor, skåp eller till och med stolar för sin familj.

 

Idag, i vår tid av plast och fabriker, har träbearbetning förvandlats från en gemensam nödvändig skicklighet till något nästan mystiskt eller imponerande. Eftersom de flesta konsumenter från 2000-talet är vana att köra till stora lådaffärer för att hämta en annan massproducerad ersättare när skrivbordet faller sönder eller stolen går sönder, kan någon man idag gå upp till en timmerhög med såg och plan för att forma en vacker och varaktig ersättning är vördad som en "sann hantverkare."

 

Även om denna universella beundran av handfärdighet uppskattas är sanningen att träbearbetning inte är något mysterium. Och lyckligtvis, även om du missade att ta en grundlig butikskurs i gymnasiet och känner dig illa utrustad för att ta itu med ett enkelt träbearbetningsprojekt, är det definitivt inte för sent att lära sig. Här är en lista med några grundläggande färdigheter som du skulle kunna använda för att utveckla. Ingen av dessa färdigheter kräver dyra, farliga maskiner eller exotiska verktyg. De är grundläggande färdigheter som alla träarbetare borde veta.

När jag gjorde den här artikeln så använde jag huvudsakligen mig av https://hantverksproffset.se/

 

1. Förstå hur trä fungerar och beter sig

 

Innan du lägger något verktyg på ditt virke måste du förstå dess riktning och vilken riktning du ska planera brädet. När träd växer fortsätter tillväxtringlagren att bygga på varandra och detta ger vackert korn som visas i våra brädor. Detta spannmål kan göra hyvlingen svårare om vi ignorerar den ideala arbetsriktningen. Att arbeta med träkorn är ungefär som att klappa en katt - om du går från svans till huvud kommer du att hitta håret stående rakt upp och kan få en väsande ogillande, men om du klappar "med kornet" från huvud till svans, du ' Jag kommer att tycka att hårstrån lägger sig snygga och smidiga och spolning kommer att ske.

 

Det är också viktigt att förstå hur trä expanderar och krymper när luftfuktigheten fluktuerar under hela året. All träkonstruktion tar hänsyn till denna naturliga egendom och okunnighet om detta kan vara katastrofalt.

 

2. Slipa sågar, plan och mejslar

 

Alltför många människor har bibehållit myten att arbeta trä för hand är verkligen hårt arbete, helt enkelt för att de använde ett tråkigt verktyg. Det är ett axiom bland träarbetare att du måste ”låta verktyget göra jobbet” för att saker ska gå smidigt. Om din såg kräver en hel del tryck för att skära eller om du tycker att du behöver en igångsättning för att göra spån med ditt hyvel, gör du inte själv några tjänster. Att skärpa dina verktyg är en grundläggande och grundläggande färdighet eftersom det är något som måste hända regelbundet. Det är inte bara ineffektivt att arbeta med tråkiga verktyg, det är farligt. Om du känner att du behöver trycka på din mejsel med kroppsvikt för att slutföra snittet, när det inte hoppar fritt, kommer du att förlora kontrollen och ditt verktyg kommer att sticka in i allt som är i vägen. Lär dig hur du skärper dina verktyg så hittar du träbearbetning som roligt, säkert och effektivt.

 

3. Använda en hyvel

 

Med många träbearbetningsverktyg är den grundläggande tekniken ganska självförklarande. Men inte alla är så intuitiv. Korrekt användning av hyvel kräver lite instruktion och övning för att utveckla känslan av att justera snittet från grovt till fint. Dessutom kan kanten vara sned eller locket på fel ställe. Även om dessa saker kräver lite forskning för att räkna ut, är det otvetydigt möjligt att använda en hyvel korrekt. Jag uppmuntrar dig att ta ett gammalt plan och hoppa på YouTube för att söka "ställa in en gammal hyvel" eller "hur man använder en hyvel." Det kommer att finnas mer än tillräckligt många timmar med video för att kompensera för det du saknade i butiksklassen.

 

4. Förbered virke med handverktyg

 

Kanske har du redan en bordsåg och en 13-tums hyvel, men de flesta av oss har det inte. Var försiktig så att du inte faller i fällan när du känner att du måste köpa dyra maskiner för att bygga saker. När jag arbetar med trä använder jag bara handverktyg och älskar varje minut av det. Om du lär dig hur hantverkare bearbetade sitt virke innan maskiner dominerade möbelindustrin, kommer du att hitta träbearbetning för hand för att vara effektiv och livskraftig. Det finns många beprövade tekniker för att påskynda processen som befriar oss från att känna att vi måste göra maskin perfekt arbete för hand. Den verkliga nyckeln är att använda rätt verktyg för jobbet: grova verktyg för grovt arbete och fina verktyg för fint arbete. Fortfarande inte övertygad? Kolla in min goda vän Jims berättelse. Jag hoppas att det inspirerar dig.

 

5. Göra en fäst- och tappfog

 

Detta är den mest grundläggande fogen i all träkonstruktion. Närhelst vi måste ansluta ett horisontellt element (som en stolstång) till ett vertikalt element (som ett ben), måste vi låsa samman dessa bitar i rät vinkel. Genom att montera en tapp i en motsvarande hål (hål) kan vi skapa en solid 90 ° -fog. Även om det kan se intuitivt ut att göra, krävs det noggrann teknik och övning för att få en fin, tight passform. Det finns många sätt att göra en mortise, men jag använder en tät mejsel som är utformad för den uppgiften och bestämmer helt enkelt tappens bredd baserat på mejselns dimension. Att skära tappen är vanligtvis en fråga om fyra raka sågsnitt. När du lär dig att lägga den här leden ordentligt och klippa den så att den passar perfekt öppnas träbearbetningsvärlden för dig. Vid den tiden känner du till alla snickerier som krävs för att bygga de flesta bord och stolar.

 

6. Göra en laxknut eller slätknut

 

Men tänk om du vill skapa en låda? Den vördade (och alltför mystifierade) svanssvansfogen är ett mycket starkt sätt att gå med i hörnen på brädorna. Av alla funktioner som icke-träarbetare beundrar idag, är svansstjärtfogen den som skapar mest vördnad. Den består av en sida skuren i kilformade "svansar" som passar i motsvarande "stift". När kilformen monteras ihop förhindrar den att skivorna glider isär i en riktning. Denna fog har varit mycket standardkonstruktion sedan 1700-talet. Det var aldrig meningen att imponera, det var vanligtvis medvetet gömt bakom faner, gjutning eller färg så att ingen skulle behöva titta på det ”fula” snickeriet. Det var först för konst- och hantverksrörelsen att synligt snickeri ansågs vara en estetisk tillgång. Idag har tillverkning av svanssvansfogar blivit ett lakmustest för seriösa träarbetare, men låt inte detta skrämma dig från att prova det. Kolla in några av de fyra miljoner ”How to Cut Dovetails” -videor online och gå sedan in i butiken. Det är mycket enklare än folk tror: Klipp svansar. Spåra svansarna på det andra brädet. Klipp sedan ut det avfall du spårat. Det är ganska mycket det. All finjustering är bara övning.

 

7. Göra färdigt dina möbler

 

Efter att ha investerat ett antal helger i att bygga ett fint bord eller bröst, hur ska du avsluta det? Ytbehandlingar försköna och skydda den bit du har arbetat så hårt för att bygga så gör inte det och gör "gnugga det med olja". Det finns så många vackra fi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 7 färdigheter som du borde ha lärt dig i träslöjden i skolan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Peter Eriksson [2021-01-17]   7 färdigheter som du borde ha lärt dig i träslöjden i skolan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60787 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×