Religion - Kristendomen

429 visningar
uppladdat: 2021-02-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kristendomen

Kristendomen är monoteistisk, det finns tre enigheter. Först Gud, sedan Kristus (Jesus) och sedan den Heliga Anden. Gud skickade Jesus till jorden, men man brukar säga att Jesus är Gud fast bara i mänsklig form.

Helig dag i veckan

För kristna är högmässan ganska viktig, då brukar man åka till en kyrka och läsa ur bibeln. Man firar högmässan för att man tror att Jesus återuppstod på en söndag. Man brukar också be till Gud och tacka Gud för allt man har.

Helig bok - Bibeln

För kristna är Bibeln viktig. Bibeln innehåller två delar: Gamla testamentet och Nya testamentet. Den gamla testamentet innehåller bland annat regler, viktiga texter och hur Gud skapade jorden. Och Nya Testamentet innehåller Jesus budskap, berättelser om Jesus liv, om hur han hängdes upp på ett kors och sedan återuppstod och de första troendes kamp om att göra religionen populär. För kristna är den Nya testamentet viktigast och det är den som man använder mest.

Jesus

 

Jesus föddes i Betlehem i Israel av Jungfrun Maria. Maria blev aldrig gravid av en man utan hon blev bara gravid. När hon födde Jesus (Kristus) så hade stjärntydare sett på stjärnorna att Jesus hade fötts. Jesus är Gud men i mänsklig form, Gud kom till jorden för att han såg att många syndade. Gud ville få kontroll på allt, och Jesus uppdrag var att lära folk om religionen. När Jesus var tolv år försvann Jesus när de firade den judiska påsken. Hans föräldrar letade efter honom, och hittade sedan honom i den stora templet. De sa “vi har varit oroliga, varför försvann du?” Jesus svarade “varför ska ni vara oroliga, visste inte ni att jag borde vara hos min fader”. Hans föräldrar förstod inte vad han menade. När Jesus fyllde 30 år började han berätta om hans religion för andra. Många blev kristna men det fanns också folk som inte ville. Jesus kunde se när någon ljög, så därför såg folk honom som ett hot mot landet/de. De planerade om att han skulle korsfästas, sedan kom den dagen. De tvingade Jesus att bära på sitt egna kors till straffplatsen, sedan spikade de fast honom på korset. Han korsfästes mellan två rövare som hånade honom, och han hängde på korset under tre dagar. Den första dagen kallas för långfredagen då brukar man ofta sörja Jesus. Den tredje dagen (högmässan) på en söndag återuppstod Jesus. Han bevisade då att man kan leva ett evigt liv om man tror på Gud och inte syndar. Efter att Jesus gick upp till himmelen blev Petrus som var den närmaste lärjungen en påve. Faktiskt den första påven.

 

Helig plats - Betlehem

 

Jesus föräldrar flyttade omkring för att de letade efter en säker plats där deras son kunde födas. De kom till Betlehem och bodde i ett stall där Jesus föddes i en krubba. Sedan återvände Jesus till Jungfru Marias hemstad med sina föräldrar. Staden är känd som Galileen, och där växte Jesus upp. Även idag brukar folk åka till Betlehem och besöka stallet som Jesus föddes i. Och det gör man för att det är en viktig händelse inom Kristendomens historia.

 

Präst

Du måste förstås antas till en magisterexamen i teologi eller religionsvetenskap om du väljer att bli Präst och godkännas som Prästkandidat i ett stift. Det har funnits präster sedan 1200-talet i Sverige. Gudstjänster, dop, äktenskap och begravningar utförs av en Präst. I allmänheten står Prästen vid Karen, som är den heligaste delen av Kyrkan. För en Präst är en upplevelse med en person nödvändigt för att man ska kunna ta emot människor i alla åldrar, i glädje och sorg och i andra tillfällen.

 

Påven

 

Påven är mycket viktig för katoliker eftersom han är som en ersättare för Jesus. Han lever som en ersättare och det innebär att han måste vara en bra person som följer Guds regler och uppgifter i livet. Peter, som var Jesus närmaste lärjunge, var den allra första Påven. Francis är Påven just nu och han bor i Rom, och via internet kontaktar han alla sina troende katoliker. Påven kommer att vara Påven för livet, det betyder att man är Påve tills man dör. När en Påve valts så går Påven till Tårarnas sal och då brukar Påven ta på sig de kläder en Påve brukar ta på sig. Påvens uppgift är att leda den katolska kyrkan och de som är katoliker till rätta vägen.

 

För kristna är det viktigt att göra bra saker och att undvika göra dåliga saker eftersom det är att synda. Och man vill ju inte synda eftersom man får mindre chans att få ett evigt liv. Om man tror på Gud och inte syndar så hamnar man i himlen och kommer leva där evigt. Egentligen står det inte så mycket om livet efter döden. Men man tror på ett evigt liv, och korset står för evigt liv. Jesus har också bevisat att man kan leva ett evigt liv om man är en bra person. Och det har Jesus bevisat genom att återuppstå från döden. I paradiset så finns det inget dåligt eller något ondska och i helvetet finns det inget bra och bara ondska.

 

Jul

 

En annan viktig helgdag är jul, eftersom det var då Jesus föddes. Ängeln Gabriel kom till Jungfru Maria en dag och sa till henne att hon var på väg att föda ett barn. Ängeln Gabriel gick sedan till Josef (Marias make) och bad honom att inte lämna Maria bara för att hon var gravid. Och Gabriel sa till honom att Jesus var sonens namn. Jungfrun Maria och Josef  hittade ett stall och där föddes Jesus i en krubba. Tre stjärnskådare letade efter en speciell stjärna samma natt som skulle visa vem som skulle bli kung. Och de hittade den stjärnan och den natten gick de för att träffa Jesus. De gick till Jesus med tre presenter, det är därför man ger varandra julklappar. Kristna har firat Jul sedan den natten, och det är inte bara kristna som firar det utan också muslimer.

 

Påsk

 

Påsken är en viktig högtid för kristna eftersom man ska både sörja och fira Jesus död och uppståndelse. Den dagen Jesus korsfästes kallas för långfredagen och då ska man sörja. Många ville döda honom för att han kunde se när folk ljög. Så många blev oroliga och bestämde att de skulle döda honom. Han hängdes mellan två rövare som skrattade åt honom och sa ungefär så här: “Rädda oss, rädda dig själv om du kan nu”. Men efter att ha varit korsfäst i tre långa dagar återuppstod Jesus, han vann över döden, han bevisade för alla människor att man kan få ett evigt liv om man lever så som Gud vill.

 

Hur många kristna

Det finns ca 2.2 miljarder kristna runtom i världen, det finns mest kristna i USA. Och eftersom Jesus sa till sina lärjungar att lära om deras religion så blev religionen populär, ungefär sådär.

 

Det heliga symbolen - Korset

De kristna folkets symbol är korset som står för evigt liv. När Jesus korsfästes i Golgata så återuppstod han senare efter tre dagar. Man säger att han vann över döden, och efter denna händelse blev många kristna eftersom de ville få ett evigt liv. När man hör kyrkklockorna från kyrkan brukar man göra ett kors med handen. Många länder har korset som en flagga till exempel Sverige, Finland, Danmark, Gotland, Norge och Island. Alla dessa länder ligger i norra Europa så detta betyder att många kristna bor i norden.

 

Katoliker- Katolska kyrkan har 1,2 miljarder medlemmar. Den högsta ledaren i katolska kyrkan är påven, Påven bor i Rom. Det finns sju viktiga händelser för katoliker: dop, bot, nattvard, konfirmation, äktenskap, prästvigning och de sjukas smörjelse.Dop är när man döper ett barn och då blir man kristen och så blir man medlem i kyrkan. Bot är när man ska bikta sig, då brukar man berätta om alla sina synder för att bli förlåten av Jesus. Konfirmation är när man bekräftar att man tänker fortsätta med sin kristna tro. Äktenskap är när man ska gifta sig, alltså vara i ett förhållande livet ut. Prästvigning är när man blir en Präst. Och de sista, de sjukas smörjelse, är när man smörjer in olja på kroppen (någon som är sjuk) så att man kan föra vidare synderna man gjort under livet.

 

Ortodoxa- Många ortodoxa kristna brukar be till ett helgon, ett exempel på den vanligaste helgonet är Jungfrun Maria. Ledarna kallas för Patriarker och det finns många Patriarker s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

SO-böcker, internet, kompisar.

Kommentera arbetet: Religion - Kristendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Momo Listenow [2021-02-12]   Religion - Kristendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60798 [2022-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×