ANT - Alkohol, Narkotika Och Tobak

20 röster
22727 visningar
uppladdat: 2006-05-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Läkemedel:


Rohypnol: Rohypnol ingår i gruppen benzodiasepiner, det är en grupp med ångestdämpande och sömngivande läkemedel som utvecklades under 1950-talet. Rohypnol används inom sjukvården inför operationer, det är typ som en förberedelse innan morfinen så att man blir lite trött. Rohypnol används inte bara inom sjukvården utan även av missbrukare. Missbrukarna använder Rohypnol oftast vid blandmissbruk d.v.s. tillsammans med alkohol eller andra droger. Rohypnol maximala effekt håller i ca 30-60 minuter och den huvudsakliga effekten i ca 3-4 timmar. Rohypnol har biverkningar som dåsighet, yrsel, huvudvärk, minnesluckors och muskelsvaghet. I sällsynta fall kan man få mardrömmar, hallucinationer, aggressivitet och upphetsning. Men främst är det dåsighet som man kan få som senare övergår till sömn inom 30-60 minuter efter att man tagit tabletten. 13-15 åringar som tar ca 0.5 mg kan tala lite konstigt och man blir sömnig, dåsig och yr. Vid intag av ca 1,0 mg känner man sig slapp, slö och likgiltig, man kan ha svårigheter med att stå och gå. Vid intag av 4-5 tabletter så försvinner lugnande effekten hos personer med utvecklad tolerans.



När Rohypnol missbrukas: Rohypnol missbrukas som rusmedel. Rohypnol kan sväljas som tablett, tuggas, lösas upp i alkohol, man kan snusa den eller injicera den, går även att rökas. När rökar Rohypnol så krossar man tabletten och lägget den i aluminium och värmer upp den och andas in ångan. Rohypnol lockar missbrukare som är ute efter starka tabletter. När man missbrukar Rohypnol så är det som att bli full av alkohol. Rohypnol är vanlig och känd bland kriminella, särskilt heroinmissbrukare. Man missbrukar mest Rohypnol tillsammans med andra droger eller alkohol. Rohypnol blivit vanlig som gatulagninsdrog bland missbrukare och ungdomar. Men en undersökning år 2004 visar att missbruk av Rohypnol bland svenska ungdomar har minskat.
Intag av mer än 1 mg gör så att man får en känsla av övervinnerlighet, man får en känsla som gör så att man tror att men är övervinnerlig, att ingen kan ta en, man blir aggressiv, minskar rädsla och oro.



Därför tar de kriminella Rohypnol innan de begår brott. Men den negativa sidan är att man beter sig berusad med vidgade pupiller, flamsighet, förlångsammade reflexer, slapp muskulatur och konstig tal. Men efter detta så får man de vanliga och förväntade biverkningarna som jag nämnt ovan men efter ett sånt intag kan man få biverkningar som djupare sömn eller koma. Vana personer kan bevara den ’’ökade vakenheten’’ utan att somna genom att välja rätt doseringsintervall eller genom att kombinera Rohypnol med amfetamin eller ecstasy. Rohypnol plus starköl är vanlig bland ungdomar. Den är populär hoss ungdomar med intresse för gatuslagsmål, för Rohypnol ger en känsla av övervinnerlighet som sagt och då har man ingen hänsyn för omgivningen för missbruket ger kraftiga ruseffekter. De som är beroende av heroin använder ofta Rohypnol för att ge heroinet en ökad effekt. Rohypnol tabletter röks tillsammans med haschisch i pipa. Amfetamin och ecstasy missbrukare kan använda Rohypnol för att ’’tända av’’ lite efter en tids missbrukning. De flesta Rohypnol-påverkade personer har begått grova brott. Rohypnol har också använts droga personer i syfte att underlätta sexuella utnyttjande, annars kan de våldta folk.



Poppers: Poppers är ett annat namn för amylnitrit. Poppers är en klar gul vätska. Poppers luktar som ruttna äpplen. Poppers var tänkt att användas som hjärtmedicin inom sjukvården. Poppers får blodkärlen att vidga sig och den användes för att behandla kärlkramp. Men nu har Poppers ersatts av någonting som heter nitroglycerin inom sjukvården. Poppers säljs i små flaskor med namn som t.ex. Rush och Rave som bilden visar här ovan. Burkarna har en ampull som man bara bryter av och sen sniffar man in vätskan direkt. En sniff får hjärtat att slå snabbare och blodtrycket att sänkas. Yani, den ger en snabb kick Efter att man sniffat så känner man effekten redan efter 30 sekunder men den varar bara i ca 2-3 minuter. De som missbrukar poppers missbrukar den för att dels förstärka känslan när man ska dansa och dels för sex. Poppers får muskler att slappna av. Muskler runt ändtarm och slida slappnar av och utvidgas. Poppers används ofta EXAKT innan orgasmen för att förlänga och intensifiera euforikänslan med hallucinationer, men en del tappar erektionen. Biverkningarna är huvudvärk, blodtrycksfall, kräkningar, illamående och svimningar. Poppers är väldigt farligt tillsammans med viagra eller blodtrycksmedicin. Poppers ska inte drickas och man bör undvika hudkontakt. Men eftersom att Poppers tillverkas illegalt så blandas de med andra substanser så effekter och biverkningar kan vara lite annorlunda, svårt att förutse dessa.



Barbiturater: Barbiturater är mediciner som dämpar ångest men funkar även för epilepsi, spänningar, och sömnproblem. Barbiturater är typ som sömntabletter. Barbituraterna uppfanns år 1903 men kallade då för Veronal. Mannen bakom dessa mediciner är Baron Joseph Von Mehring. Läkemedel som hör till Barbiturater är Veronal, Secondal, Nembutal och Phenubarbital. Alla desssa mediciner tillhär gruppen ’’ psykofarmaka ’’ ( yani, mediciner för själen ). Den enda Barbitur medicin som skrivs ut i Sverige är Barbituraten Fenemal och den är för patienter med epilepsi. Barbiturater tillsammans med alkohol är en dödlig kombination. Missbrukarna här i Sverige injicerar sprutorna genom att lösa upp tabletterna eller pulvret. Den som missbrukar Barbiturater påminner mycket om en alkholist, med deras sluddriga tal eller så är man förvirrad. Ett rus av Barbiturater varar i ca. 4-8 timmar. Missbrukar man Barbiturater bör man absolut inte kköra bil för att man inte är vaken, rektionen blir längre än normalt och man tänker MYCKET långsammare. Vid överdos så slår hjärtat mycket fort och svagt, andningen försvagas, pupillerna förstoras, man svettas och känner sig kall. Man kan hamna i koma och dö sen. Om man bara helt plötsligt tvärslutar med dessa psykofarmaka mediciner så kan man få ångest, skakningar, kramper och döden därför bör man sakta trappa ned med dessa mediciner. Måna Missbrukare får epilepsi anfall när de försöker sluta. Under 60 och 70 talet så fattade man att Barbiturater var giftiga och nu har dom ersatts av betydligt mindre giftiga liknande mediciner. Det är vanligt med folk som ska besgå självmord att dom tar överdos. Typ användaren tar en tablett och börjar bli sömnig och när användaren är i drogad tillstånd så tar de ett stort antal tabletter till och schalas ..dör.




GHB: GHB är en förkortning av gammahydroxybutyrat. GHB kom fram för typ 40 år sen. GHB är en substans som finns naturligt i kroppen och under 1960-talet så gjordes den på ett konstgjort sätt för sömn och narkosmedel innan operation inom sjukvården. GHB har en smak av salt och vätskan är egentligen luktfri. GHB kan ibland säljas ur pet-flaskor. Om tillverkningen av GHB är oren kan man få frätskador i muinnen. GHB är beroende framkallande vid längra tids använding.GHB såldes i hälsobutiker i USA för bantning, muskelförbygge och rogivande. Men GHB ersattes snart av andra medicin. För att folk ( yani idjoter ) började missbruka den som rusmedel. Till och med ungdomar längs norrlandskusten på västkusten började att missbruka GHB vid 1990-talet. GHB är ett vitt pulver som kan vara svårt att använda, ena gången kan den verka uppiggande och nästa gång kan det hända att man får illamående, yrsel, kramper och medvetslöshet med andningsproblem. Om man får i sig lite GHB så blir effekten stimulerande och uppiggande. Tar man stora mänger så blir effekten avslappnande, bedövande och sömngivande. Skador som man får av GHB är främst illamående, kräkningar, diarré, minskad aptit, kramper, skakningar, medvetslöshet, svårt att andas, sänkt hjärtverksamhet. Minnesförlust, hallucinationer, minskad eller ökad sexlust, sömnig, yr, huvudvärk och t.o.m. koma som kan leda till dödsfall. Många svenska ungdomar har förts till sjukhus efter att ha missbrukat GHB med akuta förgiftningssymptom, många ha även avlidit. GHB säljs inte lagligt i Sverige, men det var länge tillåtet att inneha GHB. Men efter massor med nya missbruksepedemier och att polisen fått beslagta massor med GHB så försökte myndigheterna att stoppa hantering av GHB genom att använda sig av dopningslagen, utan resultat. Men år 2000 så narkotikaklassades GHB. Missbruket verkade nästan ha tagit slut då. Men polisen beslagtar fortfarande massvis med GHB. Men det hade kommit ut något nytt, och det blev ett juridiskt problem. Och det var den kemiska saneringsvätskan GBL som tillsammans med lösningsmedlet butandiol omvandlades till GHB inne i kroppen med liknande ruseffekter och skador. Man vet idag att detta missbrukas mer eller mindre över hela Sverige. Motmedel mot GHB finns inte idag. Man håller därför koll på patienten tills giftet gått ut ur kroppen, vilket kan ta upp till 6 timmar. Flera hundra ton GBL importerades till Sverige ( årligen ) för legal använding av klottersanering. Regeringen gjorde så att GBL och butandiol klassades som hälsofarliga grejjer.
Det innebär att utan särskilt tillstånd och krav på förvaringskontroll får man inte använda dom annars kan man få FETA böter eller 1 års fängelse. GHB är inte så svårt att tillverka. GHB har en svag lukt av kemikalier. GHB dricks ofta men man kan även injicera den i kroppen. Psykiska tecken på GHB är att personen är lugn och välbefinnande, eufori, dåsig ( vid höga doser så är man sömnig), ökad sexlust och man är väldigt pratglad. När effekten av GHB börjar nå sitt slut så somnar man under några timmar och man vaknar hastigt upp. Mann minns inte vad som hänt under den tid man haft GHB i kroppen eller innan man tog GHB:et.

Dolcontin: Dolcontin är ett läkemedel som används vid svår eller långvarig smärta. Den verksamma ämnet i Dolcontin är morfin, därför ingår Dolcontin i morfingruppen. Morfinet i Docontinet är kraftigt smärtstillande. Morfinet minskar smärtan genom att dämpa smärtimpulserna från den centrala nervsystemet till hjärnan. Medicinen gör också så att upplevelsen av smärtan inte känns lika obehagligt/ont. Medicinen funkar fullt ut i ca. 2-5 timmar men den smärtstillande effekten finns kvar under ca 8-12 timmar. Medicinen finns i olika styrkor. Den finns som s.k depåtabletter, alltså långvariga tabletter. Dessa finns från 5 mg till 200 mg. Det finns även s.k. depågranulat. Det är en slags grovkornig pulverblandning som finns från 20 mg till 200 mg. Dolcontin är receptbelagd. Dessa depåtabletter måste sväljas hela. Det är för att ska släppa ifrån sig de verksamma ämnen i jämn takt under en längre tid. På så sätt ger tabletterna en jämn och långvarig effekt med så lite biverkningar som möjligt. Om man tuggar, delar, krossar eller vad fan man gör så kommer den att verka för starkt och kort. Depågranulatet ska blandas med vätska. Man kan även strö över pulvret över mat som t.ex. gröt. Man ska ICKE tugga kornen i depågranulatet för annars verkar den för kraftigt och under kort tid. Man ska vara försiktig med att ta Dolcontin om man har skallskador, andningsproblem, tarmvred, mycket ont i magen, leversjukdom, förstoppning eller astma. Man ska inte ta Dolcontin när man är påverkad av alkohol eller har sömnproblem. Om man tar Dolcontin tillsammans med alkohol så kan man få andningsproblem. Man ska inte kombinera Dolcontin med andra smärtstillande medicin för att de kan göra så att den totala dosen blir för hög. Dolcontin försämrar Reaktions förmågan, så man ska inte köra bil när man har tagit Dolcontin. Dolcontin har biverkningar som kräkningar, andningsproblem, dåsighet, yrsel och kräkningar. Man kan även ha problem med att kissa eller få förstoppning för att Dolcontin får tarmarna rör sig långsamt.



Varför Missbrukas ungdomar narkotika?: Det är svårt att säga varför människor ens testar/använder narkotika för att berusa sig, det är en svårt och komplicerad fråga egentligen men vi ska ändå försöka att svara på den frågan. Vi ska försöka svara på den grundläggande frågan varför dessa idjot människorna ens testar droger. Det finns flera förklaringar till det. Man har hört talas om droger och deras verkan, man blir nyfiken och vill testa. Man kanske har kompisar som håller på med sånt och då blir man utsatt för grupptryck och testar. Man kan må dåligt och sen tar man droger för att man tror att man mår bättre av droger. När man väl prövat droger nu vid flera tillfällen så står man där och har 2 alternativ. Antingen så har man fattat att droger inte är bra och slutar med det eller så är man en idjot och fortsätter med drogerna. Men många inser att droger inte är bra och slutar med det men de flesta fortsätter med den drog som man känner minst respekt för – Alkohol. Eller så hittar man någon aktivitet som ger deras liv en mening. Men tyvärr asså, några fortsätter med drogerna. Det kan vara för att psykologiska eller sociala problem. Det kan vara att man utvecklar ett fysiskt beroende, något som inte går att bemästra. Man hamnar i en drogberoende som kan räcka en LÅÅÅNG tid, kanske även livet ut?
Ett exempel på att man fortsätter med droger kan ju vara psykologiska nämnde jag här ovan. Ett exempel på det kan ju vara att man inte har så många kompisar och är rätt så ensam. Man vill tillhöra en grupp, ha kontakter, känna att man är någon, och då tar man ju droger. Man får liksom en gratis inträdesbiljett till en gemenskap med andra missbrukare som man annars inte hade fått. Nu hänger man ju med andra folk som drogar ner sig, och får massor med vänner på det viset. Ett annat exempel med att man fortsätter med droger ( psykologisk ) kan ju vara att man tror att drogerna lindrar de ’’själsliga’’ plågor. Det kan vara att man har haft en svår uppväxt, problem med guzzarna eller bara biologiska problem. I de fallen så fyller droger samma funktion som de medicin gruppen jag berättade om här ovan, psykofarmaka. De lindrar de psykiska smärtorna som ångest o sånt. Den som missbrukar medicinen upplever ju då den här drogruset och glömmer då bort all elände, smärtor – de liksom flyr från sina problem. Det dåliga med detta är förutom de fysiska skadorna är att han/hon knappast löser sina problem, utan tvärtom. Droger används inte bara av människor som haft det svårt, utan även av ungdomar som har haft en bra normalt uppväxt. Det är nog bara för att de tycker att det saknas något i deras liv, spänning, äventyr, utmaningar eller bara oväntade upplevelser. De vill ha något extra i livet. Och då kommer tyvärr droger in i bilden. En stor risk eller fara eller vad jag nu än ska kalla det för är att användaren tror sig ha kontroll över det hela. Men varje människa som tar droger riskerar att bli beroende. Det finns folk som till sist hamnat i de problem som jag skrivit lite om här ovan, att de får psykiska problem och då har man inte liksom kontroll över sitt eget liv längre. Det enda motmedlet mot detta är SJÄLVDICIPLIN, alltså att skita i droger. Bestämma sig tidigt i livet att droger e skit. Jag ( Tunahan ) har bestämt mig att inte använda droger, jag vet hur det är att använda droger.
Jag känner folk som använder och säljer droger båda i Sverige och i Turkiet. I Turkiet så tar dessa ungdomar droger p.g.a det som jag skrivit om ovan. Dom började att ta droger när hela familj, släkt dog, ALLA DOG…BÅDE NÄRA O KÄRA…PRECIS ALLA dog under jordbävningen i Turkiet runt år 2000, han hade då psykologiska problem som jag nämnde ovan om att man har problem med ’’ själen ’’ och man tar droger för att komma bort från allt ett tag. Men tyvärr så blev drogerna ett problem. Han försöker att sluta men…det går inte. Han gråter och gråter men kan inte sluta. Jag såg att han hade både psykiska och fysiska skador. De psykiska nämnde jag ju innan, om att alla dött han har ingen att gå till, han är HELT ensam osv. De fysiska skadorna som han hade var miljontals ärr som han hade på armar, ben och mage. Han och hans kompisar hade skärt sig själv med rakblad överallt. Han hade jobb, bil, hem o allt. Men på hans jobb så var alla även där missbrukare p.g.a samma skäl. De ungdomar i Sverige som jag känner missbrukar p.g.a en annan orsak som jag även nämnt det här med att de saknar spänning i livet osv. De vill ha spänning, dom har ingenting att göra på fritiden. Dom skiter i skolan och är kriminella, tar både droger och stjäl. Det är just för att dom är sysslolösa, har tråkigt, saknar spänning och sånt i livet. Så då testar ju dom självklart droger och blir till slut beroende av drogerna och sen så är det ju KÖRT…



ALKOHOL OCH LÄKEMEDEL:

Effekten av vissa läkemedel kan ändras när man tar det tillsammans med alkohol. Resultatet blir en ökad effekt av läkemedlet, ökad berusningseffekt av alkoholet och kraftigare biverkningar från läkemedlet. Vissa läkemedel och alkohol förstärker varandras effekter. Hur effekten ändras beror på vilka läkemedel du kombinerar med alkohol. Det är känt att kombinera alkohol med vissa läkemedel som innehåller b.la. morfin, yani starka smärtstillande mediciner. Dessa läkemedel ger kraftiga förstärkta effekter med risk för döden. Detta kan inträffa vid normal dosering av läkemedel med 1-2 promille alkohol i blodet. Om man tar alkohol med Barbiturater ( sömn- och lugnande medel ) så finns det risk för andningsförlamning. Men som tur var så säljs inte dessa läkemedel i Sverige men utomlands så säljs dom, så se upp. Läkemedel som ger biverkningar som dåsighet tillsammans med alkohol kan sänka vakenhetsgrad och koncentrationsförmågan. Denna kombination kan framkalla sjuka och konstiga beteenden. Om man tar höga doser av anabola steroider så blir man aggressiv, speciellt om man tar det tillsammans med alkohol. Starka smärtstillande och sömnmedel ska aldrig blandas tillsammans med alkohol. Om man kombinerar alkohol med läkemedel så kan läkemedlen antingen förstärkas eller försvagas. Alkoholen kan påverka levern så att den bryter ned vissa läkemedel snabbare, speciellt om man dricker alkohol ofta. Detta gör så att läkemedlet försvagas och risken för att kroppen tar skada av läkemedlets nerbrytningsprodukter höjs. Alkohol kan även göra så att levern bryter ned vissa läkemedel långsammare. Då blir halten av läkemedlet i blodet blir högre. Detta gör så att läkemedlet blir starkare och biverkningarna värre. Läkemedlet kan påverka kroppens nedbrytning av alkohol. Läkemedlet gör så att den giftiga nedbrytningsprodukten i alkoholet ( acetaldehyd ) i kroppen höjs. Detta gör så att man mår dåligt och att man drabbas av andnöd, hjärtklappning, illamående och kraftig ansiktsrodnad. Om läkemedlet och alkoholet påverkar samma organ/funktion i kroppen kan den sammanlagda effekten bli väldig stark och oväntad. Alkohol påverkar hjärnan så man bör vara försiktig med att ta medicin som påverkar hjärnan. Reaktionsförmågan och vakenheten påverkas mycket av dessa kombinationer.



Vad är medicinmissbruk?:
Människor har använt Läkemedel i FLEERA tusen år. Läkemedel som vi använder är för att linda sjukdomar. Med missbruk menar man att man tar medicinen utan medicinsk syfte. Om man tar medicin mot någon sjukdom som man inte har så kan man kalla det för medicinmissbruk. De medicin som missbrukas mest är smärtstillande medicin och sömnmedicin. Om man måste ta höga doser medicin p.g.a kroniska smärtor för att kunna ha ett normalt liv eller om man måste ta medicin varje dag för att leva så räknas det inte som missbruk.
Man missbrukar medicin för att det kanske är frestande till alkolholen eller för att minska någon smärta man har. Om man inte får hjälp så kan man snabbt bli Fysiskt och psykiskt beroende av medicinen. Det fysiska beroendet är att kroppen vant sig med medicinen och den vill ha sin dagliga dos, behovet kommer att bli större och större. De psykiska kan vara att man blir ’’sugen’’ på medicinen för att man känner stimulans och välbehag. Missbruk börjas nästan alltid med konflikter eller problem. Efter en konflikt med guzzen så kan man känna sig nedstämd så då tar man ju en receptfri smärtstillande medicin för att linda ’’själen’’ och då tar man såna där psykofarmaka mediciner som vi nämnt här ovan. Det kan även börja med lite huvudvärk, man tar en smärtstillande medicin, men man känner att den inte hjälper så man tar 2-3 tabletter till. Om man känner att man börjar bli beroende av detta så bör man ta hjälp, från vänner eller familj. Om det inte hjälper så kan man ta Proffisionell hjälp. Det finns vissa beroendemottagningar.



HUR MAN UPPTÄCKER EN KNARKARE:
Här kommer vissa tecken på hur en knarkare uppför sig, om man märker att en männi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ANT - Alkohol, Narkotika Och Tobak

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-02]   ANT - Alkohol, Narkotika Och Tobak
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6081 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×