Därför är dramatisk ironi effektfullt

1 röster
961 visningar
uppladdat: 2021-03-13
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

ånga är vi som studerat film eller för den delen själva skrivit manus, och under resans gång lärt oss förstå särskilda hantverksmässiga grepp som gör berättandet mer effektfullt. Ett spännande berättargrepp som visat sig vara riktigt starkt är den dramatiska ironin – när publiken vet mer än protagonisten. 

 

Att publiken vet mer än protagonisten inför särskilda situationer kan vara väldigt spännande, men också ruskigt smärtsamt. Det är som att vi kan se olyckan komma redan innan den äger rum. 

Tre exempel

Ett typiskt exempel på dramatisk ironi, som funnits redan innan filmens gryning, är det i slutet på sagan om Rödluvan, när vår hjältinna beger sig in till sin mormor. Publiken vet om att mormor blivit uppäten av vargen, som nu maskerat sig i hennes kläder. Detta för att komma åt Rödluvan. Att vi i publiken känner till riskerna Rödluvan tar genom att gå in till mormors hem är obehagligt nog; scenen bäddar också för ett obehagligt avslöjande när Rödluvan kommer i fas med publiken och inser att det är vargen som ligger på sängen framför henne. Kommer det vara för sent för henne att ta sig därifrån när polletten väl faller ner? 

 

Det finns många filmer som är bra på att använda dramatisk ironi effektfullt. Ett berömt exempel på detta är under uppgörelsen i “Se7en” (1995) när publiken, utan att spoila för mycket, vet vad som finns i lådan – till skillnad från polisen Mills. Hans liv kommer att raseras för alltid när han förstår vad som finns där inne och vi inväntar därmed en smärtsam reaktion av honom. Berättelser med tragiska slut tenderar att använda sig av dramatisk ironi. 

Greppet måste inte användas inför särskilda situationer

En serie som använder dramatisk ironi genomgående och lyckas bygga enorm spänning kring det är “Breaking Bad” (2008-2013). Här är fallet att publiken tillsammans med protagonisten vet mer än alla andra karaktärer runt om den. Vissa skulle därför kalla det för en omvänd dramatisk ironi. Oavsett är det minst lika effektfullt.

 

 Storyn följer den mesige familjefadern Walter White som gått och blivit en hårding som både producerar och säljer stans värsta droger. Under majoriteten av serien får vi vrida oss i plågor av tanken på hur hans familj skulle reagera om de fick veta vilken kriminell ver...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Därför är dramatisk ironi effektfullt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Johan Henriksson [2021-03-13]   Därför är dramatisk ironi effektfullt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60816 [2023-01-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×