Nybörjarguide för den nyfunne vandraren

1062 visningar
uppladdat: 2021-03-14
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

 

Varje år besöker flera tusen vandrare landets stora vandringsleder som t.ex. Sörmlandsleden eller Skåneleden. Var och en är ett stort åtagande, med växelräkningar i tiotusentals kronor och upp till sex månader från jobbet. Men vandring behöver inte vara ett månadslångt företagskonto. För många människor är vandringens verkliga överklagande den tysta avlägsenhet som den ger, en chans att gå bort från råttloppet och uppleva en viss ensamhet. Med lite planering och kreativ förberedelse kan du enkelt ha din livs tid där ute, även om det här är din första vistelse över natten.

 

Säkerheten först

 

Så bra som vandring är, det medför också vissa risker. Det är ditt jobb att minimera dem med några grundläggande försiktighetsåtgärder: Antag att du inte kommer att ha mottagning av mobiltelefon åtminstone en del av din vandring. Det betyder att om du går vilse (och även de bästa vandrare gör) kommer det att vara upp till dig att hitta dig själv. Se alltid till att en nödkontakt är medveten om din avsedda resväg, när du planerar att återvända, vilket fordon du ska köra och vem som ska följa med dig.

 

Investera i en anständig kompass och topografiska kartor över ditt vandringsmål och vet hur du använder båda. Visitcentre erbjuder kart- och kompasskurser för nya användare som vanligtvis kostar mindre än 1 000 kr. Om du har pengar att överväga, kan du överväga att investera i en personlig lokaliseringsfyr (vanligtvis några tusen kronor), vilket gör att du kan skicka din exakta plats och / eller ett nödanrop när det inte finns någon cellmottagning.

 

Webbplatser som friluftsproffset.se erbjuder mycket bra köpguider för dig som funderar på att köpa utrustning för att ta dig ut i vildmarken.

 

På spåret

 

Statliga och nationalparker kan vara bra platser för nybörjare: deras spår är vanligtvis väl markerade och deras webbplatser erbjuder användarvänliga riktlinjer för både nya och erfarna vandrare. För första resor rekommenderar jag att stanna nära hemmet och begränsa inledande utflykter till lättillgängliga och väl angivna stigar.

 

Leta efter rutter med låg körsträcka och lite i vägen för svår terräng, som branta höjdvinster och -förluster eller knepiga fotfästen som du kan hitta med stenblock, lös sten eller till och med en råttbo av rötter. Var blygsam i dina förväntningar. Det här handlar inte om att slutföra körsträckan. Det handlar om enkelhet och viljan att gå bort från samhällets vagga. Du kan göra det så enkelt på fem mil som du kan 500.

 

Söker efter en campingplats

 

Var inte rädd för att sätta läger efter bara några mil på din första dag, speciellt om du redan är trötte. Överväg också att använda det här lägret som bas för dina äventyr i helgen. För helgvandringar kan det betyda att man vandrar in och etablerar ett basläger på fredagskvällen, vilket gör att du kan vandra på lördag med ett mycket mindre paket och återvända till ditt tält och sovsäck den kvällen.

 

Det viktigaste

 

När du är redo att investera i din egen utrustning måste du bestämma var och hur du ska vandra regelbundet - olika klimat och turlängder kräver olika redskap. Ryggsäckar finns i olika storlekar, och de flesta mäts i liter; du kan antagligen komma undan med en ryggsäck i intervallet 50 till 60 liter för en resa mindre än fyra dagar. Många sovsäckar är märkta med den lägsta temperaturen som en genomsnittlig sovande kommer att vara bekväm; en komprimerbar 20-graderspåse fungerar för många människor under tre säsonger. Och medan vissa föredrar att krypa in i ett tält på natten, föredrar andra att sova i en sovsäck eller hängmatta.

 

Andra väsentliga föremål inkluderar en grundläggande första hjälpen-kit, aktivitetsspecifika föremål som solskyddsmedel, insektsspray, molskinn eller kanaltabell för blåsor och en Mylar nödvärmefilt (som också kan fungera som en bra signal för sök- och räddningsplan i händelse du verkligen går vilse). En pålitlig strålkastare med nya batterier är också ett måste, liksom en visselpipa, en vattentät tändare eller tändstickor och en hopfällbar kniv eller multiverktyg.

 

Packa rätt

 

När det gäller att packa dessa väsentliga saker, spela till konstruktionen av själva förpackningen. Moderna ryggsäckar är designade med midjebälten som fördelar vikten av en förpackning till dina höfter och underkropp, där vår verkliga kärnstyrka ligger. Förvara tunga föremål, som reservvatten, värmebränsle och mat, lågt i förpackningens huvudpåse och placera lätta föremål, som en dunrock eller sovsäck, högre i ryggen. De viktigaste föremålen, som kartor, snacks, en mobiltelefon och minst en vattenflaska, bör förvaras i en extern ficka där de lätt kan nås.

 

Övning ger färdighet

 

I vår butik är morgnarna endast efter överenskommelse så att vandrare kan få en-mot-en uppmärksamhet från anställda som är utbildade för att hjälpa kunder att hitta rätt storlek ryggsäck och se till att den är ordentligt monterad. Även om den typen av individualiserad behandling inte är tillgänglig där du bor, hitta en klädsel som tar dig tid att visa dig hur du använder föremål som en vattenrenare, lägrspis, tält och regnfluga. Öva på att använda dem långt innan du är på väg. Det finns inget som att fastna ute i en översvämning för att få dig att överväga en annan hobby.

 

Gå till gymmet innan vandringen

 

Även den mest eftertänksamt packade ryggsäcken kommer att lägga extra vikt och belastning på din kropp. Koppla ihop det med den repetitiva rörelsen av vandring och du kommer att beskatta din kropp på nya (och ibland utmattande) sätt. För att säkerställa att kroppen är spårklar rekommenderar personlig tränare och konkurrenskraftiga ultramarathoner att man överväger en träningsstrategi som leder med grundläggande kardiovaskulär konditionering.

 

Innan du ens lägger vikt på mixen, börja spendera lite realtid på fötterna. Därefter måste du träna din kropp för de unika kraven på vandring med specifika övningar. Att bygga kärnstyrka hjälper dig att hålla dig stabil på varierande terräng; rygg- och överkroppsstyrka hjälper dig att axla det paketet.

 

Tänk på ditt bränsle

 

När du planerar måltider, tänk först på vad och hur du faktiskt gillar att äta och lägg sedan lite till det. Naturmatlagning kan vara kul och till och med gourmet - men bara om du har tid och tålamod att ta bort det. Och även om uttorkade måltider är superlätta är de också dyra. Jag rekommenderar att man börjar med enkla förbättringar av mataffärer. Till frukost lägger jag till jordnötssmör eller Nutella i havregryn och tvättar ner det med ett snabbkaffe. Lunchar är nästan alltid variationer på omslag - det finns oändliga kombinationer att få med hummus, en bra hårdost och lite salami.

 

Mina föredragna middagar börjar med ris i ris eller pasta till vilken jag lägger till påsar med tonfisk eller förkokt kyckling. Umami går långt för att få maten att smaka bra, så överväg att ta med små påsar med soltorkade tomater, oliver eller frystorkade svampar för lite zing. Kryddor i resstorlek som sriracha eller smaksatta salter kan också lägga till en välkommen dragkedja med smak till blandningen. Det är ett sätt billigare sätt att äta, och du kokar i slutändan bara en kastrull med vatten.

 

Jag rekommenderar vandrare att göra en lätt till måttlig ansträngning att lägga till ytterligare 500 till 1000 kalorier till sitt dagliga intag. Att sprida ut dessa kalorier med vanliga mellanmål är ett utmärkt sätt att undvika bonking. Energibarer är enkla, liksom den allestädes närvarande spårblandningen. Och när det gäller hydrering tenderar jag a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nybörjarguide för den nyfunne vandraren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Axel Andersson [2021-03-14]   Nybörjarguide för den nyfunne vandraren
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60817 [2024-07-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×