Var Slaget i Stalingrad viktigare som vändpunkt i andra världskriget än Slaget i Midway?

868 visningar
uppladdat: 2021-03-22
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Stalingrad

 

Adolf Hitlers plan att erövra Moskva vid nyår 1941 misslyckades. Det var bland annat på grund av den extrema kylan och det kraftiga motståndet tyskarna fick när de närmade sig Moskva. Hitler valde då att omdirigera erövringen och den tyska armén. Hitler ville komma åt de sovjetiska oljekällorna vid det Kaspiska havet, därför ville tyskarna även erövra floden Volga där ryssarna transporterade vapen och förnödenheter till sina soldater. Hitler hittade den, för honom, perfekta staden att erövra, Stalingrad. Stalingrad hade ett perfekt läge vid floden Volga, staden bar även den sovjetiske diktatorn Josef Stalins namn. 

 

General Fredrik Paulus var den som, med den 6:e tyska armén, skulle erövra Stalingrad. Men att utse Paulus som general för just denna armén, som ska erövra en bit av sovjetunionen, kommer Hitler att få ångra när Paulus ett år efter Slaget i Stalingrad vänder sig mot sin forne ledare och börjar arbeta för den sovjetiska propagandaapparaten. 

 

I augusti 1942 stod General Paulus med hans armé utanför Stalingrads gränser, det väntade en extremt tuff och blodig strid framför dem, endast ytterst få män skulle komma därifrån levande, om inte med psykiska skador för livet. Den 23 augusti lyfte 1’200 av den tyska luft flottans 4’000 bombflygplan mot Stalingrad och släppte 1’000 ton bomber. Ca 40’000 civila dödades under första veckans bomb festival, Stalingrad var nu förvandlat till en rasande, brinnande stad. De sovjetiska rekryter som transporterades till Stalingrad via floden Volga, saknade ofta både utbildning och vapen. Manfallet blev därför enormt för ryssarna. 

 

Den sovjetiska militärledningen hade länge funderat på hur de på bästa sätt skulle skicka ut tyskarna ur Stalingrad. General Georgij Zjukov och chefen för generalstaben Aleksandr Vasilevskij fick uppdraget. De utarbetade tillsammans den plan som skulle ligga som grund för “Operation Uranus”. Den 19 november 1942 inleddes Operation Uranus genom att den sovjetiska armén anföll den tyska arméns norra och södra flank varav de försvarades av varsin rumänsk armé. Dessa rumänska armér stred på tyskarnas sida men var både dåligt beväpnade och omotiverade att strida. Därav var det hyfsat enkelt för ryssarna att slå ut de rumänska försvarslinjerna vilket gjorde att den tyska armén nu var omringad och instängd i staden. Nu såg det illa ut för tyskarna, men eftersom Hitler var besatt av idén att ta över Stalingrad sa han därför nej till att Paulus armé skulle få utbryta sig från Stalingrad och ge upp. Hitler menade att det var möjligt att förse de instängda soldaterna med både mat och vapen genom en luftbro. Men vädret skulle sätta stopp för denna luftbro vilket gjorde att endast en liten del av de utlovade varorna kom fram, vilket i sin tur ledde till att de instängda soldaterna tvingade sig genom jul- och nyårshelgen 1942. De hade nu varken mat eller laddning till vapen att försvara sig med, därför minskade den tyska 6:e armén med mer och mer män varje dag. Hitler hade nu förstått att den tyska armén var förlorad men att ge upp var ingen förslag för honom, Hitler bestämde därför att alla skulle kriga till sista kulan istället för att hamna i sovjetiskt fångenskap. Men Paulus tog inte längre hänsyn till Hitlers ordrar och därför meddelade Paulus den sovjetiska militära ledningen, söndagen den 31 januari, att den 6:e armén resignerar. Midway

 

Endast en månad efter Slaget om Korallhavet (Maj 1942) slog den amerikanska flottan tillbaka en japansk attack vid Midwayöarna. Midway var ingen viktigt mål för japanerna. De var mer intresserade av att ta Nya Kaledonien, Samoaöarna och Fiji för att kunna isolera Australien och sedan utöka sitt rike i Sydöstra Stilla Havet. Midway var dock det fäste som Amerikanerna hade som låg närmast Japan. Den japanska attacken mot Midway innehöll en avledningsmanöver mot Alaska med en mindre flotta med syftet att locka den amerikanska flottan i en fälla. Japanerna ville hämnas på amerikanerna efter en amerikansk attack på de japanska huvudöarna 2 månader tidigare (Doolittleräden april 1942). Japan ville även utöka deras östra försvarslinje och erövra den amerikanska kontrollerade ön Midway, slå ut den amerikanska flottan i stilla havet, och kanske också ta sig in i Hawaii. Om Japanerna hade fått som de ville, erövrat Midway och slagit ut den amerikanska flottan i stilla havet, hade de även blivit ensamma härskare över stilla havet. 

 

Den som var ansvarig för den japanska anfallsplanen var amiral Isoroku Yamamotos, hans plan var avancerad. Planen var utformad att locka stora delar av den amerikanska flottan till att äventyra deras situation. Yamamotos hangarfartyg hade medföljande slagskepp och kryssare vilket skulle slå ut de skepp som Amerikanarna skickade till Midway. Genomförandet skyndades på så fort som möjligt så att Amerikanerna skulle förstå att detta var Japans svar på attacken två månader tidigare. Yamamotos plan var baserat på att ‘Enterprise’ och ‘Hornet’ var de enda amerikanska hangarfartygen som skulle finnas tillgängliga för de Amerikanska styrkorna. Yamamoto hade räknat ut att de amerikanska hangarfartygen Lexington, Yorktown och Saratoga inte skulle vara tillgängliga. 

 

De inledande luftattackerna mot Midway startades av viceamiral Chuichi Nagumo i gryningen den 4 juni. De japanska flygen bombade och förstörde mestadels av amerikanernas bas. De amerikanska jaktpiloterna som hade sin bas på Midway, försökte drastigt att försvara ön men misslyckades så småningom eftersom de flög i hyfsat omoderna plan, fiendet flög såklart i den moderna fullutrustade varianten. De amerikanska långdistansbombplanen gjorde flertal anfall mot japanernas hangarfartyg och medföljande fartyg med olika plan, men missade med varenda bomb och lyckades inte förstöra något enda enstaka fartyg. Nu ville Nagumo attackera Midway en andra gång, för att slå ut all amerikansk styrka på ön och sedan landsätta sina trupper där. Men under tiden som de japanska bombplanen förberedde sig inför en 2:a attack hittade ett spaningsplan minst ett amerikansk hangarfartyg nordost om de japanska hangarfartygen. Amiral Nagumo ändrade drastigt planerna och planerade att anfalla detta amerikanska hangarfartyg istället för Midway, men Nagumo visste inte att det inte bara var ett amerikanskt hangarfartyg, det var tre. Alla sprängbomber på respektive plan skulle nu istället bytas till torpeder till att anfalla det amerikanska hangarfartyget med. Bytet tog en dryg timma och brådskan gjorde att man slarvade med säkerhetsrutiner vilket var att lägga in sprängbomberna i sina förråd, sprängbomberna blev därför lämnade kvar på däck. Ca tio amerikanska störtbombare kom nu och fick in 2-3 träffar på japanska hangarfartyg medans respektive jaktflygplan hade fullt upp med annat. Fartygen exploderade, det uppstod grova bränder och därefter övergavs de. Dagen efter sänktes det fjärde och sista hangarfartyget i den japanska slagstyrkan. Jämförelse

 

Jag anser att Stalingrad var det avgörande ögonblicket och vändpunkten i andra världskriget. Man kan argumentera om hundra andra mindre krig eller engagemang, men Stalingrad var den största vändpunkten. Tyskland hade aldrig besegrats upp till den punkten på ett sådant sätt förut. I för sig led de större förluster senare, i några av de enorma striderna som ägde rum i öster (t.ex Slaget vid Kursk 1973-1974 & Wisla-Oder-operationen 1945), men vid Stalingrad visade sig tyskarnas oövervinnlighet vara osann. Ryssarna var på deras knän nära på att bli besegrade, de var uträknade av tyskarna och det v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.so-rummet.se/kategorier/slaget-vid-stalingrad So-rummet är en av mina två källor som jag använt i arbetet, denna källa anses som äkta eftersom den riktar sig till dem personer som studerar och arbetar på mellanstadium, högstadium samt gymnasium. Den information som används i arbetet är skriven av SO-läraren samt författaren Carl-Henrik Larsson. Carl-Henrik är gymnasielärare inom Historia, Samhällskunskap och Religion. Källan är publicerad den 14 mars år 2011 och uppdaterad den 4 oktober 2020. Enligt beroendekriteriet är källan som använts en andrahandskälla då Carl-Henrik Larsson inte upplevt händelsen utan endast återberättar den. SO-rummet är även en politiskt neutral hemsida som arbetar med syfte att främja den grundläggande principen. Med denna anledning anses därför inte SO-rummet som en vinklad källa som skulle ge någon för- eller nackdelar. SO-rummet är en hemsida som publicerar gratis fakta samt information för lärare och elever på olika skolor. https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Stalingrad https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Midway https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_om_Guadalcanal Wikipedia är en hemsida som man till viss del ska vara källkritisk mot, vilket jag varit när jag använt informationen till detta arbete. Överlag är Wikipedia pålitlig. Det gäller att man jämför informationen man tar från denna källa med andra trovärdiga källor. På detta sätt vet man ifall informationen man tagit stämmer. Bristerna med att använda Wikipedia som källa är att privatpersoner kan redigera det som står, därför kan även informationen vinklas till informantens för- eller nackdel. Det gäller att vara källkritisk ifall man vill använda sig av denna källa.

Kommentera arbetet: Var Slaget i Stalingrad viktigare som vändpunkt i andra världskriget än Slaget i Midway?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Alice Bäckgren [2021-03-22]   Var Slaget i Stalingrad viktigare som vändpunkt i andra världskriget än Slaget i Midway?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60818 [2022-05-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×