Hur du hanterar stressen som egenföretagare

431 visningar
uppladdat: 2021-04-11
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Varje aspekt av ditt eget företagande kan potentiellt innebära ökad stress. I värsta fall kan det hålla dig vaken om nätterna och ge dig problem med andra ansvar du har i livet. Höga skulder, problem med anställda för lite pengar, och problem med utrustning är alla saker som kan göra ditt arbete jobbigare att hantera utifrån ett stressperspektiv. Att ha en hjärna som hela tiden är i rörelse är långt ifrån hälsosamt. När tankarna virvlar är det lätt att man blir trött och orolig. Pressen att alltid hitta sätt att förbättra verksamheten och öka sina intäkter kan i längden vara mycket ohälsosam.

Nuförtiden finns det som tur är flera olika metoder för avstressning. Du kan gå på spa, titta på en bra film eller spela ett bra spel. Just när det kommer till spel finns det numera flera möjligheter att som svensk även spela på casino utan licens. Dessa öppnar upp för fler spelmöjligheter än sina motsvarigheter.

Försök fokusera på saker som går bra

När du håller på att skapa ett nytt företag eller någon sorts ny verksamhet för den delen, är det lätt att enbart fokusera på de saker som går fel. Detta kan göra dig ­stressad, så försök lägga fokuset på saker som går bra i stället. Du kan till exempel göra en lista med alla dina prestationer och milstolpar i som företaget har uppnått. Du har förmodligen åstadkommit mer än du tror. Försumma inga prestationer, oavsett hur små de kan verka. Ha denna lista på ett ställe där du lätt kan se den, till exempel på ditt skrivbord eller på väggen. Nästa gång du känner dig stressad över allt som går fel, titta på din lista. Vid dessa tillfällen är det viktigt att försöka komma ihåg allt som har gått bra under resans gång.

Ta pauser så ofta du kan

Detta är förmodligen det vanligaste och mest effektiva sättet att hantera stress på. Om du ständig är i gång kommer du till slut trötta ut dig själv. Att ta välbehövda pauser kan absolut förebygga utbrändhet i längden. När du tar en paus, se till att du gör någonting som lugnar ned sig och som inte behöver mycket engagemang. Ta en promenad, en kopp kaffe, titta på en rolig video eller ring en vän. Gör inget som har med ditt företag att göra. När du återgår till arbetet kommer ditt sinne vara klarare. Du kommer att ha ny energi för att ta itu med det du behöver. Om du står inför ett stort problem som verkar olösligt, är det ibland effektivt att ta ett steg tillbaka och få en helhetsbild på situationen.

Hitta en balans mellan ditt liv och arbete

Även om ditt arbete många gånger kan kännas väldigt stressigt, behöver resterande del av ditt liv inte bestå av stressiga saker. Försök fylla din tid med andra saker som ger dig energi när du inte arbetar för att reducera stress. När du kommer hem för dagen kan det vara en bra idé att genom aktiviteter med familjen, hobbys eller motion avstressa sig. Det är såklart lättare sagt än gjort att hitta bra stressavlastare, men familj och motion brukar vara några saker som vanligtvis är lugnande.

För vissa är det mycket enklare än så. Många kan avstressa genom att helt enkelt äta en god måltid eller ta en stabil tupplur. Om du har svårt att hitta någonting som ger dig möjlighet att slippa stressen, kanske problemet är djupare än bara din nuvarande livssituation. Försök i sådana fall att se på saker och ting du gör i vardagen från en annan vinkel, försök se det fina och sköna i det du gör.

Denna ändring i perspektiv kan vara helt världsomvälvande och är nästan alltid viktigare än vad man tror. Stress kommer inifrån och är således någonting man kan kontrollera – åtminstone till viss del beroende på vem man är som person. Stress orsakas av tankemönster som man byggt upp. Precis som en vana (som att alltid borsta tänderna innan du går och lägger dig) behålls mönstren utan större behov av kraftansamling. Psykologiskt är det väldigt enkelt och stressfritt att följa mönster. För att få en mer stressfri vardag är det viktigt att ändra dessa tankemönster så att du främjar dem som inte är stressorsakande.

Utöver dessa två grundläggande aspekter av hälsosamt egenföretagande, så är det självklart viktigt att dessutom ta hand om sin kropp rent fysiskt. Träna, ät rätt och sov så länge du kan. Om du klarar allt detta har du en stabil grund för effektivt och hållbart egenföretagande.

 

 

 

 

 

 

 

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur du hanterar stressen som egenföretagare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Redaktionellt Innehåll [2021-04-11]   Hur du hanterar stressen som egenföretagare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60825 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×