LEGALISERA SEXKÖP (ARGUMENTERANDE TEXT)

1 röster
3388 visningar
uppladdat: 2021-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

LEGALISERA SEXKÖP (ARGUMENTERANDE TEXT)

Notera att ämnet är kontroversiellt och inget som jag som skribent står för.

Ämnet är valt på grund av svårighetsgrad.

Prostitution kallas ofta ”världens äldsta yrke” och förekommer i världens alla kända civilisationer. Verksamheten har visserligen aldrig varit hyllad som moraliskt högstående, men har i de flesta historiska sammanhang ändå tillåtits liksom andra socialt problematiska verksamheter tillåtits, som tiggeri, spel eller användande av alkohol, tobak och vissa droger. Har det funnits efterfrågan på varan eller tjänsten eller om det inte funnits några bra skäl för förbud, så har samhället fått kompromissa med sina ideal, ofta för att inte ännu större samhällsproblem ska skapas med kriminalisering av människors val.

Den så kallade sexköpslagen, som kriminaliserar köp av sexuella tjänster men inte utbjudande av sexuella tjänster fyller i år 22 år. Sett utifrån vad vi vet om utformningen av andra lagar så avviker lagen genom att något som är olagligt att köpa faktiskt är lagligt att sälja. Lagen egendomliga utformning beror på lagstiftarnas påstådda omtanke om den som säljer tjänsten, oftast en kvinna. Men lagen har varit omdiskuterad från första början. Det finns nämligen flera goda skäl till varför sexköpslagen bör avvecklas så att handelstransaktionen helt legaliseras som vilken handelstransaktion som helst mellan två fria vuxna individer. Dessa legitima argument har på senaste år stärkts. 

Det första mest självklara argumentet är libertarianskt och liberalt. Människan har rätt till sin egen kropp och rätt att göra vad hen vill med den så länge det inte skadar någon annan människa. Liksom vem som helst i en fri ekonomi har rätt att sälja sin arbetskraft för tillverkning av varor eller tjänster, så ska inte könsumgänge ha andra regler. Så länge det bedrivs på ett sätt där hälsan och arbetsmiljön är säkrad för de inblandade och så länge som sexarbetaren betalar skatter och avgifter på kundens ersättning, ska staten och lagstiftarna inte ha rätt att lägga sig i. Vad staten skall göra (det enda), liksom för vilket arbete som helst, är just att upprätthålla ett bra arbetarskydd och hälsa för de inblandade parterna. 

Genom att göra sexköp men inte utbjudande av sexuella tjänster olagligt, straffas visserligen inte den part som säljer tjänsten, men hela verksamheten görs med det upplägget illegal. Det finns inget lagligt vis för den säljande parten att bedriva verksamheten i en laglig, öppen kontext. Så all prostitution fördrivs i praktiken till samhällets olika skuggsidor, till den så kallade undre världen, till smutsiga lägenheter och källare och med mellanhänder som organiserar det hela och kan lägga beslag på största delen av vinsterna. Istället för att en naturlig marknad växer fram med rätt priser för transaktionen och med lagar omkring hälsovård så blir prostitution en del av den organiserade brottligheten. Prostitutionen blir en del av organiserad brottslighet som redan vet hur man säljer olagliga varor som narkotika och vapen, och hur man smugglar både knark och människor över gränserna. 

Det kanske tyngst vägande skälet till en omprövning är att flera människorättsorganisationer nu gått till öppet angrepp på den svenska sexköpslagen. Amnesty skriver att stater bör ”upphäva existerande lagar och avstå från att införa nya lagar som - direkt eller i praktiken - kriminaliserar eller bestraffar utbytet av sexuella tjänster mot ersättning mellan samtyckande vuxna”. Amnesty International menar att det inte är en mänsklig rättighet att köpa sex eller att andra än sexarbetaren ska ha rätt att göra vinst på tjänsten, men att sexarbetaren måste skyddas från individer och organisationer som försöker exploatera dem. Här har staten en grundläggande reglerande funktion vad gäller hälsa och säkerhet. Den svenska organisationen RFSL har en liknande inställning och organisationen menar att de som har sex mot ersättning genom den kriminaliserade kontexten tvingas till ”högre riskbeteende” som gör (oftast) redan marginaliserade grupper än mer utsatta. 

De flesta kvinnoorganisationerna i Sverige är ännu lojala med lagen och försvarar den. Det främsta argumentet från dessa är att de länder som avkriminaliserat prostitution fortfarande dras med problem. Prostitutionen finns fortfarande i illegala former, utanför hälsokontroller och utförs som svartarbete obeskattat. Laglig sex drar till sig en delvis oönskad sexturism från andra länder. Större delen av sexarbetarna i länder med laglig prostitution är från utvecklingsländer, av kvinnor som antas ha få alternativ eller som ändå är tvingade till det. Mot det kan man enkelt invända att alla branscher med entreprenörer dras med mer eller mindre stora avarter. Byggsektorn är känd för byggfusk och svartarbete. Restaurangbranschen är ökänd för svartarbete men även för utbredda hälsorisker för kunderna om inte statens kontroller sköts strikt. Nästan alla arbeten med tunga lyft och monotona arbetsmoment drabbar anställda hårt med arbetsskador och långa sjukskrivningar med enorma kostnader för samhället. Men det innebär inte att man vill olagligförklara dessa branscher, istället försöker man förbättra omständigheterna för verk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källor Amnesty International. Sammanfattning av Amnesty Internationals policy om staters ansvar för att respektera, skydda och uppfylla mänskliga rättigheter för dem som säljer sex https://www.amnesty.se/om-amnesty/amnesty-international-sverige/uttalanden-och-remissvar/uttalande-om-amnesty-internationals-policy-om-staters-ansvar-att-respektera-skydda-och-uppfylla-manskliga-rattigheter-dem-som-saljer-sex/sammanfattning-av-amnesty-internationals-policy-om-staters-ansvar-att-respektera-skydda-och-uppfylla-manskliga-rattigheter-dem-som-saljer-sex/ ETC. Därför måste vi behålla sexköpslagen https://www.etc.se/debatt/darfor-maste-vi-behalla-sexkopslagen Regeringskansliet. Den svenska sexköpslagen har varit framgångsrik https://www.regeringen.se/artiklar/2016/10/den-svenska-sexkopslagen-har-varit-framgangsrik/ RFSL. RFSL om sex mot ersättning https://www.rfsl.se/verksamhet/halsa-sexualitet-och-hiv/rfsl-om-sex-mot-ersattning/ Sveriges Riksdag. Lag (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1998408-om-forbud-mot-kop-av-sexuella_sfs-1998-408 SVT. Amnesty: Avkriminalisera prostitution https://www.svt.se/nyheter/utrikes/amnesty-avkriminalisera-prostitution

Kommentera arbetet: LEGALISERA SEXKÖP (ARGUMENTERANDE TEXT)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2021-04-13

    Notera att ämnet är kontroversiellt och inget som jag som skribent står för. Ämnet är valt på grund av svårighetsgrad.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2021-04-13]   LEGALISERA SEXKÖP (ARGUMENTERANDE TEXT)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60830 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×