Bättre skolmat för bättre resultat!

146 visningar
uppladdat: 2021-04-14
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Bättre skolmat för bättre resultat!

Jag tycker att skolmaten är någonting av de viktigaste när det kommer till skolan. De borde förbättra skolmaten för att eleverna ska äta mer, godare och mer näringsrik mat. Ifall skolmaten förbättras förbättras även barnens prestation i skolan!

 

För det första slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen enligt livsmedelsverket (2021). Matsvinn är den mat som slängs i onödan,som hade kunnat ätas om den hanterats på ett annat sätt. För att minska matsvinnet kan skolan tänka på att laga bättre mat med mer val som eleverna faktiskt äter och blir mätta av. med godare mat menar jag mat som har mer smak och som ser godare och bättre ut.

 

För det andra äter en del barn vanligtvis inte frukost innan skolan, så de går hungriga i skolan och väntar till lunch. Men oftast så gillar dem flesta inte maten och därför har de inte ätit något på länge, till de kommer hem. Det är också dåligt för skolan då det alltid finns en del barn som tar en otroligt stor portion första gången och sedan så orkar de inte äta för att det inte smakade så bra. Som ett resultat hamnar maten i papperskorgen. Ju mer detta händer, desto värre blir konsekvenserna, eftersom det finns mycket avfall i maten de köper.

 

Måltiderna i skolan har stor betydelse för elevernas hälsa, sociala gemenskap, trivsel och inte minst lärande. En bra skollunch som hamnar i magen ger mätta elever med goda förutsättningar att orka fokusera på skolarbetet. Mätta och nöjda elever bidrar till en gladare och lugnare stämning på och mellan lektionerna. Bra skolmåltider kan också bidra till att grundlägga hållbara matvanor – för både hälsan och miljön.

 

Om maten blir bättre så kommer eleverna att ta otroligt stora portioner och de elever som kommer sist kanske inte har mat för att det är slut. Det blir också svårt för mattanterna att göra maten i köket, för att kanske det blir svårare att göra maten. Desto mer eleverna äter desto mer måste de köpa in mat så att maten inte tar slut för de andra som kommer efteråt. Och därför kommer det att kosta mycket mer att köpa in maten om nu maten blir godare och flera elever äter maten i skolan. 

 

För att maten inte ska ta slut kan man göra regler om hur mycket mat eleverna kan äta och hur många portioner de får äta. Om det finns tillräckligt med mat kan barn få mer portioner. 

I många skolor har man börjat med bättre skolrätter och man kan även ha bröd åt sidan som vi barn kan äta för att bli mättare. Det är mycket viktigt att hålla oss elever mätta under lektionstiden. 

Ett vanligt motargument säger att man inte har råd med bättre mat men ändå så får brottslingar bättre mat än oss barn. En portion skolmat kostar cirka 9 kr medans en portion fängelsemat kostar cirka 21 kr enligt skolmatsverige (2021). Är det verkligen värt att spendera mer pengar på mördare, pedofiler och våldtäktsmän än på dagens barn och ungdomar? För det tror inte jag.

 

Sammanfattningsvis vill jag säga att detta är fel. Det är fel att inte behandla dagens ungdoms prioriteringar. För att unga ska känna glädje och hopp behövs bättre mat i skolan genom att få i sig alla viktiga näringsämnen. Alla skolor behöver bättre mat i skolan så att barn och ungdomar har en chans till en bra f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källförteckning Bohusläningen. Därför måste skolmaten bli bättre. Hämtad 14 mars 2021. https://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/d%C3%A4rf%C3%B6r-m%C3%A5ste-skolmaten-bli-b%C3%A4ttre-1.20906446 Livsmedelsverket. Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Hämtad 12 mars 2021. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/skola Livsmedelsverket. Matsvinn. Hämtad 11 mars 2021. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/matsvinn Livsmedelsverket. Utbildningsmaterial. Hämtad 12 mars 2021. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/skola Livsmedelsverket. Matsvinn i storkök. Hämtad 14 mars 2021. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/matsvinn-i-storkok?AspxAutoDetectCookieSupport=1 Livsmedelsverket. Handbok för minskat matsvinn. Hämtad 14 mars 2021. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/matsvinn-i-storkok?AspxAutoDetectCookieSupport=1 Skolmatsverige.se. Varför är skolmåltiden viktigt. 14 mars 2021. http://www.skolmatsverige.se/ovrig-personal Studienet.se. Utdrag. Hämtad 13 mars 2021. https://www.studienet.se/Uppsatser/foerbaettring-skolmat-argumenterade-text-svenska-3-52140.aspx

Kommentera arbetet: Bättre skolmat för bättre resultat!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Kajsi Karlsson [2021-04-14]   Bättre skolmat för bättre resultat!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60832 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×