Massmedia

185 visningar
uppladdat: 2021-04-16
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1.     Massmedia är en nyhetskälla som räcker ut till många, stora massor. Det kan vara exempelvis tv, radio och tidning.

2.     Infotainment är när man blandar nyheter som är lite allvarligare med lite lättare information som nöjen i program på ett underhållande sätt.

3.    Att utbudet av massmedia hela tiden ökar är både positivt och negativt. Det är positivt för folket eftersom det finns fler informationskällor för oss. Det är mer negativt för politikerna för att de får mindre kontroll över olika källor som läcker information.

4.     Fördelarna med att nyheter sprids fort nu för tiden är att man kan lätt och snabbt få viktig informationen. Dessutom kan man bli varnad snabbare från faror. Nackdelar är att det är lätt att en falsk nyhet sprids fort och att felaktig information går ut. Det blir även svårt att hindra det eftersom det går så fort. 

 

5.     Om man prenumererar på en tidning betalar man för att få den hemskickad i brevlådan varje dag istället för att gå till affären och köpa.

6.     Det finns olika sorters tidningar exempelvis morgontidning och kvällstidning. 

7.     Morgontidningen innehåller mest politik och nyheter. Dessa kan man prenumerera på medan man inte kan det med kvällstidningarna. De köper man i kiosker eller butiker och därför innehåller de ganska braskande saker som katastrofer som väcker vårt intresse att köpa tidningen. Skillnaden kan nog bero på att man inte orkar gå och köpa i butik och därför finns de flesta nyheterna i morgontidningen som man kan få hemskickad.

8.     Morgontidningarna är för tillförlitliga för att de innehåller mer information om olika händelser och politiska saker. Det finns också artiklar om kultur, sport och nöjen.

9.     Tidningar får dels in pengar genom reklam och annonser i tidningen men även från de som köper tidningen och prenumererar. 

 

10.  Tv och radio kallas även för etermedier. 

11.  Public Service-tv är kanaler som inte innehåller reklam och därför måste de som vill kolla på de kanalerna betala en licens varje månad. De kanaler som är public service-tv är även statligt styrda. Deras största uppgift är att sända program som inte har så många tittare för att lättare kunna nå ut till hela befolkningen och att kunna erbjuda tittarna olika sorters program. 

12.  Reklam-tv är kanaler där privata företag har skapat en egen kanal för att kunna ge ut reklam om sin produkt eller liknande. Exempel på såna kanaler är tv3, tv4 och tv5. Alla går ut på att sända programmen som lockar flest tittare för att reklamintäkterna ska bli så höga som möjligt. Det positiva med reklam-tv är att tittaren kan bli intresserad av en produkt som de känner att de kanske behöver och då gynnar det även reklamägaren. Det kan även va skönt att få en paus i långa program för att gå på toa eller hämta mer snacks. Nackdelar kan vara att man tröttnar på att det alltid är samma reklam med grejer som är helt ointressanta. Dessutom kan det vara väldigt störande med avbrott i exempelvis en spännande film. 

13.  Skillnaden med public service-tv och reklam-tv är att reklam-tv sänder de programmen som oftast lockar flest tittare men det är mycket reklam både mellan och i programmen. Public service-tv sänder de mer ovanliga programmen så att utbudet av möjliga program att kolla på ökar. Dessutom innehåller de inga reklamer men man måste betala en licens varje månad för att kunna kolla på de kanalerna. Det som påverkar samhället kan vara att man inte kan se alla program man kanske vill eftersom det har färre tittare och därför visas de inte på public service-tv utan man 

måste kolla på reklam-tv vilket innebär mycket reklam. 

 

14.  Internet tar med många fördelar som att det är lättare att hålla kontakten och träffa nya vänner. Det finns även olika sajter där man kan söka efter svaren på de flesta frågor man har vilket är bra eftersom då behöver man inte fråga någon som är kunnig inom det ämnet. Då är det bara googla och så har man sitt svar. Internet är även en stor informationskälla som gör att du lätt kan få reda på nyheter och viktig information. 

15.  Men det finns såklart många nackdelar med internet också. En av dem är mobbningen. Mobbning sker ofta över nätet genom att skriva kränkande saker till folk. Det finns även mycket lögner och falsk information på internet för att förvirra. Det är även lätt att förvrida saker och undanhålla information. 

16.  En källa är någonstans där man hämtar information. Det kan exempelvis vara en person eller e hemsida. Det är viktigt att man är källkritisk för att man inte får felaktig eller falsk information. Det är lätt att vrida och vända på sanningen så att den låter bättre. 

17.  Det är tidningen själv som bestämmer vilka nyheter som passar deras läsare bäst och vilka nyheter som får komma med i tidningen. Den man läser i tidningen är därför ingen heltäckande bild av verkligheten. 

18.  Massmedia från sina nyheter från nyhetsbyråer som är företag som säljer och köper nyheter. Vissa stora och internationella företag har journalister över hela världen medan andra jobbar i enskilda länder och stöder. Massmedia kan även få information av allmänheten som lämnar in tips och från pressreleaser. Det är företag och myndigheter som skickar in att exempelvis en ny sportbil kommer lanseras.

19.  Massmedias främsta uppgifter är att ge ut opartisk information om vad som sker runt om i världen. Det är även att ha koll på politiker m.m. så att de inte använder sin makt på fel sätt. Till sist är det även för att underhålla oss. 

20.  K

21.  Vissa tycker att tidningar är som den tredje statsmakten för att de tycker att de har för mycket att säga till om. 

22.  Det finns två stadslagar som skyddar massmedia och det är tryckfrihet och yttrandefrihet.

23.  Offentlighetsprincipen innebär att oavsett vilken ställning man har i samhället har man rätt att gå till kommun, riksdag eller annan statlig myndighet och begära att läsa brev, protokoll och andra handlingar som har med verksamheten att göra.

24.  K

25.  I vissa länder är in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Massmedia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Olivia Bohlin [2021-04-16]   Massmedia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60837 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×