Historiska Personer Hemtenta - Napoleon och Marie Antoinette

228 visningar
uppladdat: 2021-04-19
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Napoleon ville gärna framställa sig som revolutionens son. Samtidigt betraktades han av många som en förrädare mot just revolutionen. Diskutera de båda perspektiven att se på Napoleon. 

 

Napoleon Bonaparte (1769-1821) har haft hög status i den Franska armen och redan vid 24 års åldern fick han militär titeln general. Efter det blev den unga manen under kort tid väldigt populär. Makten hamnade i hans händer efter att han med hjälp av sina trupper och sina ed gjorde en oblodig statskupp i Paris och senare  krönte sig till kejsare. 

 

Manen ansågs som stark ledare som fixat ordning med skapelsen av lagboken ”Code Napoleon” som jämnade ut rättigheterna, jämlikheten framför lagen, på den kaotiska situationen som skapades av revolutionsåren. 

 

Under 1800-talet lyckades kejsaren att besegra sina fiende i västra och centrala Europa och en del av erövringarna förvandlades till lydstater till Frankrike. Napoleon var smart och satte oftast någon av hans familj på tronen av lydstaten. Under hans styrelse Napoleon och hans arméer lyckades sopa bort många små feodala samhällen som fanns runt om i Europa, framförallt i Italien och Tyskland. Han Uppfyllde upplysningens ideal och visade up hur stark den franska nationen är. Det är därför Napoleon kallas för revolutionens son. 

 

Men många ansåg han som revolutionens förrädare också. Napoleon har påverkat historian ur en politisk sätt, men han var ingen demokrat. Hans motstånd växte och många tyckte att den franska dominansen stämde inte med revolutionens frihetsideal, med det menas att han förvandlade Frankrike till en stor rike som styrde över halva Europa. 

 

 

 

 

 

 

 

Marie Antoinette har varit Frankrikes sista drottning inan hon avrättades. Hur har hon påverkad historien och hur blev hon uppfattad av Frankrikes befolkning? 

 

Marie Antoinette var Frankrikes sista drottning. Redan vid 14 års åldern blir hon gift med Louis XVI för att förstärka Frankrikes relation med Österrike och blir drottning vid 18 år när Ludvig av Frankrike, pappa till Louis XVI dog. Under revolutionens gång hat och oppositionen växte starkare mot monarkin. Den franska befolkningen börjat sprida rykten om Marie Antoinette, sin drottning, många av bevisad falska, men hennes extravaganta livstil  hjälpte inte tvivel om att hon var spion för hennes hemland, Österrike. 

 

Marie Antoinette har alltid varit och kommer alltid att kommas ihåg som Frankrikes hänsynslösa, bortskämda och sista drottning någonsin. Hon har påverkat Frankrikes historia med sin hänsynslöshet som leder till att hennes folk startade den franska revolutionen. Med sin och sin familjs död inleddes en ny era för Frankrike och Europa. Den franska monarkdöden har inspirerat andra länder i Europa att bli av med monarkin. Marie Antoinettes död var början på en bättre framtid för Frankrike med Napoleon’s statskupp.

 

Men den unga kvinnorna var inte sett bara som en hänsynslös och inkompetent av hennes närmaste krets. Det sägs att hon var en riktigt bra mamma och en bra fru för Louise XVI, även om man tror att hon hade en affär med den svenska graven Axel von Fersen. 

 

Enligt mig Maria Antoinettes hänsynslösa sida bildades när hon bosattes i Versailles. När hon ärvde titeln Dauphine efter att hon gifte sig med Louise XVI förväntades hon att underhålla kungligheter, prinsar, prinsessor, hertiginnor och grevinnor med fester för att vara set som en bra kunglig. Men där kommer gränsen hon gick över när hon troligtvis blev fördriven med alla dyra kläder och all mat och bakverk som serverades på hennes fester i hennes eget slott. Det är anledningen till att franska medborgare var arg på sin drottning, fast det egentligen inte var hennes fel. 

 

 

 

 

Källanalys

Första källan jag har använd är boken ”Perspektiv på historien Plus”. Boken är skriven 2017 av Hans Nyström, Lars Nyström och Örjan Nyström. Information och telefonnummer om trycket, project ledaren och redaktören om man vill ta reda på de vilket gör mig tycka att källan är pålitlig och säker att använda. Boken används dessutom som skolmaterial  vilket är en bra aspekt som säger att man kan lita på informationen. Det finns en tydlig tendens med källan och den är att lära och informera läsarna om historia med en objektiv skall, utan att vinkla informationen på någon sätt. Den bygger inte på någons åsikter men på ren fakta, saker som har hänt för i tiden. ”Perspektiv på historien Plus” beskriver inte de historiska händelserna på exact samma sätt, som andra historia böcker men lägger olika mycket vikt på olika saker vilket gör det lätt för mig att avgöra vad jag tycker är viktigast. Texten är välskriven och formulerad vilket ger en professionell och trovärdig utseende. 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källhänvisning Østberg, Kai Peter: ”Marie Antoinette” i Store norske lexikon på snl.no. Senast uppdaterad den 6 mars 2020. Hämtad den 14 januari 2021 från https://snl.no/Marie_Antoinette De Vries, Robert och Höjeberg, Per ”Napoleons tid vid makten 1799-1815” i so-rummet på so-rummet.se. Senast uppdaterad den 7 september 2020. Hämtad den 14 januari 2021 från https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-langa-1800-talet/napoleontiden.

Kommentera arbetet: Historiska Personer Hemtenta - Napoleon och Marie Antoinette

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Diliana Tashkova [2021-04-19]   Historiska Personer Hemtenta - Napoleon och Marie Antoinette
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60845 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×