Pojken som kallades det

5 röster
12702 visningar
uppladdat: 2006-05-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har läst Pojken som kallades det. Anledningen till att jag valde just den boken var att min kompis hade läst den och hon sa att den var väldigt bra, men hemsk. Jag har även läst på baksidan av boken och tyckt att den verkat bra, och då jag har hört väldigt mycket om den från olika källor och trodde att jag skulle gilla den, önskade jag mig den i julklapp. På julaftonen fick jag Pojken som kallades det, tillsammans med uppföljarna Pojken som inte fanns och Pojken som överlevde.
Pojken som kallades det är skriven av amerikanen Dave Pelzer, och den är en av tre böcker som handlar om hans liv. Mitt exemplar, som är en pocketutgåva, är på 117 sidor. Genren är biografi och den kom ut för första gången 1995.
Referat
Pojken som kallades det handlar om hur Dave, med start från fyra års ålder, blir utsatt för både psykisk och fysisk misshandel av sin mor. Han lever som ett djur i källaren och får slava för modern medan hans bröder leker och har kul. Trots Daves försök att vara en snäll pojke, säger hans mamma gång på gång att han har varit elak och måste straffas. Till slut förvandlas han till ”pojken som kallas det”.
Undersökning
Huvudpersoner
Det första man får veta om Daves mamma är hur han minns henne innan han blev misshandlad av henne, han beskriver henne då som en kvinna av medellängd med ganska alldagligt utseende. Hon var väldigt beslutsam, full av idéer och det var alltid hon som styrde och ställde; han nämner också att hon var en städfanatiker och duktig på att laga mat. Det sägs även att hon gjorde allt för familjen och hon pratade med mjuk, len röst. När man sedan får läsa om hur Dave har det efter att hon blev förändrad så är hon oftast ovårdad, stinker sprit och bara skriker och gapar på honom. Fast ibland när det kommer någon utomstående person till familjen, till exempel från skolan, så klär hon upp sig och pratar med lugn, len röst och blir en totalt främmande människa från den ovårdade kvinnan hon var innan. Det är detta som gör att Dave hela tiden hoppas på att hon ska förändras och bli den mor som han älskade så högt.
Dave skiljer ganska grovt på hans mors två personligheter, i början när Dave beskriver henne så är det hans mor, men när hon sedan börjar misshandla honom så kallar han henne kort och gott för ”Henne”. Just för att inte förstöra illusionen av sin egen mor, som var så snäll mot honom i början.
Daves far är enligt Dave den som han trodde skulle rädda honom från ”Henne”. Dessvärre vågar fadern inte det, han låter istället misshandeln pågå och lämnar till slut huset och Dave åt sitt öde. Men innan det blev som värst mellan Dave och hans mor, så brukade Dave och hans far småprata med varandra. Medan fadern var hemma så var inte ”Hennes” misshandel så hård, vilket Dave lärde sig och han gick dag efter dag och längtade efter att hans far skulle komma hem. Dave såg på sin far som en hjälte som ingen kunde skada, men illusionen stämde inte överens med verkligheten. Fadern började dricka och stannade ute mer och mer på kvällarna med sina kompisar. Han började även stanna över natten på brandstationen där han jobbade och försvann till slut helt ur Daves liv.
Miljöer
Dave befinner sig oftast hemma då han inte får lov att lämna huset för sin mor. Han tycker att det förr så hemtrevliga huset blir kallare och kallare för varje dag som han är fast i det. Dave sover i det dragiga garaget på en gammal tältsäng och har endast en trasig filt som täcke.
Andra platser som Dave berättar om är exempelvis skolan, men detta beskrivs dock väldigt kortfattat eftersom fokus ligger på hans isolering i hemmet.
Komposition och språk
Det är Dave som berättar vad han har varit med om i boken, och han gör det på ett väldigt gripande sätt som man verkligen lever sig in i. Läsaren förstår precis hur den lilla pojken känner sig och man blir mer och mer förtvivlad över hur någon kan göra så som hans mor gör. Det är många beskrivningar i boken, och man får veta exakt vad Dave tycker och känner om saker och ting med den anledningen att det är ur hans synvinkel man ser allting. Han berättar i kronologisk ordning, med början av hur det var innan hans mamma började misshandla honom. Sedan får man veta hur Dave har det med vissa inslag av hur det har varit, då han tänker tillbaka på den bra tiden. Jag tycker att den var skriven på ett språk som var väldigt lättförståeligt; det fanns inga, för mig, krångliga eller underliga ord. Berättaren gör ibland tillbakablickar och tänker tillbaka på hur det var innan hans mor blev psyksikt sjuk, på hur bra han hade det och att han vill att det ska bli så igen.
Budskap
Syftet med denna bok är att uppmärksamma barnmisshandel som förekommer, samt i och med det få människor att försöka göra något åt problemet. Jag tycker det är bra att sådana här problem uppmärksammas, för jag tror inte det är så många som förstår att det faktiskt förekommer barnmisshandel och det här är ett väldigt bra sätt att få folk att inse det. Boken är också bra läsning för sådana som blir utsatta för barnmisshandel, eller vilken misshandel som helst, att förstå att de kan ta sig ur det om de ber om hjälp. Man kan inte lösa en sådan stor sak helt på egen hand, fastän många kanske tror det.
Omdöme
Jag tycker att boken var väldigt bra. Jag blev gripen av berättelsen från första sidan, och jag förstår verklige...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pojken som kallades det

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-02]   Pojken som kallades det
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6085 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×