Argumenterande text -Medeltidens litteratur fjärmar kulturella och litterära utvecklingen

1337 visningar
uppladdat: 2021-05-02
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Medeltiden, epoken som sträckte sig från 500 e.Kr. fram till senare delen av 1400-talet. Även om det är en avlägsen tid, lever den fortfarande kvar och genomsyrar vår vardag. Medeltiden har lämnat ett starkt avtryck i vår inställning till livet, kultur, tradition, värdegrund, konst, litteratur och fjärmar mycket annat. Även om denna tid framställs som den mörkaste tiden under vår historia, ger den oändliga möjligheter och konstnärliga inspirationer.

 

Denna sagotiden, med hederliga och tappra riddare, vackra prinsessor, makalösa slott, kamp mellan den goda och onda, kommer just från denna tid. Ett exempel på litteraturkonst som finns kvar från denna epok är fantasygenren. En av de mest kända författare under denna tid var Dante Alighieri, som använde sig av just fantasygenren. Redan som barn blev vi insvepta i den mystiska, sagolika världen och gåtfulla tiden som fängslade våra tankar och sinnen, av bland annat tack vare Dante Alighieri. Alighieri var en italiensk poet, filosof, politiker och skapare av det italienska litterära språket. Alighieri skrev oftast om övernaturliga fenomen, äventyr, beskrivningar om helvetet och magiska universum. Hans verk har en allegorisk dimension och genomskådar mängder av mirakulösa och överdödliga äventyr och beskrivningar. Hans mest kända verk Den gudomliga komedin, som handlar om Dantes vandring genom helvetets nio kretsar där han möter bland annat Vergilius och hans ungdomskärlek Beatrice. I eposen berättas det om kristendomens syndare, eftersom samhället under den tiden hade strikta regler om tänkande, känsla och beteende dröjer många människors fantasier ofta kvar. Det kan vara anledningen till att många medeltida sagor, berättelser och noveller innehåller många saker utanför samhället. Det som skrevs under olika epoker spelade en roll i den dåvarande samhällsdebatten och har därmed påverkat vårt samhälle idag. 

 

Tack vare medeltidens litteratur har vi utvecklat förmåga att kunna vara källkritiska och även kunna granska och genomskåda förfalskade verk. Enligt värdenshistoria.se 2014 - “tio enorma bedrägerier som lurade världen”, hade man hittat ett diktepos som påstod sig vara från den kända medeltida författaren, Thomas av Celano. Forskarna bevisade att verket inte var skrivet av Thomas av Celano och inte heller under hans levnadstid. Experterna jämförde aktuella verket med Thomas av Celano andra verk av och såg att skrivstilar var helt olika. Med hjälp av medeltidens litteratur kan vi granska trovärdighet av information och verk och förstå att de är äkta eller förfalskade. Utan historien, bland annat medeltidens litteratur hade vi inte kunnat vara lika källkritiska och vi skulle inte kunnat skildra sanningen mot förfalskning.

 

Däremot kan med medeltidens litteratur, i stället att främja utveckling, främja förändringen i negativ riktning. I stället för att använda den som ett verktyg till utvecklingen, kan det hända att man använder den som ett verktyg till tillbakagång som hindrar både utvecklingen och framgång. Idag är det mer och mer människor som är påverkade av medeltidens litteratur som i grunden genomsyras med strikta religiösa regler och är inspirerade av religionens dogmer och normer. Detta kan leda till stora problem i samhället, som kan orsaka många oroligheter, diskriminering, förtryckelse men även krig.

 

Men trots det har medeltiden påverkat oss människor idag och vårt levnadssätt. Desto mer man lär sig om sitt kulturarv desto mer allmänbildad blir man, eftersom information är makt. Att lära sig om medeltidens historia är viktigt för identiteten, och man får en förståelse för var mankommer ifrån. Litteraturhistorieundervisningen har också ett syfte att utveckla läs-och skrivförmåga hos individer, man får även genom läsning av bland annat medeltida verk, utvecklat ordförråd och därmed utvecklar man sin förmåga att formulera sig. Det är även ett bra ämne som man kan diskutera, så som tankar, idéer och människors olika förhållningssätt under olika tider. Det är viktiga känslor som tas upp i litteraturen och som då också kan resoneras. Det är även viktigt för att man får insikt i hur samhället har sett ut i olika tider och man kan jämföra det med hur samhället fungerar idag.

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumenterande text -Medeltidens litteratur fjärmar kulturella och litterära utvecklingen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Mina Kaljaca [2021-05-02]   Argumenterande text -Medeltidens litteratur fjärmar kulturella och litterära utvecklingen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60850 [2021-12-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×