Naturkunskap Hemtenta Alkohol vs Hasch

1 röster
1050 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Vissa påstår att alkohol är lika farligt som hasch och därför skulle det även vara lagligt att sälja och använda hasch i Sverige. Vilken ställning tar du till påståendet? Du skall underbygga din ställning med välgrundade och nyanserade argument. Du kan t ex förklara utförligt vilka konsekvenser har för kroppen alkohol och vilka – hasch; ta reda på och berätta detaljerad om konsekvenser av alkoholkonsumtion och hasch för samhälle; kolla på statistiken om brottsligheten i samband med alkohol och hasch o s v .

 

Alkohol har funnit väldigt länge, den påverkar många människor negativt i längden men även i mängd. Det är en typ av drog som är lagligt men gör lika mycket nytta som tex hasch. Alkoholen skadar kroppen genom att dess innehåll har vätskor som fungerar som ett nervgift för våra hjärnceller. Det som sker när vi dricker alkohol är att kroppens blodsockernivå sjunker, vårt blodtryck höjs och vårt hjärtfrekvens ökar samtidigt. Detta gör även att vi behöver kissa oftare och om det blir för mycket kan det leda till att kroppen blir uttorkad. Alkoholen påverkar också flera av våra organ vid missbruk samt vid flera års drinking, tex genom att vår lever och magsäck bli påverkade. Att kroppen får i sig alkohol kan leda till att vi får fettlever där levern växer och fett lagras på den, den kommer inte kunna arbeta lika bra som den egentligen ska.

Men vi använder inte alkohol bara för att dricka, idag kan vi hitta alkohol i olika hudvårdsprodukter, parfymer, tvål, tvättmedel och även i bedövningsmedel. Alltså använder vi oss av alkohol oftare än vad vi tror och utan att vara medvetna. Om vi skulle bli medvetna om hur mycket alkohol vi använder i vår vardag skulle vi kanske idag kalla det för missbruk men det görs inte det.

 

Hash är en typ av drog, även kallad för cannabis som kommer från hampaplanta. Det här produceras framförallt Colombia, Mexico, Turkien, Libanon, USA och Irak men lyckas bli transporterade till andra länder i tex Europa. För att kunna klassas som missbrukare brukar man räkna med att personen använder sig av ca 5 gram utan hash om dagen. Personer som använder sig utav hash har oftast stora pupiller, deras hållning är påverkad, de har torrhosta, kan vara väldigt sötsugna, röda ögonvitor, illamående, hög puls och hög blodtryck som symtom. Detta är dock symtomen som kan komma ensamma men också samtidigt i få fall. Som haschmissbrukare kan man också få långvariga och allvarliga biverkningar som tex hormonförändringar, försämrad immunförsvar, sömnproblem och hög självmordsbenägen, som värst kan missbrukaren utveckla lungcancer. 

 

Vår hjärna bli påverkad av användning av hash, den kognitiva funktionen framförallt. Detta gör att vi kan tex ha svårt med att uppmärksamheten, vårt minne, vårt sociala liv, fungerar sämre i skolan och med vår omgivning. Om missbrukaren kommer till en situation där den hamnar i skulder på grund av missbruket kan det leda till att missbrukaren blir tex självmordsbenägen då hen inte kan ta sig ut ur skulden eller begår brott för att kunna gå ut ur skulden.

 

Båda missbruken är en stor kostnad för vår samhälle, inte bara för missbrukarens men också för de i omgivningen. Idag har vi lagar som kontrollerar vad som är okej och vad som anses vara mindre bra. Alkohol anses vara okej och det är lagligt men det är inte hasch. Jag tycker att hasch borde vara lika olagligt som alkohol men i en kontroller, samtidigt tycker jag att alkoholen skulle lika gärna kunna vara kontrollerad. Många människor påverkas dagligen av att alkoholen finns i deras liv, inte bara den som är beroende men framförallt de som bor men en beroende förälder eller anhörig. De blir påverkade både psykisk men också fysiskt då det oftast kan leda till att den beroende använder sig utav fysiskt våld utan att vara medvetande till det. 

 

Det jag uppfattade av informationen som jag tittade på var mycket av brotten som begicks på grund utan alkohol. Dessa brott kunde vara att man skadar andra utan att vara medveten ,att man kör full, att man kör för fort, personrån, sexuelbrott och misshandlar. Enligt mig borde båda missbruken vara i kontrollerade former, varför får man dricka sig full och skada andra samt sig själv medan de som använder hasch oftast gör det i en plats där det inte finns barn eller andra som kan bli påverkade.

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Naturkunskap Hemtenta Alkohol vs Hasch

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Naturkunskap Hemtenta Alkohol vs Hasch
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60883 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×