Bröderna Lejonhjärta

2783 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

2.Analys   Bröderna Lejonhjärta

2.1  På vilket sätt anses den här sagan vara dels en fantasy-saga samt en berättelse för äldre barn?

I boken Bröderna Lejonhjärta får vi följa bröderna Karl Lejon och Jonatan Lejon. Karl som även kallas för Skorpan är väldigt sjuk och är nära döden med hans sjukdom tuberkulos. Historien utspelar sig i början av 1900- talet, Karl är bara nio år och  Jonathan som är storebror till Karl har alltid funnits där för honom, han har varit den som berättat sagor på kvällarna och den som alltid suttit bredvid honom med och utan sjukdomen. 

En kväll råkar Skorpan höra hur hans mamma berättar till hennes vän om hans sjukdom och att han kommer dö, alla visste att han var sjuk men det visste inte han. När Karl får reda på att han kommer att dö blir han hysterisk, han var rädd, ända personen som kunde hjälpa honom nu var Jonathan. Jonathan berättar för Karl om Nangijala, en värld där man kommer efter att man dött, han berättar att där kan de vara vem de vill, de kan ha hästar, de kan ha ett fint hus, de kan även bli hjältar i Nangijala. Karl som fortfarande är rädd och orolig vill inte åka till Nangijala först, han vill inte vara ensam där. Jonathan berättar att det finns ett sätt de kan kommunicera mellan vår planet och Nangijala, genom en vit duva, duvan skulle skickas med ett litet brev och på så sätt skulle de kunna kommunicera med varandra

En dag börjar det helt plötsligt brinna i deras hus och Karl sitter i sin säng utan att kunna ta sig ut, Jonathan kunde inte lämna sin lillebro att dö i ett brinnande hus, han springer in och hittar Karl liggandes, enda sättet att kunna ta sig ut var att hoppa genom fönstret. Karl klarar sig när han landar på asfalterat men Jonathan gör inte det, han avlider på plats. Familjen ordnar en begravning för Jonathan, det sörjes men det ända Karl kunde tänka på vr att han borde vara den som borde ha dött. Några dagar efter ser Karl en vit duva när han ligger på sin kökssoffa, precis som Jonathan hade beskrivit, kanske det var dags att lämna den här planeten för att åka till Nangijala. När Karl vaknar upp ser han hur solen skiner, blommorna från körksnärsträderna, hur allt är härligt och underbart, han hade kommit till Nangijala.

Boken Bröderna lejonhjärta är från två olika tider, den första perioden är vid en tidigt 1900-talet i Sverige, den beskriv genom att det finns sjukdomar som idag går lätt att ta hand, 

 

stadsmiljön, genom att pojkarnas mamma inte hade tillräckligt med pengar och det enda sättet hon fick in pengar var genom att sy åt andra samt genom att de bor i en väldigt liten lägenhet. Den andra perioden är när de är i Nangijala, mi uppfattning av Nangijala är att det är under medeltiden på grund av att det finns ett värdshus där många av invånarna av Nangijala träffas på, det finns även hästar som är en av de få sättet av förflyttning och man använder inte pengar som vi gör idag.

I boken Bröderna Lejonhjärta får vi träffa protagonisterna Karl och Jonathan, de är huvudpersonerna i berättelsen. Vi får även träffa karaktärer såsom Sofia och Jossi, Sofia bor i Nangijala, hon har en stor blomstergård och även massa vita duvor. Sofia kan med hjälp av sina duvor skicka brev, det var förmodligen med hjälp av henne som Jonathan skickade brev med den vita duvan till Karl. Det finns även antagonist i boken, person som inte vill att huvudpersonen ska lyckas i berättelsen, i Bröderna Lejonhjärta är det Tengil som är Herre över Törnrosdalen. Tengil har under en tid haft invånarna av Törnrosdalen som slavar och alla där är rädda för honom.

Boken Bröderna Lejonhjärta är skriven i kronologisk ordning, att man börjar berätta det första händelse som har inträffat och sedan fortsätter i den tidningen som saker sker. Astrid försöker alltid att ge budskap med böckerna hon skriver, i boken bröderna Lejonhjärta försöker hon ge budskapet att det finns liv efter döden. Temat i boken är om motståndskraft, att man ska vara stark och övervinna rädslan för att kunna vinna över ondskan, vänskap och äventyr. Min tolkning av temat är också att det handlar om vänskap och tillit framförallt men även budskapen om att man ska våga vara stark och modig även om det inte alltid går

Symboler är bra för att beskriva saker och känslor, Astrid använder sig av symboler i boken när hon tex skriver om Jonathans och Karls häst som vit och ljus för att ge en tolkning av att de är goda och är ‘’hjältarna’’ medan tex Tengil och de andra som arbetar för honom har mörka kläder och svarta hästar, det ger en tolkning av att de är de onda. Den här typen av symboler har använts sedan långt tillbaka och även idag. Astrid använder sig av korta dialoger som gör det lätt att läsa och följa med, meningarna är korta men skrivna med rätt ord vilket gör att det går att få med all information utan att behöva skriva mer. Hon använder sig även av informellt språk och skriver ord som de uttalas iställer för hur de skrivs som tex ‘’dig och dej’’. 

Är Bröderna Lejonhjärta fantasy-saga samt en berättelse för äldre barn?



Boken Bröderna Lejonhjärta räknas till genren Fantasy, men varför? Den räknas till genren Fantasy eftersom att det finns övernaturliga företeelser i Nangijala, tex monster, slott och hjältar, det sker saker som är avvikande från verkligheten. Bröderna lejonhjärta är en bok som alla tolkar på olika sätt beroende på åldern. Om ett yngre barn läser boken kommer läsaren med stor  sannolikhet att hoppa över delen där Karl dör och bara läsa delen där bröderna hamnar i en underbar fantasivärld där de övervinner ondskan och hjälper invånarna men om ett äldre barn läser boken han läsaren ställa sig frågor, frågor om Karl begick självmord eller om Karl kanske hamnade i koma och det var hans sätt att drömma sig bort. En vuxen person, äldre ungdom kan även ha annorlunda tolkningar, det finns stor skillnad till om läsaren är ateist eller religiös, de som tror på livet efter döden har nog sina egna uppfattningar om hur livet efter döden ser ut, därför är boken för både barn och för äldre unga.

Jag tycker att boken Bröderna Lejonhjärta är en bok som man kan läsa flera gånger i liver, det är en bok som man får olika uppfattningar om den beroende vilken stadie i livet man är i, skulle jag ha läst boken som 6-8 åring skulle jag förmodligen tycka att bröderna var grymma som vann över ondskan, skulle jag ha läst boken när jag var 13-15 år gammal skulle 

jag ställa mig frågor om hur det gick, om han verkligen kom fram till Nangijala eller om han bara hamnade i koma och det var det enda sättet att komma sig bort efter att ha gått igenom så mycket psykiskt skada med Jonathans död. Jag tycker däremot att alla barn borde får läsa eller få läst Astrids böcker, Astrid går emot alla könsnormerna,  i hennes böcker skriver hon om starka tjejer som är modiga men också om pojkar som är lugna och är motsatsen till vad samhället beskriver att en kille ska vara. 

        

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Referenser: https://www.astridlindgren.com/sv/verken/boklista

Kommentera arbetet: Bröderna Lejonhjärta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Bröderna Lejonhjärta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60890 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×