Litteraturhistoria - Stolthet och fördom

40340 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Stolthet och fördom

 

Författaren till boken är Jane Austen, hon föddes år 1775 i   Hampshire i England. Janes far var präst och hon hade sju syskon, detta gjorde att hon levde sitt liv inom sin familj. Jane började skriva i väldigt ung ålder men det dröjde ett tag innan hennes första roman kom ut, hon skrev totalt sju romaner om kvinnors liv i den borgarklassen England.Resultado de imagen para jane austen pride and prejudice book cover

 Efter att hennes far avled flyttade hon år 1809 tillsammans med sin syster Cassandra och mamma till en ny by. Det var där Jane äntligen kunde skriva och färdigställa sina största romaner, Förnuft och känsla, Mansfield park, Emma, Stolthet och fördom, Övertalning och Northanger Abbey. Efter att Jane hade skrivit klar sina romaner blev hon väldigt sjuk och avled bara åtta år efter, 1817. 

När Jane Austen föddes levde man annorlunda från vad man gör idag, i början av 1770 var pengar mindre mycket mer värda, det var viktigt att vara gift och leva den vanliga standarden, mannen skulle vara inom arbetsmarknaden och kvinna skulle helst vara hemmafru och ta hand om barn och hemmet. Några år senare blev det däremot små förändringar och det ledde till att Jane fick större chanser. Skulle dessa små förändringarna inte ske skulle kanske Jane inte ha chansen att skriva som hon gjorde, hennes böcker skulle kanske inte inte ens vara publicerade idag.  

 

England under 1800-talet

Under 1800-talet skedde det stora förändringar inom politiken och ekonomin, det hade precis börjat den industriella revolutionen. Några stora händelser var att jordbruket blev mer effektivt, städerna blev fler och större, klassamhällen uppstod och industrialiseringen, förändrades människans levnadsvillkor.  Innan var böndernas jord uppdelade och oftast utspridda men efter 

 

förändringarna ledde det till att bönderna gick ihop och bildade större jordstycke, den här förändringen gjorde att man kunde försörja mer människor än tidigare. När bönderna började att slå ihop sina jord var många tvungna att flytta för att hitta nya jord, många blev samtidigt arbetslösa samt att många byar splittrades. Följden av detta blev att många människor började nu att flytta in till tätorter där de fick jobb, arbeten bestod av att man fick jobba vid stora maskiner inom industrin och andra yrken som kom med den nya industrialisterna och då blev städerna större.


Resultado de imagen para england 1800Resultado de imagen para england 1800

Nu började samhället att förändras både socialt och politiskt, klassamhället började att uppstå samtidigt som kungamakten började att minska. De som började ha makt nu var företagare med bra ekonomi och handelsmän. 

 

Romanen Fördom och Stolthet

Romanen Stolthet och Fördom handlar om Elizabeth som är den näst äldsta dottern i syskonen av fem döttrar. Elizabeths mor, Mrs Bennet vill att alla döttrarna ska gifta sig men fina män, män som är rika så att döttrarna ska få en fin och bra framtid som möjligt. När Elisabeths far, Mr Bennet avlider måste familjen lämna huset, en brittisk lag ger huset till nästkommande sonen i familjen, alltså behövde Elizabeth och hennes systrar verkligen gifta sig med för att lösa problemet. Mr Bingley, är en av de nya männen som flyttar in till byn, en rik och ung man. Elizabeth mor lyckas då få med döttrarna att träffa Mr Bingley, då Jane är den äldsta dottern faller de båda direkt, samtidigt får Elizabeth träffa Mr Bingley vän Mr Darcy. Darcy tycker däremot att Elisabeth inte är tillräckligt för honom och Elisabeths tycker att Darcy är arrogant och otrevlig. Något oförväntad sker medan tiden går, Mr Darcy faller för Elisabeth och blir mer och mer förtjust i henne, Mr Darcy väljer då att förlova till elisabeth och det kommer som en 

 

chock för henne då hon inte hade märkt hans känslor för henne. Elisabeth väljer däremot att säga nej då hon kommer ihåg hur han var i början, arrogant och otrevlig. 

Efter att Mr Bingley gör en resa till london inser han att han inte är lika kär i Jane som han en gång var, när han väl kommer tillbaka uppstår kärleken igen mellan paren, de väljer att förlova sig och göra en träff med familj och vänner. Samtidigt går Mr Bingley syster emot relationen då hon inte tycker om klasskillnaderna mellan de och Bennet syskonen.Under den tiden träffas familjen Bennet Mr Wickham, en barndomsvän till Mr Darcy, Elisabeth lyckas bli kär i honom samtidigt, under en lång period träffas de och pratar mycket med varandra, väldigt många gånger pratade Mr Wickham om Mr Darcy, han berättade saker som fick Elisabeth att ogilla Mr Darcy ännu mer. Allt är perfekt tills Mr Wickham väljer att träffa en annan kvinna och lämna Elisabeth, kvinnan som Wickham träffar är en av Elisabeths syskon, systern Lydia, de flyttar ihop till Skottland. 

Familjen får ett brev från Lydia om att paret kommer att gifta sig, familjen får också reda på att Lydia har väldigt mycket skulder, spelskulder. Då familjen inte fick ärva vad fadern lämnade hade de väldigt svårt att hjälpa Lydia att bli av med sina skulder, faderns bror, Mr Gardiner lyckas att få ihop pengarna och åker iväg till Lydia för att betala av henne skulder, ingen i familjen fick reda vem eller hur  Mr Gardiner fick tag på pengarna. Längre fram får Elisabeth reda på att det var Mr Darcy som hade betalat av Lydias skuld, något som hon inte förväntade sig av den arroganta och egoistiska Darcy. Elisabeth börjar inse att Mr Darcy har förändrats, han har utvecklats som person och är inte längre den han en gång var, hon börjar till och med gilla Mr Darcy. Efter några händelser inser Elisabeth att hon har blivit kär i Mr Darcy och berättar det för Mr Darcy när hon blir av med sina fördomar och Darcy med sin stolthet, de väljer att förlova sig och sedan gifter de sig. 

 

Bildresultat för jane austen stolthet och fördomRomanen Stolthet och fördom kan klassificeras som epoken romantiken. Epoken romantiken varade från 1790-talet till 1830-talet och det var under 1813-talet boken publicerades. Jane Austen skrev hennes böcker under år 1795 och 1798 men hennes första bok Stolthet och Fördom publicerades år 1814, vilket gör att man kan klassificera den som epoken romantiken. I boken beskrivs det väldigt bra omgivningen, det beskriv mycket mer finare än vad det skulle vara i verkligheten däremot var det väldigt få gånger Jane beskrev om omgivningen i Stolthet och Fördom.

Boken är en klassiker eftersom att det har levt vidare i flera generationer, alltså att den inte har gått ut ,förmodligen eftersom att Jane Austen skrev historier om kvinnor som går emot samhället normer och kämpar för att få vad de vill. Den kanske fortfarande lever vidare då boken kan uppfattas som en självbiografi då Jane Austen skriver om hur det var att leva i den årtalet och då hennes familj också bestod av fem döttrar. Språket är gammaldags vilket gör det lite svår att förstå vissa ord, med det är en självklarhet då språk utvecklas hela tiden och det gör att det bildas nya ord och att gamla försvinner. 

Genre i boken kan klassificeras  som kärleksroman, historisk skönlitteratur, satir, sederoman och regency romantik. Temat kan man se väldigt lätt då boken heter Stolthet och Fördom  och boken handlar om hur Elisabeths och Mr Darcys stolthet och fördomar.Bildresultat för england hampshire 1770

Bild som föreställer England i 1700-1800 talet

Karaktärer i Romanen

Huvudkaraktärerna i boken är framförallt Elisabeth Bennet och Mr Darcy men det finns också systrarna Jane, Mary, Kitty och Lydia Bennet. Elizabeth Bennet Det beskrivs inte så mycket om karaktärerna i boken vilket gör man faktiskt få göra sin egen uppfattning om karaktärerna. 

 

Elisabeth Bennet

Elisabeth är en av huvudkaraktärerna i boken, hon  är en väldigt vacker och smart dam, hon tyckte inte om de sociala normerna och går emot de, hon håller inget för sig själv och berättar saker om hon måste. Hon är väldigt självständig vilket gör att hon är i ‘‘fel’’ tidsperiod då man tyckte att kvinnor inte skulle vara som henne utan att de skulle vara hemmafru och helst inte ta så mycket plats i samhället och i olika diskussioner. 

 

Mr Darcy, Fitzwilliam

Fitzwilliam, Mr Darcy ses som en intelligent, rik och stilig man men med sin stolthet ses han av Elisabeth som arrogant och otrevlig. Men med tiden utvecklas han till att vara en generös och snäll man. Han går från att tycka att Elisabeth inte är värd något på grund av deras klasskillnader till att se henne som en lika värd kvinna när han blir förälskad i henne. 

 

Jane Bennet

Jane är den äldsta systern av Bennet systrarna, alla tyckte att hon var den vackraste av systrarna. I boken kunde man uppfatta som att Jane var väldigt vänlig och blyg, detta är det som skapar problem med Mr Bingley då hon inte kan visa sina känslor lika lätt som Mr Bingley

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Litteraturhistoria - Stolthet och fördom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Litteraturhistoria - Stolthet och fördom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60891 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×