Projektarbete

12922 visningar
uppladdat: 2006-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund
Vad är det som händer när jag målar? Vad är inspiration och vad består det av? Projektarbetet är ett försök till att närma sig en djupare förståelse av vad som brukar benämnas flow. Begreppet flow verkar hänga samman med ovanstående frågeställningar.

Metod
Jag har under sammanlagt sju månader utfört mitt projektarbete. Det har varit intressant att få chansen att utforska något nytt. För att få ett teoretiskt perspektiv om flow sökte jag på Internet. Där fann jag en författare vid namn Mihaly Csikszentmihalyi som har givit ut böcker om flow. På biblioteket lånade jag boken ”Flow, ledarskap och arbetsglädje”. För att i praktiken ta reda på vad flow är har jag lagt ner mycket kraft på mitt skapande. (Flera timmar per vecka.) Jag har även reflekterat en del kring mitt eget skapande, hur det går till i själva skapelseprocessen, hur det känns, vad som händer inom mig e t c.

Efter att ha skapat lite djupare kännedom om flow har jag intervjuat en konstnär för att fylla på med insikter. Vid intervjuerna har jag medvetet inte frågat om flow utan ställt frågor om skapelseprocessen, detta för att inte vara ledande vid frågeställningen.

Måla
Under de här månaderna har jag märkt stor skillnad på vad som bildats på målarduken. Från att ha målat abstrakta former till att forma formerna till figurer och föremål. Processen kom smygande. Ofta händer det olyckor när man målar. Ibland spiller man eller drar ett snett streck. Jag brukar betrakta mitt ”misstag” ett slag och se hur jag kan utveckla det. Det är misstagen som är de vackra. De livar upp målningen. Rätt, fel, fint, fult det spelar ingen roll. Jag låter penseln bilda något. Tittar man noga finns det något någonstans som är tilltalande och spännande. Det kan man välja att ha kvar. Jag ringar in det och målar över det andra som jag inte gillar. En del målningar är inte till för ögat utan för det undermedvetna. Låt säga att jag målar tio tavlor så brukar det bara vara en eller högst två som blir vackra och behagliga. De som blir fula eller saknar balans är precis lika viktiga som de vackra, om inte viktigare. Det är med hjälp av dem som jag lär mig vad jag vill förmedla. Det känns som att det är viktigt att måla, som att det är det mest betydelsefulla i mitt liv. Hade jag inte fått måla hade det nog varit omöjligt att må bra. Det är under den processen jag rensar mina tankar och finner lösningar på mina problem.

Bildanalys
Jag använder mig av akrylfärg, det passar mig bäst eftersom det torkar fort. Jag är direkt och snabb i mitt skapande. Innan jag sätter igång känner jag efter vilka kulörer som tilltalar mig just den dagen. Ofta väljer jag en eller två färger som går i olika toner. Färgerna inspirerar mig. Penseln får gå lite hursomhelst, försöker att inte streta emot mig själv när jag målar utan att bara låta det flyta på fritt. Tankarna går samtidigt som penseln gör sitt och ibland sker allt automatiskt utan att jag måste tänka på hur jag ska dra nästa sträck. Det bara händer som en instinkt. Jag slappnar av och känner mig lugn, får förståelse och insikt. Cirklar, olika mönster, snirkliga organiska former är mycket vanliga motiv. När målningen är klar hänger jag upp den på en vägg för att se om det finns balans. Det är då jag ser vad tavlan föreställer, det kan ta ett par dagar innan jag själv förstår vad det är. Väcker den inget inom mig blir tavlan övermålad. Det är alltid små symboliska bilder från saker jag har upplevt eller känslor som behöver vädras ut. Ibland blir jag helt chockad över vad jag har målat. Jag gjorde en orange-röd tavla för ett tag sedan och när jag betraktade den såg jag en blodig hund, en clown och en fågel med lång hals. Mycket tydliga figurer som dök upp.

Flow
Ordet flow kommer från engelska och betyder flyt. Det var Mihaly Csikszentmihalyi som lanserade det här begreppet i början av 1990-talet. Han har givit ut böcker som berör ämnet Flow. Den boken jag läste handlar mer om flow i vardagslivet. Jag var mer intresserad av själva tillståndet.

Du har säkerligen känt känslan av flow. Kanske när du spelade fotboll och gjorde mål eller när du försvann in i en bra bok? Jag känner det tydligast när jag målar, därför att jag då koncentrerar mig på nuet. Många människor missar chansen att njuta av vad de gör eftersom de riktar in sig på slutresultatet istället för att njuta av vägen som leder dit.
Som Mihaly Csikszentmihalyi skriver i sin bok: ”Flow är själva resan, inte resemålet, kampen inte segern, aktiviteten inte avsikten.”

Flowtillståndet
Flow kan förändra tidsuppfattningen. Timmar kan kännas som bara några enstaka minuter. Själva tillståndet kan variera, ibland blir det korta intensiva minuter eller varar det upp i flera timmar. Egot försvinner tillfälligt. Det är som att man stänger av medvetandet av det egna jaget. När man har flyt går allt den "rätta" vägen. Man känner att man kan lyckas med allt och man växer med uppgiften. Det är en behaglig känsla. Det kan låta enkelt att uppnå men bakom ligger vilja och hårt arbete.

Utställningar

Noia design
Fick i juni månad möjlighet att ställa ut på ett galleri som heter Noia design. Galleriet är inte så stort så jag valde att ha tavlorna tätt ihop, kollageaktigt. Utställningen varade över en månad. Recensionerna var goda både från besökare och från media. (Bifogat finns artikeln.) Totalt sålde jag fem tavlor och galleristen sa att ingen konstnär tidigare hade lockat så många besökare eller sålt så bra.

Konst i det Gröna
Nästa utställning ägde rum i Ronneby. Varje år har de en utställning för allmänheten som heter konst i det gröna. Man får ett plank att hänga upp sina tavlor på. Det var inte lätt att få tavlorna att hänga snyggt på de två brädorna. Jag hade aldrig hängt tavlor på annat än väggar förr. Som tur var hade jag morfar med mig. Han tog fram ett stort tyg och spikade fast. Det blev en passande bakgrund.

Ölkaféet
När jag en kväll var på Ölkaféet frågade jag hur man gick tillväga för att få ställa ut. Tjejerna i baren gav mig ett nummer till en man vars namn var Peter. En vecka senare gick jag tillbaka, med mig hade jag ett par väl utvalda tavlor och några foton. Jag förstod med en gång att den äldre mannen som läste tidningen måste vara Peter. Mycket riktigt, jag gick fram till honom och skakade hand. Vi småpratade lite, han var mycket sympatisk. Innan han bad att få se på mina alster sa han med allvarlig ton: ”gillar jag det inte så blir det inget”. Lite nervöst lyfte jag upp den första tavlan ”nästa” sa han efter bara någon sekund. Fotografierna tittade han lika snabbt på, jag trodde verkligen inte att det föll honom i smaken. Han satt tyst ett tag och grubblade sedan frågade han om november passade bra för mig. Inombords hoppade jag av lycka!

Den första november hängde jag upp mina tavlor. Det var svårt, fick nämligen inte spika i väggen. Tavlorna fick hängas med hjälp av fiskelina som fästes i taket. I det största rummet hängde jag lugna, harmoniska tavlor och längre in valde jag att ha busiga, lekfulla tavlor. På kvällen hade jag en trevlig vernissage. Utställningen varade i en månad.

Loggbok
Under projektperioden har jag fört loggbok som har lämnats in regelbundet till min handledare. I den har jag skrivit tankar och funderingar. Den har varit till stor hjälp.

Dokumenterat
På de olika utställningarna har jag fotograferat tavlorna. Kul att få se dem i en annan miljö. Under de olika stegen under processen då de växte fram har jag fotat och jag har även gjort en film där man kan se hur jag gör när jag målar.

Intervju
Jag har valt att intervjua en konstnär. Dels för att få veta vad han tycker och tänker och dels för att dra paralleller med mitt eget måleri.


Curt Gösta Hillfon

Hur går det till i din skapelseprocess?
Jag bestämmer färg och doppar penseln. Varje färg har sin egen våglängd i universum, både i det mentala universum och i det fysiska. Tanken är en våglängd. Pappret är en yta/rymd. När man ockuperar rymden blir man en del av helheten. Ibland blir allt självklart och ibland blir det tvärstopp.


Ser du någon skillnad på målningar där du har kommit in i ett flöde?
Det är tydligt. Det syns när man har kämpat och när det flyter. Det är skillnad på konstruktionskänslan om man jämför med musik när fem man repar och när flöjten bara går är det svårt att säga vad som är bäst. Det är två olika resor.


Kan du berätta om ett tillfälle när du blev nöjd på en gång, när det bara satt där?
Igår när jag satt med en touchpenna och bara drog lite hur som helst. När det svänger blir det en lyckokänsla.


Hur skulle du beskriva ditt måleri?
Måleri är ord. Orden är ju redan en bild. Bild på bild blir lite konstigt. Det behöver inte vara text till låten för att man ska förstå.


Slutsats
Jag är mycket nöjd med mitt val av projektarbete och upplever att jag har nått fram...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Projektarbete

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-03]   Projektarbete
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6098 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×