The Three Gorges of China

6729 visningar
uppladdat: 2006-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kina är världens största användare av kol och näststörsta användare av olja. För att minska utsläppen av växthusgaser genomförs mastodontprojektet Three Gorges. Three Gorges är en gigantisk damm som byggs mitt i floden Yangtze i Kina. Vattenkraftverket sägs vara världens största byggprojekt sedan den kinesiska muren och är i särklass världens största vattenkraftbygge.

Den ekonomiska tillväxten i Kina ökar snabbt och kommer förmodligen att göra Kina till världens dominerande ekonomi under det 2000-talet. Kinas totala export ökade med 40 procent under andra halvåret 2003. En så snabbt växande ekonomi och tillhörande industri ställer också höga krav på tillgången av elektricitet. Kinas kraftnät har dessvärre inte följt samma utveckling som den ekonomiska och kronisk brist på elektricitet är ett faktum. Under de senaste åren har konsekvenserna av detta blivit utebliven produktion och hämmad industriell utveckling. Man beräknar att Kina har ett underskott på 40 GW utifrån vad som behövs och är installerat i nuläget. Hotet mot Kinas ekonomiska tillväxt handlar alltså om ett stort underskott av elektricitet när industrier i dagens Kina ställer allt högre krav på eldistributionen.

Kinas statliga råd för utveckling och forskning, SCDRC, befarar att Kina ”sannolikt kommer att brottas med allvarlig energibrist under de kommande 20 åren”.

Lösningen på Kinas elbrist är Three Gorges. Vattenkraftverket skall ge elektricitet åt främst de västra och centrala regionerna av Kina. Vattenkraftverket har ett vattenmagasin på en sträcka som motsvarar avståndet mellan Stockholm och Trelleborg. Det enorma vattenmagasinet har en volym på 39 miljarder kubikmeter. Som jämförelse kan det vara värt att nämna att Vänern i Sverige rymmer 9 miljarder kubikmeter vatten.

Hela 28 000 man arbetar dygnet runt i treskift för att bygga Three Gorges. Själva dammen är färdigbyggd men huvudkonstruktionen med turbiner och generatorer förväntas inte bli klar förrän 2009. Effekten beräknas att hamna kring 22 000 MW per år vilket motsvarar mer än Sveriges samlade energiproduktion från vattenkraft. Vattenkraftverket förväntas att producera lika mycket kraft som 18 kärnkraftsreaktorer. Three Gorges förväntas täcka 11-15 procent av hela Kinas energibehov. Vattenkraftverket med sina fem stora slussar förväntas även förbättra infrastrukturen transportmässigt. Industrier skall lättare kunna transportera produkter och råmaterial över floden efter att dammen är färdigbyggd.

Många imponeras av Three Gorges. Den svenske ingenjören Anders Källström skriver i tidskriften ERA, (Elektricitetens Rationella Användning nr 3 2004) följande:
”Man kan inte låta bli att imponeras av ett land som Kina. Artikelförfattaren har arbetat med elkraft i över 40 olika länder. Jag kan bara konstatera att den framtidstro, framåtanda och målmedvetenhet som präglar Kina och kineserna idag har jag inte på långa vägar beskådat i något annat land. Och att få bekräftat att det är tillgången till elkraft som utgör en viktig beståndsdel i ett lands utveckling värmer gott i en elkraftingenjörs själ och hjärta.”

Dai Qing, en kvinnlig journalist som är en av kritikerna till projektet, skrev i samband med att projektet planerades att hon förväntade sig att när den kinesiske ledaren Deng Xiaoping dör så skulle det bli väsentliga förändringar i världens största vattenkraftprojekt. Hon såg Three Gorges som ett enda politiskt favoritprojekt. Hon trodde att när Deng dött skulle det bli lättare at få igenom förändringar som kan lindra de skadeverkningar som Three Gorges får på den lokala befolkningen och miljön. Hon tyckte att man kunde se Three Gorges som en prestigefråga och kanske något av en sista stor manifestation för många ledande personer i det kinesiska kommunist partiet. Hon fick inte rätt. Deng Ziaoping är död men det stora bygget fortskrider enligt tidigare planer.

När dammen är klar kommer vattennivån att stiga till 175 meter över havsytan. Vattenstigningen kommer att lägga 13 större städer, varav en storstad med 300 000 invånare, 140 mindre städer och 1532 byar under vatten. Myndigheterna i Kina uppger att runt 1 300 000 människor kommer att behöva förflyttas till andra delar av Kina. Protesterna växer på alla håll, inte minst i de delar av Kina som enligt planerna ska ta hand om alla nya invånarna. Myndigheterna i Kina har avsatt en budget på 40 miljarder yuan, vilket motsvarar ungefär lika många kronor, som skall täcka kostnaderna för folkomflyttningen. Om man utgår från myndigheternas siffror blir det ungefär 40 000 kronor per person. De flesta är överens om att det är alldeles för lite. Gao Jizhang, vice ordförande i Kinas forskningsinstitut för vattenresurser i Peking, är en av dem:
- Omflyttningen av en miljon människor är det svåraste problemet i samband med dammbygget. 40 miljarder yuan kommer inte att räcka.

Gao Jizhang, som även arbetar med den centrala planeringen av Three Gorges-projektet, tillägger dock:
- En miljon människor är mycket, men kom ihåg att dammbygget sker för att skydda 60 miljoner människor längre ned vid floden från översvämningar.

Han säger att huvudmotivet för att bygga dammen är att skydda mot och mildra översvämningar som regelbundet drabbar det låglänta Yangtzedeltat i den nedre delen av floden. Att det under 1900-talet har dött över 300 000 människor på grund av översvämningar anses vara ett argument för att bygga dammen.

Människorna som bor runt Yangtzefloden har dock vitt spridda åsikter. En del ser positivt på flytten och andra tror att det här är slutet för deras liv.

Samhället Wushan, med sina 40 000 invånare, är ett av de samhällen som tvingas flytta på sig när Three Gorges tas i bruk. Li Yanqing som äger en liten familjerestaurang i Wushan, är en av dem som ser positivt på att flytta.

Vad tycker ni om att flytta?
- Bra. Vi tror att vi kommer att få det bättre på det nya stället, svarar Li Yanqing.
Städerna och byarna längs Yangtzefloden är med sina 27 800 hektar till större delen jordbrukarsamhällen. Många av de bönder som bor där har bott där sedan urminnes tider. Vissa har bott och brukat samma jord i åtskilliga generationer. En del är väldigt konservativa och således rädda för att flytta:
- Det här kommer bli slutet för min familj. Vi tvingas överge den mark vi brukat sedan århundraden, säger Liu Xichung, 65 år gammal.

Att dammen får konsekvenser för befolkningen som bor i Yangtzedalen vid floden är ett faktum. Många miljöorganisationer hävdar dock att konsekvenserna för naturen och miljön kan vara långt mer allvarliga. Många unika och okända djur- och växtarter löper risk att försvinna då dammen vattenfylls. Exempelvis finns det en unik delfinart som beräknas bestå av endast 200 individer. Om man ser till Agenda 21 och överenskommelserna om att bevara den biologiska mångfalden är konsekvenserna av Three Gorges verkligen det motsatta.

Vattnet i Yangtzefloden är gulbrunt. Det lockar definitivt inte till bad. Färgen kommer främst från jord som eroderar från flodkanterna. Men vattnet är också väldigt förorenat. Nästan allt avloppsvatten i Kina släpps ut orenat. Föroreningar som fenoler, fosfor, kvicksilver med mera kan komma att ansamlas i högre halter än tidigare, eftersom vattenhastigheten kommer att sjunka ju närmare dammen man kommer. Detta kommer att ställa höga krav på bättre rening av avloppsvattnet än vad som sker idag. Idag är dessvärre miljöhänsyn är än så länge mer ord än handling. Soptippar i eller vid vattnet är ingen ovanlig företeelse. Slammet, som ursprungligen kommer från sidorna av floden är ett växande problem. Sedimenthalten beräknas vara i genomsnitt 1,2 kilo per kubikmeter. Denna siffra tror många kommer att växa sig större när dammen vattenfylls vilket kommer att minska möjligheten att använda dammen för reglering, allteftersom mer slam ansamlas i dammens reservoar. Projektledningen för Three Gorges hävdar däremot att de har full kontroll över problemet. Man kommer med hjälp av de 23 bottenutskov som dammen är försedd med, att slussa ut sediment. Efter 100 års drift beräknas reservoaren ha en kapacitet på 85-90 procent av den ursprungliga.

Projektledningens svar på frågor om de miljögifter från industrier som kommer att blandas med vattnet när vattennivån stiger är:
- Regeringen har anslagit 20 miljarder till att flytta bland annat vissa fabriker. Men det finns inga stora industrier som släpper ut föroreningar.

Projektchefen Guo Shuyan kommenterar även problemet om avloppsvatten:
- Vi är medvetna om det här problemet och har därför utarbetat en reningsplan.

Miljön är dock inte ensam om att riskera att få lida. Även gamla kulturskatter och annat som bevarats under Kinas långa historia kommer spolas bort och hamna under vatten när dammens magasin fylls.

Väster om staden Fuling, som ligger vid Yangtze, finns en 1 600 meter lång 15 meter bred kalkstensformation med inskriptioner som bara syns på vintern och våren vissa år då vattenståndet är lågt. Vattennivån kan variera med 30 meter. Inskriptionerna, som består av mer än 30 000 ord och ett antal bilder på fiskar som markerar vattennivån, är upp till 1 200 år gamla. Då Three Gorges reservoar fylls kommer denna unika kulturskatt helt under vatten. Många har frågat sig vad man tänker göra för att bevara kulturella och historiska minnen.
En del har frågat ifall man inte kan bygga in målningar som denna i glas och bygga hissar som gör att man kan åka ner för att titta på dem. Gao Jizhang och de andra i Three Gorges projektledning säger följande:
- Ja, vi håller på att utreda om det är möjligt. Kostnaderna kommer att vara avgörande om vi ska försöka flytta det hela eller bygga något slags undervattensmuseum.

Ett av de argument som många miljöorganisationer inte tar ställning till är att Three Gorges kan ersätta en stor del av Kinas utsläpp av växthusgaser; främst koldioxid. De utsläpp som nu kan undvikas beräknas till 1,2 miljoner ton svaveldioxid, 100 miljoner ton koldioxid, 10 000 ton koloxid och 370 000 kväveoxider per år. Dessa siffror kan jämföras med att de totala utsläppen av koldioxid i Sverige ligger på 60 miljoner ton per år.

En organisation som kallas sig International Rivers Network, IRN, hävdar dock raka motsatsen. IRN har 16 personer anställda i Berkeley i Kalifornien och åker runt i världen på konferenser. IRN säger att utsläppen av koldioxid och metan från dammytor är fastställda. Dessa växthusgaser uppkommer genom att bakterier bryter ner organiskt material i vattnet. IRN menar att inte endast Three Gorges utan även andra stora vattenkraftsverk inte alls är så miljövänliga som många tror.

Den kinesiske journalisten Dai Qing skrev en bok vid namn ”Yangtze! Yangtze!” som gavs ut i februari 1989 – vars innehåll bestod av artiklar av och intervjuer med författare och experter. Boken riktade kritik mot Three Gorges och konsekvenserna för befolkningen och miljön. Dai Qings bok gavs ut i tiotusentals exemplar och de högre makterna beslutade att skjuta upp projektet Three Gorges tills vidare. Men samma sommar, samtidigt med krossandet av demokratirörelsen på Himmelska fridens torg, förbjöds boken och Dai Qing avskedades från tidningen där hon arbetade och fick sitta i fängelse i tio månader utan rättegång. Både intervjuade och medarbetare i boken straffades. Three Gorges fick snart nytt liv och redan 1992 godkändes det av de ledande politiska instanserna i Kina.

Dai Qing uttrycker närmast hjälplöst situationen för dem som tvingats bort från sina hem för att undvika att dränkas:
- Människorna har ingen chans att kämpa emot. När de första grävmaskinerna kom till området blev protesterna omfattande och flera människor, framför allt äldre, skadades, huset förstördes och hemmen översvämmades.

Hon har själv vuxit upp i områdena runt Yangtze och kände ett gammalt par som begick självmord i förtvivlan om att bli bortforslade från sitt hem utan att ha något att säga till om.

- Människorna längs floden har inget alternativ. Blir de kvar i sina hem när vattnet stiger, får de själva ta hand om problemen, fortsätter Dai Qing.

Hennes bok är ännu förbjuden och flera år senare säger hon:
- Fortfarande är den förbjuden. Ingen vågar uttala sig om dammen. Den som gör det uppfattas som motståndare till regeringens beslut. Det är politiskt farligt för var och en, och det är anledningen till att det är så tyst om bygget.

Dai Qing tycker att det är förunderligt att kritik mot Three Gorges tas så hårt av de politiska ledarna i Peking.
- Om projektet nu är så bra och fantastiskt, varför tål det då inte en öppen debatt? Låt folket tala fritt och floderna flyta fritt, säger hon.

Vid ett seminarium där Dai Qing framträdde ställde hon åtskilliga kritiska frågor till två representanter från Atlas Copco, som är en underleverantör till dammbygget.
Atlas Copco levererar främst borrutrustning för sprängningen av de stora slussar som byggs vid dammen. Utrustningen används även för att bryta sten till bygget.
- Det faktum att ”nästan alla” kinesiska entreprenadföretag deltar i dammprojektet är ett viktigt motiv för Atlas Copco att vara med där, uppgav Hans Liljeström som är ansvarig för internationella projekt.

- Om företaget hade vägrat att sälja utrustning dit därför att projektet är omdiskuterat, skulle det kraftigt skada företagets anseende hos dess kinesiska affärspartners, påpekade Hans Liljeström.

- Företaget tar ”fullt ansvar” för att dess egna produkter är miljövänliga och ger bra arbetsvillkor, men det kan inte ta ställning till hela dammprojektet i stort. Andra experter måste väga samman alla faktorer för och emot projektet, framhöll Carl-Johan Wachtmeister, som då var informationschef på Atlas Copco.

ABB är ännu ett av alla de företag som är inblandade i projektet Three Gorges. Den 18 oktober 2004 meddelade ABB att de mottagit en order värd 60 miljoner dollar. Ett utdrag från pressmeddelandet:
”Vi är glada att vara en långsiktig partner och en av huvudleverantörerna till vattenkraftverket Three Gorges,” säger Peter Smits, divisionschef för ABB Power Technologies. ”Vår kvalité, förmåga att leverera och övergripande konkurrenskraft var huvudorsaker till att vi tog hem ordern.”

ABB ser Three Gorges som ett bra projekt som kommer att förverkligas oavsett hur diskussionen går om sociala problem och miljörisker.
- Vi litar på att vårt dotterbolag i Kina granskar de miljömässiga förutsättningarna för projektet. Men eftersom vi bara är en av flera underleverantörer – låt vara en stor sådan – finns det ju gränser för hur mycket vi kan påverka utformningen av projektet, säger Michael Robertson på ABB:s miljöavdelning i Zürich.

Michael Robertson hävdar att ABB är ett av de mest miljöanpassade företagen i hela världen. Till årsskiftet kommer, enligt Robertson, 350 av ABB:s 600 fabriker över hela världen att ha blivit miljöcertifierade. Bland de godkända anläggningarna finns ABB:s tre fabriker i Kina.

Three Gorges har på många håll i världen mött kritik från banker och finansinstitut. USA:s Import-Export Bank och likaså Världsbanken vägrar låna ut pengar till projektet eftersom de anser att det är strider mot miljöomvårdnaden som nämns i Agenda 21 samt mot de mänskliga rättigheterna när över en miljon människor tvingas från sina hem. Dock har banker från bland annat Schweiz, Frankrike, Kanada och Tyskland visat stort intresse för projektet. Tyskland har get ett lån på över 270 miljoner dollar till Kina och Three Gorges.

Lothar Gries på Dresdner Bank, ett av de tyska finansinstitut som har skrivit kontrakt med Kinas State Development Bank, SDB, tycker inte att en bank skall ses som ansvarig för konsekvenserna av dammbygget:
- Ska man sluta finansiera byggandet av ett höghastighetståg bara därför att en urspårning skulle betyda fler döda än ett långsamt tåg.

Åsikterna om det gigantiska projektet Three Gorges är minst sagt spridda. Personligen tycker jag att man ska vara väldigt försiktig med hur man tar ställning till frågan. Även om man kan finna många olika källor som säger samma sak kan dessa olika källor fortfarande ha fått sin information från samma källa. Anledningen till att jag nämner detta i fallet Three Gorges är att jag ser Kina som en diktatur. Kommunismen, i varje fall den planekonomiska biten, har lättat under de senaste decennierna. Dock tolkar jag det som att landet ännu styrs av en minoritet; det kinesiska kommunistpartiet. Vad som vanligen inträffar i diktaturer är att media styrs av minoriteten som styr landet i syfte att de budskap som skall spridas är de som ledaren eller ledarna i landet bestämmer. I Kinas fall anser jag att media lika gärna kan vara sanningsenlig som den skulle kunna vara korrupt.

Man ska alltid vara noga med att vara källkritisk till det man läser och hör, ser och uppfattar, men angående Three Gorges anser jag att man skall vara extra försiktig. Speciellt när det handlar om fakta, siffror angående människor som tvingas lämna sina hem, kostnader för projektet, lönsamhet och dylikt. För att vara specifik så har myndigheterna fastställt att det rör sig om 1 300 000 människor som tvingas flytta. Andra källor, som är kritiska till projektet och anser sig själva vara ”säkra”, uppger att det bestämt rör sig om närmare 2 000 000. Ett sådant exempel får mig att bli väldigt osäker kring vad jag egentligen tycker. En annan sak jag också undrat är vad det skulle få för konsekvenser ifall dammen rasade. Alla de otroliga mängder vatten som skulle kunna översvämma tiotals miljoner människor. Jag känner mig väldigt osäker kring hur jag ska ta ställning till Three Gorges. Dock är jag väldigt säker på en punkt, och det är angående de mänskliga rättigheterna.

Minst en miljon människor tvingas från sina hus och hem, men vad har de egentligen att säga till om? Journalisten Dai Qing har, som tidigare nämnt, återberättat hur protester avvisades och staten bokstavligen körde över invånarna i områdena runt Yangtzefloden. Så här svarar Birgitta Ed, ägare till ett kommunikationsföretag med dotterbolag i Kina, i en intervju.

Myndigheterna påstår att drygt en miljon människor tvingas flytta när vattnet höjs (andra källor påstår mer), anser du att det är etiskt rätt mot dessa människor att de ska tvingas flytta på sig utan att ha det minsta att säga till om?
- Nej, problemet för dessa människor är att de inte har några rättigheter överhuvudtaget. Inte rätt att äga sina hem eller sin mark. Och inte rätt att protestera och säga sin mening. De är helt utlämnade till lokala och centrala regeringar som styr deras liv, svarar Birgitta Ed.

Jag anser att det strider mot de mänskliga rättigheterna att forsla bort människor från sina hem utan att låta de säga ett knyst om saken. En del som ser positivt på Three Gorges menar att den största delen av människorna som bor längs Yangtzefloden är outbildade bönder som saknar tillräcklig kunskap för att kunna ta ställning till Three Gorges. Jag hävdar dock att människor måste få ha rätt att delge sina åsikter, särskilt om sådant som i allra högsta grad berör dem själva. Att många av dem som bor runt Yangtze inte har gått i skolan och saknar akademisk eller motsvarande gymnasial kompetens anser jag inte är ett skäligt argument. Jag tycker att det vore samma sak som att säga att man i Sverige inte skulle få rösta om man inte hade gått på universitetet eller liknande.

Jag tycker att debatten kring Three Gorges har varit alldeles för nedtystad, även på ett internationellt plan. Jag tycker att människor skall ta ställning till en sådan fråga som omfattar så pass många människor som projektet Three Gorges faktiskt gör. Självklart förstår jag att företag backar för att säga nej till en försäljningsorder eftersom att det skadar företagets rykte som samarbetsvillig och kan hämma företagets utveckling. Dock anser jag att människor i den här världen måste lära sig att säga ifrån när de tycker att något inte går rätt till. Som individ i ett samhälle måste man ta ställning till saker och ting och ta sitt ansvar. ABB påstår att de inte kan påverka projektet i någon större grad eftersom att det är så många andra företag och myndigheter involverade. Jag hävdar dock att det vore samma sak som att säga att det inte är lönt att rösta i riksdagsvalet här i Sverige eftersom att fem miljoner andra också gör det och det skulle göra ens röst obetydlig. Det handlar om ansvar. Det handlar om att säga vad man tycker och tänker. Det handlar om att också kunna visa och stå för ens egna tankar och åsikter.

Kina lider av brist på elektricitet och andra energitillgångar än kol och olja som släpper ut växthusgaser. Ett tillskott på energiplanet skulle kunna hålla uppe den goda ekonomiska tillväxt som just nu växer sig stor och stark i Kina. Den närmast tigerekonomiska utvecklingen i Kina skulle kunna hålla fortsatt god riktning framåt. Inom ett par år kan Kina komma att nämnas i vardagsspråk som ett NIC-land (Newly Industralized Country). Bara man undvek eller lindrade ett gigantiskt underskott på elektricitet.
Three Gorges är mycket riktigt ett steg i rätt riktning på det ekonomiska planet. Och jag tvekar inte en sekund när jag säger att Kina verkligen har nytta av ett tillskott av elektricitet. Men att mer än en miljon människor ska behöva ta smällen, är det verkligen värt det? Vill vi människor att världen ska utvecklas på andras bekostnad? Vill vi gå framåt i tiden när bara vissa kan njuta när andra lider? Jag tycker att vi människor, homo sapiens sapiens, de tänkande människorna, måste finna andra vägar till utveckling än projekt som Three Gorges.

Faktumet att man planerar att bygga en damm i gigantisk storlek, håller ett slutet val i ”riksdagen”, tystar ner debatten kring dammen, straffar alla som motsäger de övre makternas beslut samma år som man slaktar demokrativänliga studenter, forslar bort människor från sina hem utan att de ska få en syl i vädret, bygger den planerade dammen, dränker 27 800 hektar av Kinas mest brukbara jord, dränker över 1000 dokumenterade kulturskatter bevarade under Kinas historia, dödar okända och kända unika djurarter som lever i eller vid Yangtzefloden, skapar ett vattenmagasin som är lika långt som avståndet mellan Stockholm och Trelleborg och fyller det med slam och föroreningar, skapar också frågan; är elektriciteten som man får ut från Three Gorges värt allt detta?
Självklart måste man mätta Kinas och kinesernas behov av ett bredare och större kraftnät. Dock anser jag, som jag tidigare nämnt, att man måste finna andra lösningsmetoder. En konkret lösning vore att man byggde mindre dammar runt Yangtze. På så vis skulle inte saker och ting vara så omfattande. Alla aspekter mellan miljö, till lokalbefolkning, till kulturskatter skulle ske i mindre skala och således vara säkrare och bättre.

Dagens västvärld bygger på demokrati – att alla ska få vara med och bestämma. Kina följer västvärldens spår i avseenden gällande ekonomisk och industriell utveckling. Vad jag önskar är att Kina också följer västvärldens spår vad gäller styrandet av landet. När nu Kina börjar släppa taget om den förut så planekonomiska markanden hoppas jag att Kina även ger kineserna rättigheter, ansvar och frihet. Jag hoppas att vi i Europa och USA influerar Kina så pass mycket att de i framtiden inför tryckfrihet och yttrandefrihe...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: The Three Gorges of China

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-07]   The Three Gorges of China
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6107 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×