Utländsk Mat

10 röster
21532 visningar
uppladdat: 2006-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Vad äter de egentligen i andra länder? Varför äter de med pinnar i Kina? Vad är en Frijoles för något? Dessa frågor och många fler ska jag besvara i denna uppsats. Du kommer att kunna läsa om Kina, England, Italien, Grekland, Afrika, Australien och Mexiko. Vad de äter och deras matvanor.

Innehållsförteckning

1. Kina
2. England
3. Italien
4. Grekland
5. Afrika
6. Australien
7. Mexiko
8. Avslutning


1. Kina

Vi har oftast fel uppfattning om Kinas mat. Vi tror att allt de äter är ris, nudlar, friterat och att de wokar allt. Det är delvis rätt men det är ändå mycket som skiljer sig.
Förr i tiden åt man nästan bara ris, grönsaker och lite kött i Kina. Man wokade gärna sin mat och använde gärna kryddor som soja och ingefära.
De äter fortfarande samma mat som förr, men deras samhälle börjar likna oss mer. Snabbmat som McDonalds har nu kommit till Kina. Det är ändå vanligare med den traditionella kinamaten.
Kina är väldigt kända för sina smaktillsatser de vanligaste är soja, färsk ingefära, och sötsur sås.

Kina är även känt för sina marknader, där man kan köpa nästan vad som helst. Om man går på en kinesisk marknad kan man hitta allt ifrån ormar till sköldpaddor och gräshoppor. Sådana saker som vi i Sverige tycker skulle vara äckligt att stoppa i munnen.

2. England

Englands matlagning är inte alls känt jämfört med till exempel Frankrike eller Italien. Där emot det rykte om att England inte kan behärska matlagning är orättvis.
En frukost i England består oftast av cornflakes eller havregrynsgröt med mjölk, pocherade ägg eller äggröra, bacon, stekt n jure, vita bönor i tomatsås eller svamp. Efter det äter man rostat bröd och en varm kopp te.
Te är Englands national dryck, till det äter man gärna scones med sylt och grädde. Efter frukosten packar man sin lunchlåda till skolan eller jobbet. Den brukar bestå av chips, choklad och läsk. Senare på eftermiddagen kanske familjen går på något snabbmatsställe och äter fish and chips ihop.
Engelsmännen älskar efterrätter. En populär efterrätt är trifle som är en sockerkaka täckt med sherry, mandlar, frukt, grädde. En annan vanlig efterrätt är bread and butter puddingen som görs på brödskivor, smör, torkad frukt och vaniljsås.

3. Italien

När du tänker på italiensk mat tänker du förmodligen på pasta och pizza, men det Italienska köket är så mycket mer. En måltid i Italien är både nyttig och väldigt god, den är samtidigt ett tillfälle för att träffa nära släktingar och vänner.

Förr så var Italien uppdelat i olika län och tack vare detta så har det uppstått olika matkulturer i de olika länen. När sedan Italien enades 1861 spriddes recept över hela landet.

Italien är pastans hemland och äts ofta där. Till skillnad ifrån andra länder äter de sin pasta som förrätt. Pasta är väldigt nyttigt och man tror att det är tack och vare den som Italien har lite hjärt- och kärlsjukdomar.

Några vanliga sorters pasta är:

• tortellini
• ravioli
• tagliatelle
• spagetti
• pansoti

På 1500-talet kom man på att man kunde platta ut pastan till en rund botten, lägga på tomater och sedan in i ugnen. Det var detta
som var början på en revolution av pizzor. Pizzan spreds över hela världen, just för att den var både god och lätt att göra. Fast nu använde man bröd som botten och alla möjliga sorters pålägg.

Kött, fågel och korvar är något som inte alls är vanligt i Italien. Om man äter det så är det på någon fest eller högtid. När man väl har dödat ett djur så används allt du kan tänka dig. Man steker till exempel tungor, hjärtan, lungor, njurar och hjärnor.

Soppa är väldigt vanligt i Italien, just för att det ger värme och näring. Det som är i sopporna varierar i de olika länen beroende på vilka tillgångar de har.

Något som Italienarna är väldigt förtjusta i är sallader, speciellt i Sicilien. Om du går på en marknad i Sicilien kan du hitta de flesta grönsakerna du kan tänka dig. Grönsakerna äts som en rätt för sig och är precis lika viktig som de andra rätterna.

Några vanliga sorters grönsaker är:

• vita bönor
• kronärtskocka
• paprika
• sparris
• tryffel
• kastanjer
• tomat
• vildselleri

Olivoljan används till nästan allt i Italien och är mycket god och nyttig. Smaken och kvalitén är lika viktig för en Italienare. Det finns massor av olika sorter att välja av med olika kvalitéer och prisskillnader.

Italienare dricker inte sitt kaffe som vi gör här i Sverige, de dricker snabbt medan vi tar god tid på oss.

Några vanliga sorters kaffe är:

• Doppio - en dubbel espresso
• Ristretto - starkare än espresso
• Lungo - ristrettons motsats
• Corretto - en espresso blandad med sprit
• Caffè freddo - en kyld och sötad espresso med is
• Cappuccino - en espresso gjord på skummad mjölk
• Caffè latte - espresso blandad med mer ångad
mjölk än vanlig
• Cappuccino freddo - en kyld cappuccino

4. Grekland

Man brukar alltid prata om att Medelhavsländernas mat brukar vara så bra. Jag har valt att skriva om just Grekland för att maten skiljer sig lite ifrån de andra Medelhavsländerna. I Grekland lagar man enkel mat med färska matvaror och under varje måltid används olivolja, salt och osaltat bondbröd.

Vanlig mat i Grekland är:

• oliver
• fetaost
• färska grönsaker
• yoghurt
• sallad
• fisk
• skaldjur

Precis som i Italien så äter man inte så mycket kött i Grekland. De är där emot duktiga på att marinera köttet så att det blir saftigt och gott.

Vanlig snabbmat i Grekland är ”Gyros with Pita”, som är ungefär samma sak som kebab. Den innehåller tsatsiki, kött och sallad.

Något man brukar förknippa med Grekerna är deras sallader. De är väldigt enkla och grönsakerna är av bra kvalitet, samtidigt är de väldigt goda. De är svårt att säga hur en typisk Grekisk sallad skulle se ut för de har olika sallader vid olika årstider. Fast vanligast är att den består av fetaost, tomater, oliver, sallad, citron, olivolja eller vinäger.

Vanliga grönsaker i Grekland är:

• aubergine
• pumpa
• spenat
• kronärtskocka
• rotfrukter

Grekerna äter gärna fiskar och skaldjur som till exempel svärdfisk, hummer, bläckfisk och räkor. Det tycker vi kanske låter äckligt, men för en grek är det helt normalt. Speciellt känd rätt är friterad bläckfisk, Kalamare.

Man äter yoghurt till vad som helst i Grekland. Man äter det till lunch, frukost och middag. Något som Grekland är känt för är tsatsiki som består av yoghurt och gurka.

En vanlig dag för en Grek kan se ut så här. Man vaknar på morgonen dricker en kopp kaffe, tar lite bröd med ost eller så äter man lite yoghurt. Sedan går man och jobbar. Man åker hem och äter lunch mellan tolv och tre. Middagen äts sent och räknas som dagens huvudmål. Sedan lägger man sig.

5. Afrika

I Afrika äter alla med händerna och ur samma skål. Man använder sig av högerhanden när man äter och vänster till allt annat. Man brukar sitta på en matta på golvet när man äter. Maten skiljer sig beroende på var i Afrika du befinner dig. I Väst äter man väldigt stark och kryddig mat med röd chili och piri piri. Man äter mycket ris, söt potatis, plantanes, fisk, jordnötter och mycket stuvat. Medan i Syd äter man mycket ifrån andra länder. Man äter även mycket majs, kött, barbecue, biltong (torkat kött), struts och krokodil.

6. Australien

Vanlig mat i Australien är korv, köttpaj, fish and chips, vegemite. Till skillnad ifrån Grekland och Italien så äter man mycket kött i Australien. Längs vägarna står det skyltar som tillsäger föraren att köra sakta för att inte köra på något kreatur som är ätbar. En specialitet i Australien är korv. Det finns hur många korvsorter som helst att välja bland. Vegemite är en mörkbrun och bredbar massa som smakar buljongkoncentrat

7. Mexiko

Mexiko maten brukar ofta anses som fet men väldigt god. Den innehåller mycket olja och är stark. Mexiko maten innehåller nästan alltid tortilla, frijoles eller chili.

Tortillas = tunna bröd som ä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utländsk Mat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-10-17

    Bra text men ganska kortfattat

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-07]   Utländsk Mat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6115 [2022-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×