Comédia Infantil av Henning Mankell

8 röster
38343 visningar
uppladdat: 2006-05-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författaren:
Henning Mankell föddes i Stockholm den 3 februari 1948 men växte upp i Skog och Borås. 1998 gifte han sig med regissören Eva Bergman. Han är bosatt i Afrika i Mocambique sedan 1988. Många av hans böcker utspelar sig just i Afrika, som t.ex. Comédia infantil, på tidens strand och i tidens öga.
Han debuterade som författare 1973, men han är inte bara författare utan också regissör och dramatiker. Han är mest känd för kriminalromanerna om Kurt Wallander som även är gjorda som filmer.

Handling:
Comédia Infantil är en berättelse om Nelio, ett gatubarn som lever i Mocambique. Berättelsen växer fram genom att bagaren José Maria Vaz återberättar den historia som Nelio givit honom under sina sista dagar i livet. Nelio var skjuten och döende då José hittade honom på teaterscenen. Nelio ville ha frisk luft så José bar upp honom till taket på bageriet där han arbetade. Skjuten och döende på taket berättar Nelio för José om sitt liv som gatubarn. Han berättar hur banditer angrep hans by och mördade hela hans familj.

Temat och berättarsynvinkeln:
Jag tycker att det finns två teman, mod och barndom, för Nelio berättar om sin barndom som gatubarn och blir modigare och starkare som person då han måste klara sig på egen hand efter att hela hans familj har blivit mördad då banditerna angrep deras by.

Boken är skriven från en utomstående (allvetande) synvinkel.

Miljö och tid:
Miljön i boken är en Afrikansk hamnstad, där de som flytt från banditer hamnar när de tvingas lämna sina byar och hem. Nelio lever i stadens slumkvarter. Han sover som alla andra gatubarn i soptunnor där de även letar efter mat. Men det mesta av handlingen utspelar sig på det tak där Nelio ligger döende.
Berättelsen omfattar de nio dagar som Nelio ligger döende på taket medan han berättar sin livshistoria.

Personer:
Huvudpersonen Nelio är runt 10 år. Han bär gamla slitna kläder och har ett typiskt afroafrikanskt utseende med krulligt hår. Han beskrivs i berättelsen som en pojke med ett bekymrat ansikte, men oftast har han ett glatt ansiktsuttryck eftersom han var en pojke full med energi och levnadsglädje.

När Nelio berättar om hur han och hans familj blev bortförda från sin by så verkar han vara en rädd liten pojke, men när han sen kommer till den stora staden och tvingas klara sig på egen hand så blir han modigare och starkare som person.

Titeln:
Jag tolkar Titel Comédia Infantil som att den syftar på livet och samhällets grymhet. För en gångs skull presenterad ur barnens perspektiv på tillvarons grymhet som är skapad av de vuxna.

Språket:
Språket i boken är väldigt vardagligt, inte alls invecklat eller krångligt. Boken är lättläst och väldigt välskriven.


Mina tankar och åsikter:
Budskapet och det som Henning Mankell vill säga med denna bok är nog att han vill förmedla hur hemskt och fattigt alla världens gatubarn har det, all tragedier, orättvisor och det liv som de lever. Boken ger en verklig instinkt och handlingen kunde vara ifrån vilket land som helst, där det finns gatubarn.

Jag har fått instinkt i hur det är att leva som fattigt gatubarn utan varken familj, vänner eller någonstans att ta vägen, att inte känna sig älskad eller behövd.
Jag fick även en blick in i hur det är att leva i en afrikansk stad, vad invånarna hade för liv och hur det såg ut i staden.

Det gick nästan inte att slita sig från boken för att den var så spännande. Det är otroligt skickligt av Henning Mankell att skriva så att den stora spänningen fortsätter genom hela boken och sättet s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Comédia Infantil av Henning Mankell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-08]   Comédia Infantil av Henning Mankell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6125 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×