Kameran

44 röster
39953 visningar
uppladdat: 2006-05-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innerhållsförteckning

2. Innerhållsförteckning
3. Förord
4. Sammanfattning
5. Kamerans Historia
6. Uppfinnare
7. Olika Sorters Kameror
8. Kamera instrument
9. Att fotografera
10. Kamerans användningsområden
11. Källförteckning


Förord

Jag har valt att skriva om kameran eftersom jag är intresserad av kameror och har funderat på en framtid som fotograf eller liknande. Så jag tyckte att det skulle vara bra att få veta lite mer om både olika sorters kameror och kanske lite om hur man gör för att bilderna man tar ska bli så bra som möjligt.
Det har varit roligt att skriva en uppsats om något som man är intresserad av. Det har tyvärr varit svårt att få fram fakta om kameran, detta resulterade i att jag tog med lite fakta om fotografering.

Pga. strömavbrottet har det varit lite krångligt att hinna få klart arbetet men jag hoppas att du har överseende med det.


Sammanfattning

I det här arbetet kommer du få läsa om kameran och fotografering. Eftersom det inte finns någon specifik uppfinnare till kameran valde jag att ta med tre män som har varit med och utvecklat kameran. Jag har också tagit med lite om hur man gör när man fotograferar och en del instrument som finns i, eller till, en kamera. Jag har också lyckats få med lite om kameran idag, t ex vad den används till och vad den betyder för mänskligheten.
Du kommer i detta arbete få läsa om Nicéphore som tog det första fotografiet. Du kommer också få läsa lite om hur ljus påverkar fotografier.

Kamerans Historia

För mycket länge sen, redan på antiken, upptäckte kineserna att om man släpper in ljus i ett mörkt rum genom ett litet hål får man en bild av världen utanför, dock uppochner vänd, på motsatta väggen. Detta fenomen kallade dom för "Camera Obscura" som betyder "mörkt rum" på latin och det fungerar som en enkel kamera, fast utan film. Istället fick en konstnär måla av bilden som visades. Under 1600-talet utvecklades detta till en ritkamera, den såg ut som ett tält som man bars från plats till plats. Efter det kom mindre modeller som konstnären kunde bära själv.1676 beskrev tyska Johann Strum en bärbar Camera Obscura med inbyggd spegel som reflekterade bilden mot en halvgenomskinlig skiva i kamerans tak. Tidigt på 1800-talet började man experimentera med olika ämnen som stelnade eller bytte färg vid belysning. Dessa ämnen krävde dock flera timmars exponeringstid för att ge en bild, som ofta blev av dålig kvalitet. Och i slutet av 1800-talet infördes rullfilmen som hörde till de billiga Kodak-kamerorna. Och först då blev en kamera något som vanliga människor kunde köpa. Dessa kameror var låd formade och klarade 100 kort, sedan sändes de till tillverkaren för framkallning. De tidiga svartvita filmerna var olika känsliga för olika färger. Speciellt den röda färgen syntes inte på fotografierna, dvs. blå och gröna områden blev ljusare och röda områden mörkare. Läppar blev tillexempel svarta. Det dröjde ända in på 1900-talet innan det kom film som var lika känsliga för alla färger.
Dagens kameror bygger på principen från Camera Obscura men mycket har hänt, idag finns det olika slags filmer för olika kameror och förhållanden. Inuti de flesta moderna kameror finns det elektriska kretsar som ställer in avstånd och bländaröppningen automatiskt. Idag är också de flesta fotografier i färg. En färgfilm har tre lager av silversalter. De olika salterna är känsliga för rött, grönt och blått ljus. Lagren omvandlas till färgämnen vid framkallningen.

Uppfinnare

Det går inte att hitta någon speciell uppfinnare till kameran men här tänkte jag nämna tre män som har varit med och utvecklat kameran, och fotograferingen.

Joseph Nicéphore Niepce.

Han var en fransman som lyckades få fram det första hållbara fotografiet. Han experimenterade i flera år med olika ljuskänsliga substanser och lyckades till slut komma fram till en metod som fungerade. Om man la ett tunt skikt av syrisk asfalt på en tennplåt kunde man få fram bilder på den i starkt ljus. På sommaren 1827 placerade han en kamera med en preparerad plåt i sitt fönster, och bilden som framträdde på plåten är troligtvis det äldsta bevarade fotografiet. Det tog dock bilden åtta timmar att framträda på plåten.



Louis Jaques Mandé Daguerre

Den franska konstnären Daguerre arbetade tillsammans med Nicéphore mellan 1829 och 1833. Och år 1837 hade också han fått fram en metod som fungerade. Han använde en plåt med ett tunt lager jodsilver vilket gjorde att bilden trädde fram betydligt fortare på plåten. Tiden sjönk från åtta timmar till 10 minuter, men bara i starkt solsken. Daguerre lät sin uppfinning bli känd 7 januari 1839 men inte förrän 19 augusti samma år lät han den publiceras i detalj.
Hans uppfinning blev otroligt populär i Europa och USA trots att den hade många brister. T ex att bilderna liknade speglar och att det bara gick att se dom ur vissa vinklar och dessutom kunde man inte göra några som helst kopior av dom. Och mot slutet av 1850-talet var den inte lika populär längre.

William Henry Fox Talbot

Talbot var en engelsman som, utan att veta vad Daguerre gjorde i frankrike, kom med en egen idé. 1834 började han experimentera med klor- och bromsilverpapper, och i augusti 1835 lyckades framställa några negativ av sitt hem. Efter att ha sysslat med andra forskningsprojekt blev han förvånad när han hörde om Daguerres uppfinning och lät tillkänna ge sin egen 25 januari samma år som Daguerre. Han publicerade sedan en detaljerad beskrivning av sin uppfinning redan 20 februari och kom därför egentligen före Daguerre.
Men Talbots metod var inte redo att börja användas praktiskt än, eftersom det krävdes flera timmar innan det framträdde någon bild på pappret han använde. Men i september 1840 upptäckte han att ett papper som bilden inte framträtt på kunde sänkas ner i gallussyre- och silvernitratlösningar vilket ledde till att bilden framträdde. Han döpte sin metod till kalotypi-processen. Den blev populär i många år eftersom den inte krävde lika mycket förberedelser som Daguerres metod och man kunde kopiera bilderna.

Olika Sorters Kameror

”Amatör” Kameror
Det kallas dom kameror som dom flesta av oss har hemma. Sådana som används när man vill bevara semester, födelsedagar eller andra händelser i familjen. Den största skillnaden mellan ”amatör” kameror och professionella är att man inte kan påverka lika mycket med en ”amatör” kamera.
Till dessa kameror kan man räkna kameror med genomsiktssökare, det vill säga ett fönster sitter placerat över eller snett över objektivet. På dessa är det vanligt med en ram i fönstret som visar hur bildutsnittet kommer att se ut. Nackdelen med detta är att om man kommer alltför nära motivet så stämmer inte bildutsnittet, och man märker inte om man håller fingrarna framför objektivet.

Digital Kameror
Den första digitalkameran kom 1981. Digitalkamerornas stora fördel är att man slipper framkallning, man kan snabbt och lätt överföra bilderna till datorn via en USB-kabel. De har också fördelen att man kan radera bilder direkt om man inte är nöjd med dem. Detta gör att man inte behöver betala framkallning för bilder som man inte blev nöjd med och att det är större chans att man får bilderna som man vill ha dom eftersom man kan se bilden precis efter man har tagit den.

Proffs Kameror
Det finns förstås väldigt många olika sorters avancerade kameror, och det är upp till var och en hur dan man vill ha. Men här har jag hittat lite fakta om en av dom populäraste.
Den enögda spegelreflexkameran, den är den mest använda typen bland avancerade yrkeskameror. Genom att man ser motivet genom kamerans objektiv kan man hela tiden se exakt hur bilden kommer att bli, oavsett på vilket avstånd man arbetar på. De flesta systemkameror, det vill säga kameror med utbytbar optik, är av denna typ.

Kamera instrument

Blixt: När man tar kort med moderna kameror behövs det i stort sett nästan inget ljus alls eftersom det finns en inbyggd blixt som ofta sitter uppe i högra hörnet av kameran. Separat blixt till kameror har funnits mycket länge, och förr i tiden brände fotografen av en hög magnesiumpulver.

Bländare: Förr i tiden fick man själv ställa in hur mycket ljus som skulle träffa filmen inne i kameran, därför var det väldigt svårt att få bra bilder. Men i moderna kameror ställer bländaren in hur mycket ljus den ska släppa in. Det kan dock uppstå en del problem när man ska fotografera i motljus, för då ställer bländaren in fel och bilden blir lätt dålig.

Objektiv: Objektivet i en kamera är en kombination av konvexa och konkava linser som får ljuset att bli en bild på filmen. Utan ett objektiv är det väldigt svårt att få bra bilder. Att kunna byta objektiv kan vara nödvändigt ibland, och det är den vanligaste orsaken till att man skaffar sig en systemkamera. Om man t ex behöver få med mycket på ett kort men av praktiska skäl inte kan gå så lång från motivet kan man använda sig av ett vidvinkelobjektiv. Då minskar bildskalan och bildvinkeln ökar.
Motsatsen till detta objektiv kan man säga är teleobjektiven som man använder sig av då man inte kan komma tillräckligt nära motivet. Detta objektiv fungerar som en kikare.

Autofokus AF: Denna bekvämlighet finns på dom flesta moderna kameror och gör att man inte behöver ställa in skärpan manuellt. Det är inte speciellt svårt att ställa in skärpan själv men det kan bli jobbigt i längden att göra det innan varje bild. En nackdel med AF är att det inte alltid är självklart vad som ska vara i fokus på en bild och då kan det bli helt fel eftersom ditt motiv då blir helt suddigt.
Bildfönster: Bildfönstret är den del i kameran som ligger i kontakt med filmen och begränsar ljusets spridning.
Ridåslutare: En typ av slutare som sitter inuti kamerahuset, alldeles framför filmen. Det är en "gardin" med en öppning som passerar filmen vid exponering.
Centralslutare: Centralslutaren är en typ av slutare som sitter i objektivet. Den består av flera lager av tunna skivor som vrids isär så att ljuset kan passera in till objektivet.

Att Fotografera

När man fotograferar finns det en del saker som man bör tänka på. En del fotografer hävdar att man ska gå mest på känsla men det finns dock ett par grundregler som det kan vara bra att kunna.
Det första, och rätt självklara, man ska tänka på är att man ska hålla kameran still och riktad mot det föremål som man vill ska komma med på bilden. Kompositionen är viktig för att en bild ska vara vacker. Man kan ganska enkelt styra vart blicken ska dras. Om du gör en triangel av liknande färger eller former så ger det ett intryck utav rörelse i bilden. Blicken drar sig alltid till ljusa färger, det kan vara bra att tänka på.
En annan viktig del av hur bilden blir är vilket ljus man fotograferar i, alltså hur stark det är och från vilket håll det kommer.
Om man fotograferar medljus är det lätt att bilderna blir bra, men det negativa är att motivet kan verka platt och om man fotograferar människor kisar dom ofta eftersom man då ställer dom i motljus.
Om man tar kort i motljus är det lätt hänt att detaljer försvinner från bilden, men man kan och andra sidan få straka siluetter vilket resulterar i att motivet inte smälter in i bakgrunden.
Sidljus är svårt att fotografera i, i värsta fall göra så att halva bilden blir för mörk och andra halvan blir för ljus. Men om man har tur, och är duktig, så kan bilderna bli levande och det bildas mycket större volym i bilden än vad det gör i t ex medljus.

Kamerans användningsområden
Dom flesta tänker nog inte på hur mycket kameran påverkar oss människor. Nästan alla har väl en kamera hemma, och kanske till o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kameran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-21

    Detta var verkligen ett jätte

  • Inactive member 2008-05-25

    http://webnews.textalk.com/se/

  • Inactive member 2008-05-27

    Elin,Nej jag har inte alls k

  • Inactive member 2013-04-09

    skriv anv'ndningsomr[den

  • Inactive member 2013-06-04

    tjäna

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-08]   Kameran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6131 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×