Islams 5 grundpelare

21 röster
50823 visningar
uppladdat: 2006-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

En Gång om året brukade Muhammed gå till ett berg utanför Mekka för att meditera. Nu var han där igen.
En natt, berättade Muhammed, kom ängeln Gabriel till honom. Gabriel visade upp en duk för Muhammed. ”Läs!” , sa han till Muhammed som inte var läskunnig. Muhammed sa då att han inte kunde läsa. Då pressade Gabriel duken mot Muhammed så hårt så att han trodde han skulle dö. Gabriel gav inte upp och sade åter igen ”Läs!” samtidigt som han släppte greppet. Muhammed vägrade eftersom att han inte kunde läsa. Gabriel upprepade samma sak 2 gånger till sedan frågade Muhammed ”Vad ska ja läsa?”. Gabriel svarade och sade; ”Läs, i din Herres namn, han som skapade människan av stelnat blod! Läs upp ty din Herre är den nådigaste, han som undervisade människan med pennan, undervisade henne om vad hon inte visste.” (Sura 96:1-5).
Orden ängeln Gabriel sagt hade skrivits in i Muhammeds hjärta. Muhammed gick ut ur grottan och då hörde han en röst säga: ”O Muhammed! Du är Guds apostel, och jag är Gabriel!”
Detta var Profeten Muhammeds kallelse. Från år 610 till sin död år 632 skulle Muhammed ta emot Guds ord genom ängeln Gabriel. Han lärde sig texterna utantill.

Islams 5 grundpelare

I islam finns det fem grundpelare som en muslim ska följa. Trosbekännelsen är den viktigaste och på den vilar dom 4 övriga: Bönen (salat), fastan (sawm), allmosegivandet (zakat), Vallfärden (hajj)


Trosbekännelsen (shahada)

”Ingen gud utom Gud, Muhammed är Guds sändebud.”
Det är islams trosbekännelse. På arabiska lyder den såhär; ”la ilaha illa ’Ilahu wa-muhammadu rasulu ’illah. Shiamuslimer kan ibland lägga till en liten del i trosbekännelsen: ”och Ali är Guds ombud.”
Läran om den ende Guden är det centrala i islam. Motsatsen till fasthållande vid Guds enhet är att sätta någon eller något vid sidan av Gud. Det kallas shirk. Enligt islam är det precis vad t.ex. kristendomen gör genom att påstå att Jesus är Gud. Om det säger muslimerna allahu akbar som betyder att Gud inte kan jämföras med något.
Judendomen och islam har Korta trosbekännelser medan kristendomen har flera som också är längre. I den svenska kyrkan används både den nicenska och den apostoliska trosbekännelsen.
Den judiska trosbekännelsen som kallas Schemá lyder såhär:
”Hör Israel! Herren vår Gud, Herren är En. Och du skall älska Herren, din Gud , av hela ditt hjärta och av all din själ och av hela din kraft.”Allmosegivandet (zakat)

Vid fastans slut är det dags att ge 2.5% av sin nettoinkomst till välgörenhet eller till fattiga. Beroende på var man bor så går det till på olika sätt. I vissa muslimska områden är det obligatoriskt och staten ser till att dom behövande får pengar. Vissa betalar till olika föreningar medan andra kanske ger mat eller kläder till fattiga.

Bönen (salat)

En muslim bör be fem gånger per dygn. Middagsbönen på fredagen är veckans viktigaste gudstjänst.
Den första bönen utförs ungefär vid gryningen och den kallas Fajr. Vid middagstid utförs den andra bönen som kallas Dhuhr. Asr är namnet på den tredje bönen som utförs på eftermiddagen. När solen går ner utför man den fjärde bönen som kallas Maghrib. Den sista bönen utförs under natten och den heter Isha.
För att få utföra bönen måste man vara rituellt ren. Detta sker genom en rituell tvättning där man tvättar alla håligheter, oftast gör man det med vatten. För dom som inte har tillgång till vatten finns ett alternativ att man tvättar sig på samma sätt fast med sand, jord eller stenar.
När muslimer ber, ber dom alltid mot Kaba i Mekka. I moskéer finns det en nisch längst fram i byggnaden som visar vart Kaba ligger. Är man inte i en moské får man ta hjälp av en kompass för att finna riktningen. I bönerna ingår Koranens första sura. Den har jämförts med Bibelns ”Fader vår”.

Såhär lyder den första suran:

”I Allahs, den Nåderikes,
den Barmhärtiges namn.
All lovprisning tillkommer endast Allah,
Världarnas Herre,
Den Nåderike, den Barmhärtige
Domedagens Härskare.
Dig allena tillbedjer vi och
Dig allena bönfaller vi om hjälp.
Led oss på den rätta vägen,
Deras väg, vilka Du bevisat din nåd,
Vilka icke har ådragit sig (Din) vrede,
Och som icke har gått vilse!”

Det visar ganska klart varför Islam betyder total underkastelse. Man kan ju jämföra det med de kristnas bön som börjar ”Fader vår”. Observera att det står just vår fader. Islams första sura går bara ut på att säga hur stor och mäktig gud är jämfört med människorna.

Fastan (sawm)

Månaden Ramadam är en såkallad fastemånad. Den är den nionde månaden i islams månårskalender. Då måste alla friska muslimer avstå från mat, dryck och sexuellt umgänge från och med att solen går upp, tills den går ner. Man får inte heller ljuga och vara dum. Barn behöver inte heller fasta för än dom har nått en viss ålder. Inte heller gravida kvinnor, åldringar, sjuka eller folk som reser behöver fasta om det skulle vara ohälsosamt. Det skiljer sig från olika familjer och kulturer inom islam exakt hur gammal man ska vara.
Eftersom att Ramadam inträffar olika år för år enligt den vanliga månadskalendern så kan det ibland vara svårt att följa Fastan helt och hållet. Som när Ramadam inträffar mitt i den svenska sommaren så är natten väldigt kort och ibland går solen inte ner alls. Då sätter muslimerna upp speciella tider när dom får äta och helst ska dom äta i ett mörkt rum. Anledningen till att man fastar just under Ramadam är för att det var då ängeln Gabriel uppenbarade Koranen för Muhammed. Detta hedrar man genom att fasta en hel dag. Man fastar också för att öva självkontroll på ett helt annat sätt än om man skulle vara mätt. Man för det också för att känna empati för dom fattiga och utstötta som inte får så mycket mat.
Kristendomen fastar också, men dom får äta fisk och dricka som vanligt. Dom får äta fisk för att Jesus gjorde det när han fastade, förklaringen är att det finns så lite blod i fisk.


Vallfärden (Hajj)

En gång under sitt liv ska varje muslim som har möjlighet vallfärda till Mekka och utföra en rad ålderdomliga ritualer. Dom som vallfärdar kallas pilgrimer. Endast muslimer får komma in i Mekka. Varje troende muslim önskar att någon gång under sin livstid få besöka Mekka, men långt ifrån alla har möjlighet att kunna få uppleva sin dröm trots att det är ett tvång, alla har inte råd att åka till Mekka.
Alla pilgrimer är klädda i vita kläder som kallas Ihram. Dom bärs för att visa att alla är lika inför Gud.

Några olika saker som pilgrimerna gör då de vallfärdar i Mekka:

• I koranen berättas det om Hajar, Ibrahim hustru. Hon sökte vatten mellan de två kullarna Safa och Marwa till sin sjuke son Ismail, och föll ihop helt utmattad till marken. Då bröt Zamzamkällan fram och räddade Ismail. Därför ska alla pilgrimer vandra sju gånger mellan de två kullarna Safa och Marwa, för att symbolisera den händelsen.

• Att vandra 7 gånger motsols mot Kaba, som enligt koranen byggdes av Abraham. I ett hörn av Kaba finns ”Den svarta stenen” inmurad som enligt folktradition blivit svart av människors synder.
• Att resa de 20 km som är till Arafatberget som var Muhammeds egna vallfärd, där man också tar med sig 49 småstenar som ska användas nästa dag.
• Dagen därpå reser de till Mina där de ska kasta de 49 stenarna på de tre stenpelare som alla symboliserar Satan. Denna rit hör samman med berättelsen om hur Abraham jagade bort Satan då han försökte få Abraham att inte lyda gud.
• De ska slakta ett djur som de skänker till de fattiga, och som är en symbol för Abrahams offer.
Då vallfärden är slut har alla, som varit där och utfört de handlingar som ingår, rätt att måla ingången till sitt hem vit för att tala om att just han har vallfärdat.
Under vallfärden är det otroligt mycket folk i Mekka. Under ritualen när man ska stena satan brukar det bli otroligt hög trängsel, så mycket att folk dör. Senaste vallfärden blev 345 pilgrimer ihjältrampade på grund av trängseln. Anledningen till att antal döda var dom högsta på över 15 år berodde på att bagage flög ut ur passerande bussar. Några tidigare olyckor skedde t.ex. 2004, då 251 dödades under samma ritual. 1998 dödades 118 i steningsritualen, 343 dödades också när ett tält för pilgrimer brann upp. 1990 dödades 1426 i en tunnelolycka.
Trots alla olyckor jobbar över 60 000 vakter, läkare, sjukvårdare och brandmän för att minimera riskerna för skador och dödsfall.
Varken judarna eller dom kristna har någon liknande ritual som man måste göra. Jag tycker vallfärden är en bra sak inom Islam. Genom att göra saker som har med religionens historia att göra får man bättre insikt i vad man tror på, tror jag. Tråkigt att bara muslimer får komma in på det området. Hade turister fått det också hade nog många velat åkt dit och förmodligen hade man tjänat mycket pengar.

Egna reflektioner

Av allt jag har fått höra om islam är bara hur dom förtrycker kvinnor och dödar varandra i självmordsattacker osv. Men det ja har läst om islam låter faktiskt ganska sunt. Trosbekännelsen är väl lik alla andra religioner även fast jag tycker den är helt korkad. Det låter som att man ber till någon diktator under andra världskriget ungefär. En gud skulle förmodligen lyssna till en bön med eller utan massa tjusiga trosbekännelser hit och dit.
Att be fem gånger om dagen kanske låter lite överdrivet enligt mig. Men eftersom att alla muslimer gör det så är det nog inte så konstigt om man bor i ett muslimskt område. I andra länder där Islam inte är huvudreligionen så kan det nog skapa komplikationer. Exempelvis att man får ta extra ledigt från jobbet osv. Men det finns trots allt en praktiskt förklaring till att man ska be så ofta. Det kan ha o göra med att man tvättar sig varje gång och i och med det så håller man sig ren hela dagen. Man blir också hela tiden påmind om sin religion och har tid att reflektera över den mer än vad t.ex. kristna gör.
Fastan är också en bra sak inom Islam. Det sker ju också i bl.a. kristendomen men det är inte många som gör det. Fastan både renar kroppen, ökar sammanhållningen i familjen och påminner en om hur det känns att leva fattigt. Man får också tid att tänka på sin religion och reflektera på den på ett helt annat sätt än andra religioner.
När fastan är slut så måste alla som har råd betala 2.5% av sin nettoinkomst till välgörenhet av olika slag. Det är ju bra men i Sverige löser vi ju det genom socialbidraget. Det ger ju också ganska mycket mer än vad allmosan gör kan ja tänka mig. Men det är också rätt sunt att det står med i Koranen tycker jag. Man får ju inte heller låna ut pengar mot ränta.
Att vallfärda är något som alla religioner borde göra. Det är som en resa där man får lära sig och verkligen uppleva vad deras profeter gjor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islams 5 grundpelare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-04

    väldigt bra text tack det hjäl

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-09]   Islams 5 grundpelare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6142 [2022-01-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×