Stjärnor

21 röster
17412 visningar
uppladdat: 2006-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förr i tiden trodde man att stjärnorna på himlen bara var små ljusprickar, nu vet man att de är mer än så. Hela Vintergatan är full av stjärnor som ett fiskstim. De närmaste stjärnorna är mer än fyra ljusår bort och de befinner sig vid stjärnbilden Kusken. Stjärnorna rör sig så sakta att de verkar stå stilla. Solen, som är en stjärna, rör sig 20km/h i riktning mot stjärnan Vega. Stjärnbilderna flyttar sig lite grann för varje år. Om vi jämför med stjärnbilderna från idag och för en miljon år sedan, ser vi skillnaden.
Människorna idag ser samma stjärnbilder som man gjorde på 1800-talet.
Man har hittat inristningar i Frankrike som visar Karlavagnen, men den ser lite annorlunda ut än som den Karlavagnen vi ser idag.

Skillnaden mellan en planet och en stjärna är att en planet reflekterar solens ljus och en stjärna brinner av sig själv. De hetaste stjärnorna kan ha en yttertemperatur på 30 000 grader och de är mycket större än solen. De stjärnorna sänder ut energiskt kortvågigt blått ljus. Rigel är en sådan stjärna, den finns i Orions stjärnbild. De medelstora stjärnorna, som solen, Har en yttertemperatur på 6000 grader och de lyser gula. De allra minsta stjärnorna har en yttertemperatur på 3000 grader och de är väldigt svåra att se på stjärnhimlen. Polstjärnan är den stjärnan som ligger rakt upp, sett från nordpolen. Den ligger 700 ljusår här ifrån. Ljusår är den sträckan ljuset hinner under ett år, alltså ser vi det ljuset som Polstjärnan skickade ut för 700 år sedan! Vega är den näst ljusaste stjärnan på den norra stjärnhimlen, den femte av hela stjärnhimlen. Stjärnan ingår i stjärnbilden Lyran. Namnet kommer från det arabiska ordet waqi som betyder fallande. Vega är 2,5 gånger så stor som solen. Den har en effekt som är 50 gånger större än solens, därför kommer Vega att leva tio gånger längre än solen. Gas och partiklar har hittats runt Vega, det tyder på att det håller på att bildas nya planeter där. 1850 blev Vega den första stjärnan som fotograferats. Om man tittar noga på stjärnhimlen kan man se vita fläckar som inte ser ut som stjärnor, dessa kallas nebulosor. Orionnebulosan heter den mest kända. Nebulosor är gas som syns med hjälp av stjärnornas lyse. Man har kommit fram till att nebulosor är födelseplatser för nya stjärnor. En stjärna föds och dör. Precis som en människa, förutom det att de lever i ungefär 10 miljoner år. En stjärna föds var artonde dag tror man, och de t slocknar 20 stjärnor på ett år. I universum dör det en stjärna ungefär var 10 000 sekund.
Vår galax heter Vintergatan, men det är inte den enda galaxen som finns. En galax innehåller flera hundra miljarder stjärnor. Den närmaste galaxen är Andromeda, det är som Vintergatan också en spiralgalax. Det finns två typer av galaxer, de andra är elliptiska galaxer. Spiralgalaxers sidor rundar sig på mitten som gulan på ett ägg. De har också en bubbla med mörk materia kring sig, den kallas halon, i halon är stjärnorna samlade i klotformade bollar. Elliptiska galaxer är runda eller ovala stjärnsystem. De största och minsta galaxerna är elliptiska galaxer. 10 % av galaxerna har inte någon speciell form, de kallas irreguljära. Vissa tror att galaxerna skapades före stjärnorna och att det finns ungefär en miljard oupptäckta galaxer. Ordet galax kommer från latinets galaxias som betyder det mjölkiga. Galaxer kan förflytta sig på två olika sätt. De snurrar runt sig själva, men ett varv kan ta hundratals miljoner år. Galaxerna håller på att flytta sig från varandra, det beror på att universum utvidgar sig. Det är väldigt ovanligt att galaxer dör, det kan bara ske om galaxen krockar eller om det bildas ett stort svart hål i mitten.
Teorin säger att Gud, eller ödet om man hellre vill det, har bestämt hur våra liv ska se ut och skrivit in dem i stjärnorna. Detta har människor haft filosofier om i urminnes tider. Man trodde och tror än idag, att när man föds påverkas man av himlakropparna både fysiskt och att de också formar våra karaktärer. Alltså hur vi blir som personer beror på hur månen, solen och stjärnorna befinner sig dagen då vi föds.
Under 1600talet var det populärt med att astronomer också var astrologer. En Astronomstuderar alla sorter av himlakroppar som planeter stjärnor kometer mm. På den tidens ställde de ofta frågor som hur stor är jorden? Ligger alla stjärnor lika långt bort? Hur stora är stjärnorna? Osv.
Till skillnad från en Astronom forskar en Astrolog om just de stjärntecken vi föds vid och framställer hur våra liv kommer bli i framtiden.
För mycket länge sedan tog just astrologer fram ett förslag på 12 olika stjärntecken som man tillsammans kallade Zodiaken eller djurkretsen. Varje månad hade sitt eget tecken och de människor som var födda samma månad och i samma stjärntecken, skulle ha liknande personligheter. Hur man vet varför man är född i t.ex. Kräftans tecken, är för att då befinner sig de stjärnor som tillhör kräftan bakom solen så att vi inte ser tecknet. På senare tid har jordens axel ändrat riktning och hela solsystemet med zodiaken flyttat mer än en månad. Trotts de använder vi samma zodiak än idag, men inte lika ofta som förr och inte heller i samma syfte. Alla stjärntecken kan vi heller inte se här ifrån Sverige eftersom en del av dem är i horisont i dagtid då det är för ljust.
När vi läser horoskop har vi det mer för nöjes skull som ett önsketänkande och hopp om framtiden. Man vet att det inte ligger så mycket sanning i det. Ändå hävdar dagens astrologer att sambandet mellan stjärnorna, våra personligheter och framtid finns.
En del astronomer motarbetar teorin och vill få människor att inse att allt bara är fusk och bedrägeri. Michel Gauguelin Var en sådan som gjorde många tester kring detta. Ett sätt var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stjärnor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-01-22

    bra

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-10]   Stjärnor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6149 [2023-06-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×