Franska revulutionen

3 röster
11342 visningar
uppladdat: 2007-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Franska revolutionen

Hur kom det sig att det blev en revolution just i Frankrike ?
Den franska staten hade nästan alltid ont om pengar på grund av alla krig dom var med i. Sjuårskriget hade kostat väldiga summor. Staten var då på gränsen till konkurs.
Staten höjde då skatten och bla. brödpriser och det var inte direkt adeln och präster som fick betala för dom var "fria" från skatt så det var dom som hade det dåligt ställt som fick betala och när skatten höjdes så kunde de tredje ståndet knappt överleva.
Den franska kungen och adel festade väldigt mycket vilket kostade en hel del pengar och dom summorna betalades med skatten som det tredjeståndet betalat.
De tredjeståndet kunde inte fortsätta leva med såna summor så därför beslöt sig ALLA för att gå ut i "Strejk".

Vad ledde fram till den, ge exempel på idéer, ekonomiska orsaker och politiska.
Orsakerna till revolutionen var många och gick långt bak i tiden.
De främsta orsakerna var att:

1. Den franska staten hade nästan alltid ont om pengar på grund av alla krig dom var med i. Sjuårskriget hade kostat väldiga summor. Staten var då på gränsen till konkurs.
2. Invånarna var indelade i tre stånd: adel, präster och tredje ståndet. Det tredje ståndet hade nästan ingen makt alls och bestod till 98 % av befolkningen. De krävde politisk makt.
3. Adeln var befriad från att betala in skatt till staten, men hade rätt att för egen del driva in skatter och avgifter från bönderna. Det gjorde bönderna missnöjda.
4. Adeln hade också tagit makten över de lokala parlamenten och kunde därför bestämma själva och strunta i kungen. Detta gjorde att Frankrike inte längre fungerade som en enad nation.
5. De flesta människor var fattiga. Det franska samhället var orättvist.
6. I den Amerikanska revolutionen hade det visat sig att kamp kunde löna sig. Detta hade skapat kamplust.

När inträffade den och varför just då ?
Franska revolutionen brukar beteckna den period av politiska omvälvningar i Frankrike mellan 1789 och 1799 som inleddes med stormningen av Bastiljen den 14 juli 1789 (numera Frankrikes nationaldag ) och avslutades med Napoleon Bonapartes statskupp 1799, Brumairekuppen.
De inträffade just då för att det var då man bla. höjde skatten och brödpriser, de tredje ståndet kunde inte fortsätta leva då och gjorde uppror, Och sen så berode det på att frankrike hade lagt ut väldigt stora summor på det sjuårigakriget och hade de väldigt svårt, på väg att gå i konkurs.

Du ska kunna beskriva förloppet från Kung Ludvig den XVI:e till Napoleon.
1795 kom en ny grundlag. Frankrike skulle styras av fem direktorer. En av dem var Napoleon. Flera lagar som stiftats under revolutionen togs bort. Man tog bort den allmänna rösträtten. Bara män med förmögenhet fick rösta.

Revolutionens slut
1799 ersattes direktorerna och Frankrike fick en ny grundlag igen. Nu skulle det styras av tre konsuler. Napoleon utsåg sig själv till första konsul. När parlamentsledamöter protesterade kastade Napoleons soldater ut dem.
Efter det godkändes den nya grundlagen.
Och franska revolutionen var där med över.

Ny kejsare
1804 blev Napoleon kejsare. Nästan ingen protesterade över detta beslut. De flesta fransmän ville ha lugn och fred efter revolutionen. Men så blev det inte riktigt. Napoleon blev diktator.

Han gjorde en ny lagbok som bla. sa att alla skulle betala skatt. Ingen skulle ha några privilegier. Fransmännen fick också ansluta sig till vilken religion som helst.

Nytt mått- och viktsystem
Napoleon införde ett nytt mått- och viktsystem. De gamla måtten som tum, aln och famn var borta och ersatta med meter, decimeter, kilogram och liter. Det tog 200 år innan hela Europa övergick till det nya systemet.

Nya skolor
Frankrike fick massa nya skolor - allt från lågstadieskolor till universitet. Skolorna skulle inte längre stå under kyrkans ledning utan bli statliga.

Napoleon - ett militärt geni
Napoleon var mest känd som den geniala krigaren. Värnpliktsarméerna räddade Frankrike under revolutionen. Napoleon gjorde dem till ett hot mot det övriga Europa. Han var ett militärt geni.
1810 härskade Frankrike över nästan hela Europa. Napoleon hade krossat alla arméer, en efter en.
1812 gjorde Napoleon ett misstag. Han anföll Ryssland med en armé på 600 000 man, men ryssarna vek sig inte utan började bränna broar och byar, livsmedelsförråd och sädesfält. Napoleon väntade på att ryssarna skulle be om fred, men det gjorde de inte. Napoleon var tvungen att dra sig tillbaka innan vint...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska revulutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-14

    grymt bra asså:O blev medlem bara för att kunna läsa hela :)haha inte så mycket mer men bra,å fin eru oxå

  • Inactive member 2011-02-21

    det var väldigt bra skrivet och man kunde förstå bättre av din förklaring, men anledningen till att jag bara gav dig tre stjärnor är för att du inte har med så mycket av dina egna tankar och funderingar.

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-24]   Franska revulutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6151 [2023-11-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×