Sigmund Freud

7 röster
47750 visningar
uppladdat: 2006-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sigmund Freud föddes den 6 maj 1856 och avled den 23 september 1939.
Freud var en mycket framstående man, han var främst känd som österrikisk läkare och författare, psykoanalysens grundare. Freud anses vara den som tycks påverkat det västerländska tänkandet mest under 1900-talet och många av de forskningar som bedrivs idag grundas på hans upptäckter. Läkare och psykologer försöker med scratch i hans lärdomar förstå människor med lidanden av olika slag.
När Freud började arbeta med människor så arbetade han efter vad som ansågs typiskt för hans tid och arbetade också enbart med nervsjuka människor.
Men efter en tid började han framställa egna teorier och då kring människans behov, rädsla, önskningar och olika känslouttryck. Många av hans teorier kritiseras starkt idag, men har även varit en del av mycket forskning. Jag har valt att skriva om Freud just därför att han är så omskriven i både negativ och positiv mening. Mitt syfte med detta arbete är därför att skaffa mig en egen kunskapsbaserad uppfattning kring Freud och hans teorier, för att skaffa mig en uppfattning har jag valt att leta efter mina svar genom följande frågor:
1. Vem var Freud?
2. Vad hade Freud för teorier?
Och genom dessa frågor tror jag att jag kan skaffa mig en grundläggande uppfattning kring hans synsätt psykologiskt och filosofiskt.

1. Vem var Freud?
Sigismund Schlomo Freud föddes i Freiberg, i Tjeckien.
Han var äldst av sina åtta syskon. När Freud var 3 år gammal tvingades han och hans familj att flytta till Wien på grund av ekonomiska svårigheter, i Wien kunde fadern som familjeförsörjare skaffa ett arbete. I Wien kom S. Freud att studera de medicinska vetenskapsgrenarna. Mellan 1876 och 1882 var Sigmund väldigt inspirerad av zoologen Carl Claus och Ernst von Brückes, vilkas tänkande kretsade kring ett mekaniskt och materialistiskt vetenskapsideal. Vilket väldigt grundläggande kan beskrivas med att förklaringar sker genom fysikens olika begrepp. Detta synsätt kom sedan att bli det som präglar Freuds egna teorier. I ett opublicerat arbete, ”Entwurf einer Psychologie” om hur han tänkte kring psykologi har man kunnat följa en fysiologisk linje. Efter detta började han att arbeta som underläkare på en psykiatrisk klinik Här började han att specialisera sig för nervsjuka och öppnade så småningom ett neurologi – klinik 1886, dock i vetenskapligt syfte, där han tog emot nervsjuka patienter, och använde sig i början av bl.a. hypnos och suggestion. Freud började verkligen lyssna till vad analysanderna, detta var vad han kallade patienterna, verkligen sa. Genom att lyssna och analysera deras uttryck började han att skilja på omedvetet och medvetet. Den psykoanalytiska tekniken var i och med det på väg att ta form. Tillsammans med Breuer publicerade Freud ”Studien über Hysterie (1895)”, där han hävdar att den sexuella faktorn genomgående är av betydelse för neurosens uppkomst. I samband med att Freuds fader dog började Freud att göra självanalyser. I olika brevväxlingar som Freud hade, har man funnit att han i princip använde brevkontakterna på samma sätt som hans patienter använde honom. I dessa brev har man funnit att han försökte förstå vad de omedvetna motiven bakom konflikter och drömmar, i såväl sitt privata liv som sitt forskarliv. Sigmund Freud gifte sig 1886 med Martha Bernays, och de fick tre söner och tre döttrar, bland dem Anna Freud. Anna Freud kom också att bli framstående med sina teorier. 1902 blev Freud professor, samtidigt som samlingen av patienter ökade till hans mottagning. Freud fick en globalt känt anseende, då han fick Goethepriset 1930, och blev brevväxlande medlem i Royal Society 1936 och som analyserade och skrev om flera av mänsklighetens övergripande frågor. Freud kom att stanna i Wien fram tills i juni 1938, då han sedan flyttade till London för att avsluta sitt sista levnadsår där.
2. Vad hade Freud för teorier?
Under Freuds brevväxling kan man se hur hans teori om oidipuskomplexet började gestaltas. Oidipuskomplexet hade en ursprunglig bas som innebar att
Att sonen till sin far hade fientliga och svartsjuka känslor mot sin far och var förälskad i sin mor. Freud utvecklade detta och skapade iden om att anledningen till en neuros skulle komma ifrån ett sexuellt övergrepp av en vuxen mot det lila barnet.
Freud analyserade mycket av sina egna drömmar och 1900 skrev han en av sina viktigaste böcker ”Die Traumdeutung”, på svenska ”Drömtydning”.
Han utforskade att drömmen har ett doldt innehåll, gömt bakom drömberättelsen och det direkta innehållet. Freud ansåg att det dolda dröminnehållet kunde bli gripbart. I den grad att den som blev analyserad kunde övervinna sitt motstånd, och kan den omedvetna och bortträngda önskan som finns dold i drömmen tydas och bli medveten. I drömarbetet, vägen från drömtanke till manifest dröm, verkar två grundläggande mekanismer, förtätning och förskjutning, vilka förvanskar den ursprungliga drömtanken. Genom denna teori ansågs och ansåg Freud att man kunde komma åt allt omedvetet. 1905 utgav Freud en sexualteori – Libido ”Tre studier i sexualteoretiska frågor", där Freud bygger ut betydelsen av begreppet sexualitet. Han menar t.ex. att tecknet för neurotikern är såväl ett sätt att undvika att bli medveten om sexuella önskningar som en form av sexuell aktivitet. Freud betonade också att barnets psykosexuella utveckling har en avgörande betydelse för formandet av dess vuxna personlighet.
I början av 1920-talet utvecklade Freud en teori om själen som bestående av tre delar: detet, jaget och överjaget. Där han undersökte sambandet mellan den enskilda individen och massan och grundade ett nära förhållande mellan individualpsykologi och socialpsykologi.

Min uppfattning kring Freud:
”Mycket av vad vi gör är omedvetet. Det är en upptäckt som till stor del stammar från Freud. Det faktum att drömmar har en psykologisk mening, att barn är aktivt tänkande individer med såväl sensuella som plågsamma erfarenheter, kommer också från Freud. Det gäller också det faktum att det går att få en massa insikter om vad det omedvetna säger genom att lyssna noggrant på sina patienter.” Citat av Eric Kandel. Jag tycker att Freud var väldigt tidig med många av sina idéer och säkert uppfattades som mycket djärv. Men vad jag inte känner att jag kan hålla med om är den enligt Freud så stora betydelsen av det sexuella. Detta tror jag är högst individuellt och beror såväl på arv så som miljö. Och när det kommer till oidipuskomplexet, tror jag inte heller att detta är så och kan inte tänka mig ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sigmund Freud

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-01-27

    Hej !ville veta bara om vad har Sigmund Freuds för positivt och positivt ?

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-09]   Sigmund Freud
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6156 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×