Bokrecension: Gömda, Asyl & Mias Hemlighet av Liza Marklund & Mia Eriksson

3 röster
10050 visningar
uppladdat: 2006-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag ska berätta om en kvinna och hennes familj. Hennes kamp att överleva när hennes fästman börjar misshandla henne i hemmet. Jag vill också säga att den versionen jag berättar är väldigt förkortad jämfört med allt som står i boken. Ni ska också veta att det är en sann historia som har utspelats i till en början ett normalt hem. Allt som står i boken har hänt eftersom att den är delvis baserad på dagboks anteckningar men med vissa geografiska förändringar. Mannen i boken har aldrig något namn. Om hon skriver något annat än Han är det mannen med de mörka/svarta ögonen.

Mia var 23 när hon träffade honom första gången. Det var i hennes hemstad där hon jobbade på en flykting förläggning. På så sätt fick hon kontakt med hans vänner, och senare också med han. Mia hade en kompis som heter Helena hon hade träffat en kille som heter Muhammed.
När Helena och Muhammed bjuder på middag en kväll har de fixat så att Mia och denne man ska sitta bredvid varandra. De börjar prata och tycker mycket om varandra. Senare träffas de också på en nyårsfest. Efter det börjar de umgås mer och mer. Till en början är han nästan övertrevlig, nästan spelar en gentleman. Skjuter ut stolen, har alltid med sig presenter när han kommer eller liknande.
Innan Mia blev tillsammans med Han höll hon på att hjälpa en familj från flykting förläggningen att gömma sig medan de väntade på att få asyl. Och nu skulle hon åka för att hälsa på dom. Men då blir Han misstänksam och börjar undra om hon ska träffa en annan kille. Men Mia tar inte så hårt på det utan åker ändå. När hon ska pussa honom hej då besvarar han den inte för att markera att han inte accepterar det.

När sommaren sen kommer går dom mycket på café och fikar eller badar på stans alla stränder. Den kalla rösten han använde där han misstänksamt frågade om det var manliga vänner hon skulle träffa är för länge sen borta. Nu är han romantiskt och givmild. Ända tills den dagen han säger: ”Jag vill inte att visar dig i baddräkt på stranden idag”.
Mia blev helt ställd han hade t.o.m. varit med och handlat den och då tyckt att den var jättefin.
Men nu har han totalt ändrat åsikt han menar att den inte passar hennes figur. Han avslutar med att säga att hon med så feta lår inte kan visa sig på stranden på det sättet.

Efter det börjar han försvinna under flera dagar när han kommer tillbaka och hon frågar var han varit säger han bara hos en kompis. De korta svaren han ger får hon nöja sig med.
När det börjar gå mot nyår är det ett år sedan de träffades och han vill förlova sig med henne. Mia blir överraskad men svarar glatt Ja!
En tid senare får hon reda på att hon är gravid. Men Han blir inte särskilt glad, han reagerar knappt. Mia mår inte alls bar under graviditeten. Hon får inte behålla vare sig mat eller dryck. Därför får hon ligga på sjukhuset under hela graviditeten med undantag för några permissioner. När den första permissionen kommer säger läkaren att hon bara ska ligga hemma i sängen och ta det lugnt. Men han kommer dit och säger åt henne att hon ska laga mat åt honom och hans vänner som ska komma. Hon försöker få honom att förstå att hon bara ska ligga ner och ta det lugnt. Men det tillåter han inte. Så han drar upp henne ur sängen ställer henne mot väggen och skriker henne i örat hur lat hon är och puttar henne sen mot köket. Han knuffar och slår henne ett X antal gånger över hela kroppen tills han slår sista slaget i magen på henne. Då svimmar Mia och när hon vaknar upp är han borta. Hon ringer sin pappa som skjutsar tillbaka henne till sjukhuset. Där stannar hon resten av graviditeten.
När Mia sen föder en dotter, Emma, blir Han måttligt besviken. Att föda en dotter är enligt honom en skam.


När Mia kommer hem med deras dotter fortsätter slagen ändå. Minsta lilla detalj utlöser ett raserianfall hos honom. Den dagen de skulle fira sin 2 års dag kräver han att få tillbaka ringen. Som om inte det räckte vägrar han att erkänna faderskapet. Han börjar ringa och skrika tomma hot i telefonen. När Mias läkare ser att hon upprepade gånger har blåmärken eller andra slagmärken på kroppen frågar han vad som egentligen pågår. Lögnerna om att hon trillat ner för trappan eller gått in i väggen funkar inte längre. Han får henne att ta kontakt med en så kallad hemma terapeut. Hon hjälper henne att komma till en hem för misshandlade kvinnor. Första gången stannar hon bara i två dagar men besöken kommer att bli många fler i framtiden. Terrorn fortsätter både i hemmet och offentligt. Låsa dörren hjälper inte han lyfter av den från gångjärnen.

När Mias syster kommer hem till henne en kväll på middag har hon med sig några kompisar.
En av dom är Anders. En jämnårig, helt vanlig trevlig kille. Men han kommer komma att betyda mycket mer än en vän för henne. Anders är den mannen hon senare gifter sig med, skaffar sitt andra barn Robin med och lever tillsammans med under hela tiden de är på flykt.

Tiden går och det blir dags för Emma att börja på dagis. Första dagen Emma ska vara där en heldag själv kommer Han dit och skriker åt alla barnen och fröknarna. Han hotade att döda dom om an inte fick emma med sig. Han hann sticka innan polisen han fram. Han kommer ytterligare en gång och det leder till att emma mister sin dagis plats.

Mia och Anders börjar träffas ännu mera och flyttar sen ihop. Det dröjer inte länge innan Mia blir gravid igen och föder Robin.
Mia och Anders bestämmer sig för att de ska gifta sig. Det gör honom ännu mera tokig när han får syn på bilden i tidningen. Hoten trappas upp och nu trakasseras de också av hans vänner. En dag får de nog. De reser bort till en stuga nere i Skåne. Deras första flykt, men långt ifrån den sista. Tillflyktsorterna avlöser varandra ett efter ett. Till slut känner de att de inte kan fortsätta så. De vill emigrera men får ingen hjälp av myndigheterna. Till slut lyckas de få igenom sitt önskemål.
De emigrerar till Chile. Därmed klipper de sina kontakter med Sverige många år framöver.
Det dröjer länge innan de kan rota sig där. Allt är så annorlunda jämfört med Sverige.
Men Mia och Anders lyckas lära sig och barnen hyfsad spanska och få in dom på skola.
De försöker verkligen finna sig till rätta under många års tid. Men de står inte ut. De tar hjälp av några amerikanska vänner de träffat i Chile. Dom ordnar så att de kan få bo hos dom i USA ett tag. De åker dit med förhoppning om att få bosätta sig där. Men resan dit ät lång och krokig. För att klara av att få asyl där måste Mia övertyga myndigheterna om att det inte är en möjlighet att åka tillbaka till Sverige. Efter mycket om och men samt överklagningar får de asyl i USA.

Efter att ha bott där ett tag känn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Gömda, Asyl & Mias Hemlighet av Liza Marklund & Mia Eriksson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-15]   Bokrecension: Gömda, Asyl & Mias Hemlighet av Liza Marklund & Mia Eriksson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6200 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×