Socialpsykologi, ironiskt om sekter

1 röster
10229 visningar
uppladdat: 2006-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sektledarutbildning 140/180-220 p

Inriktningar: Psykologi, Filosofi, Kommunikation, KBT, Inlärning, Diskret hjärntvätt

Teacher Education: Distance Education 210/270 ECTS

Sektledarutbildningen ges enligt en speciell utbildningsplan och är kopplad till mycket praktik. Utbildningens längd 140-180 poäng, beror på om du siktar mot behörighet för yngre eller äldre medlemmar.

UTBILDNING
Människan har alltid haft ett stort behov av gemenskap, därför att hon är en socialvarelse. Genom samspel i grupp utvecklas människan och dennes behov påverkas och tillfredställs genom andra. Om du anser dig ”sitta på den absoluta sanningen” om hur människans utveckling bäst bör ske så uppnår du ett av kriterierna för studier vid sektledare utbildningen. Är du en människa som du tycker att folk bör referera till så ta möjligheten att vidare utveckla detta.

Om undervisningen
Huvudämnena består av psykologi och filosofi. Och studierna består av mycket praktik. Efter 4 terminen väljer du inriktning: Religiös, politiskt eller vetenskapligt. Och slutligen väljer du inriktning på tekniskt sektledarskap eller sektledarskap i vardagen.

Sektledarskap i vardagen
Ger dig kunskapen och legitimation att starta egen sekt där du själv är ledaren och bor i hopp med dina anhängare. Behörighetskraven som ställs förutom dina förkunskaper är 2 års praktik. Stor vikt läggs även vid din sociala kompetens och personlighet. Då du bör vara dominant och auktoritär. Men ändå inge såväl status som trygghets känsla.

Praktiken
Med praktiken innebär det att du noggrant ska välja ut din grupp där du ska fungera som ledare. Gruppen värvar du med deras förtroende och ger dem förhoppning om kärlek, identitet, hälsa och framgång samt ge dem ingivelse om att du kan ge dem sanningen och läran om livet. Om du vill vara drastisk kan du hjälpa dem att inse vad som sker om de inte kommer till insikt. Dina medlemmar bör vara mellan 15-30 år och du finner dem på olika ställen. Tips är dock att leta på högstadiet, parkbänken, krogen, Familjerådgivningen, eller forum för mobbade eller utstötta människor. Vill du avancera kan du söka igenom skatteverkets listor på nyskilda.
Dessa är människor som kommer att behöva din vägledning för att komma ”på rätt spår” i livet. (Allt för en billigt slant). Den bildade gruppen bör bo tillsammans i ett hus där de kan avskärmas från yttre påverkningar. Ingen Radio/Tv eller telefon får finnas. Du kan dock ha en mobil. Men alla kontakt som gruppen försöker att göra med omvärlden bör straffas och förklaras med att omgivningen är mindre vetande och att detta kan smitta. Du måste skaffa stabilitet i gruppens attityd, detta uppnår du genom att avgränsa deras sinnen från information från omvärlden. Ge medlemmarna långa arbetsdagar på gården, inruta varje timme, se till att de får för lite sömn och för lite mat, så att de inte orkar tänka så mycket själva.
Varva dina krav med att växelviss införa så kallad ”Love Bombing” vilket innebär att du sätter olika personer en kortare tid i centrum för vänlighet, omtanke och kärlek. På så sätt kan du skapa en familjekänsla med konkurrens. Här kommer du att lära dig hur man får människor att leva efter ”spegel-jaget”, och detta kommer du ha stor användning av då du kommer att kunna använda dig av att styra dina medlemmar genom deras egna självuppfattning.
MÅL
Du har nu lyckats skapa gruppen en karaktär som betonas av primärgruppering. För att behålla gruppen bör du använda dig av positiva och negativa sanktioner, och för att få önskad effekt använder du dig av gruppen i form av grupptryck. Gruppen ska genomgå en socialisationsprocess på det sättet att deras normer utgår ifrån gruppens värderingar och på det visset genomgår varje individ en inre konformitet. Grupptrycket skapar du med din auktoritära attityd. Färga av din attityd på gruppen genom att låta dem tro att din attityd är deras självkänsla.
Viktigast av allt; Se till att gruppen inte kan spegla sig i normer och personer utanför ditt område. Bygg upp konflikt känslor hos gruppen mot omvärlden. Gruppen intrigera sin egen primära och sekundära grupp, med dig högst upp i hierarki stegen. Detta bör vara det etniska för gruppen.

Sektledarskap och dess Teknik
Här utbildas du till handledare för sektledare och även till propaganda informatör kring sekt liv.
Förutom dina förkunskaper läggs också stor vikt på din personlighet. Då du bör vara en person med hög motivationsförmåga, lätta att manipulera och indoktera människor.

Gruppterapi
Vid ansökan till det tekniska programmet för sektledarskap krävs att du ståt för terapin i en grupp under ett års tid. Terapin lägger du upp för att studera människans försvarsmekanismer och svagheter. Utför olika test i gruppen för att du ska kunna identifiera hur människor i grupp fungerar. Detta ska du sedan analysera för att hitta kryphållen som ger dig makten till att styra.
För att du sedan ska kunna studera individerna i gruppsammanhang bör du ge dem en speciell roll i gruppen. Rollerna tilldelar du dem genom att tydligt vissa dina olika förväntningar på var och en av dem. Successivt ökar du förväntningarna i samband med att du börjar ställa krav. Studera sedan hur personerna reagerar på dessa. Möjliga problem kan givetvis dyka upp, så som att någon känner en slags rollkonflikt. Detta är tecken på att gruppen inte har den önskade stabiliteten. Alla bör klart och tydligt veta sin plats och bör enbart känna behörighet och trygghet till gruppen. Se till att alla i gruppen känner av smekmånadsfasen för att sedan utveckla känsla av vi-gruppsfasen. Vissa i detta fall gruppen att omvärlden är ond och otrygg, få dem att det är i gruppen de ska känna status och identitet i samvaro med varandra. Se dock till att du är den med högst status. Kontrollera komplikationer med att ge regler om avvisande tortyr som medlemmarna sedan får utöva på varandra. Låt de som torterar förstå att de uppnår ett högre mål och att de renar sig själva genom att ingripa och även individen som gjort fel. Låt gärna människor med stor frustration vara de som får tortera. Eller med andra ord använd dig av mobbning. Detta kan ske för att styrka egengruppens identitet eller också för att hantera konfliktfasen i gruppens utveckling då medlemmarna känner sig otrygga.
Som skydd mot omvärlden bör du också utvecklas misstro mot omvärlden, lär din grupp att se på sin omgivning som de vore en främlingsgrupp.

Ansökan
Utbildningen startar:
vt -07
ht -06 (Sekt liv i vardagen)
ht -06 (Sekt liv och dess teknik)

Till inriktningen i sektledarskap i vardagen sker ansökan till Verket för högskoleservice, VHS. Beställ ansökningsmaterial via www eller på tfn 08-795 96 88.
Till inriktningen sektledarskap och teknik sker ansökan till Karlstads universitet. Ring eller skriv till Antagningsenheten, Karlstads universitet, 651 88 KARLSTAD tfn 054-700 10 00 eller 020-42 20 00, fax 054-700 14 68, e-post antagning@kau.se

Förkunskaper
sektledarskap i vardagen:
Psykologi A o B, filosofi A, Religion A, Samhällskunskap A, Psykiatri A, Företagsekonomi A.

HÄR KRÄVS OCKSÅ 2 ÅRS YRKESPRAKTIK

Sektledarskap och teknik:
Svenska B/Svenska som andraspråk B, Engelska B, Samhällskunskap A,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Socialpsykologi, ironiskt om sekter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-31]   Socialpsykologi, ironiskt om sekter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6207 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×