De antika olympiska spelen.

28 röster
30891 visningar
uppladdat: 2006-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I det antika Grekland hade sport och idrotten en stor roll. Det grekiska ordet gymnasium betyder ”där man utövar sport” och det var precis vad man gjorde.
Allt började i den grekiska staden Olympia. Redan 2000.f.kr. hölls festspel i Olympia för att offra till gudarna och tävla till gudens Zeus ära. Zeus var den förnämste av grekernas gudar och härskade över jorden och himlen. Men det var inte förens 776.f.kr. som man började anteckna vilka som segrade. Då fick också spelen namnet de olympiska spelen. Spelen blev också senare grund för tidräkningen. Ett spel var lika med fyra år. Det var bara män som fick delta, inga kvinnor fick vare sig delta eller sitta i publiken. Om en kvinna upptäcktes under spelen avrättades hon. Ett av skälen till att kvinnor inte fick delta kanske var för att alla tävlade nakna. Grekerna älskade den nakna kroppen. För dem fanns ingen åtskillnad mellan kropp och själ och inget syndfullt i nakenhet.

Till det trettonde olympiska spelen (728.f.kr.) var löpning den enda grenen som hölls i Olympia och spelen varade bara i en dag. Denna tävlingsgren kom att bli huvudnumret i Olympia. Senare år tillkom också flera grenar och då utökades också antalet tävlingsdagar. Spelen varade i fem dagar. Den första dagen ägnades åt offer och gudstjänster och åt att avlägga den olympiska eden.
Den andra dagen öppnades spelen med ett intåg i stadion och männens tävlingar började. Varje tävlingsdag öppnades sedan med att offergåvor bars fram till guden Zeus.
Tredje dagen ägnade man åt löpning, brottning, boxning och allkamp.
Fjärde dagen var det kappkörning, kappridning, femkamp och vapenlöpning. Häst och vagnkapplöpningarna ansågs vara de förnämsta tävlingarna. Att ha sökt ut och tränat ädla och snabba hästar, var något som ryttare och kuskar kunde vara stolta över.
Den femte och sista dagen var det skaldernas och musikanternas dag. Olivkransar delades ut till segrarna som segertecken. Det var domarna som satte kransen på segrarnas huvuden. Spelen avslutades med en måltid, och det ansågs vara en ära att få delta i den.
Att segra var det enda som gällde på den här tiden. Ordet ”förlora” existerade inte och man tog till alla medel för att vinna. Till exempel i grenarna boxning och brottning var allt tillåtet förutom att man inte fick bitas eller sticka ut ögonen på motståndaren. Det hände att folk stupade i sin kamp efter segern. Men trots det fanns det fortfarande regler. De som ertappades med fusk tvingades att resa en Zeusstaty med en inskrift som för evigt skulle påminna om skammen. Skammen kan väl jämföras med dagens dopare.

Det är kanske svårt att tro men även på den här tiden fanns det berömda idrottsmän. Många kände till dom trots att det inte fanns tv, radio eller tidningar som hjälpte karriären. Om några av vår tids idrottsstjärnor skulle åka tillbaka i tiden så skulle de betraktas som gudar. Det var nämligen så antikens idrottsstjärnor blev sedda och behandlade.
En av antikens mest berömda idrottsstjärnor var Theagenes från Thasos. Det sägs att han vann sin första seger i boxning under olympiaden 480.f.kr. och enligt antika källor ska han ha vunnit så mycket som 1400 segrar i olika spel. Efter hans död så reste thasierna en stor staty i sin stad av Theagenes som hade bringat så mycket ära över staden genom sina segrar. Han dyrkades som en gud.
En annan stor idrottsman var Diagoras från Rhodos. Han betecknades som tidernas främste boxare. När han segrade i den 79:e olympiaden kallades han eutymaches (juste kämpe) för att han aldrig vek undan, duckade eller vände sidan år motståndaren. Åskådarna tyckte att han var mycket underhållande och han blev en förebild för många. Men Diagoras lyckligaste stund var när hans två söner segrade i olympiaden och för att hedra honom krönte de sin far med sina segerkransar.

De antika olympiska spelen fortsatte till 393.e.kr. Men sen kom stora krig och andra folk blev härskare i Grekland. Det skulle ta ända till 1859 innan spelen togs upp igen och upprepade 1870 och 1875. Spelen hölls i Aten men var bara öppna för grekiska män. Men 1892 kom fransmannen Pierre de Coubertin med förslaget att man skulle införa olympiska spel där män från andra länder också fick delta. Det första så kallade moderna olympiska spelen hölls i Aten 1896. Kvinnor fick inte delta tills någon gång under tidigt 1900-tal. Några av dom olympiska traditioner som vi har från de antika spelen är den olympiska eden och elden. Den olympiska elden tändes för första gången i soluppgången vid gudinnans Heras altare i Olympia, i grekland. Men till de moderna spelen kom inte elden förens OS i Berlin 1936 och den första gången till vinterspelen var 1964. Elden står för seger, fred och vänskap.
Men vi har också de olympiska ringarna. De olympiska ringarna är efter röda korset världens mest kä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De antika olympiska spelen.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-10-26

    ett bra arbete menkällan är lite oklar. Historia 3? är det gymnasie eller 7-9

  • Inactive member 2011-10-26

    En bra text men källan känns lite luddig. Vad är det för Historia 3 du refererar till? författare? årskurs? /Jessica

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-17]   De antika olympiska spelen.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6238 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×