Förintelsen

3 röster
9654 visningar
uppladdat: 2006-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Andra världskriget
Jag har valt att skriva en extrauppgift om förintelsen som ägde rum under andra världskriget. Jag tycker att det var intressant att läsa om förintelsen, men det var hemskt att läsa om hur förintelsen gick till. Jag fattar inte vad dom tänkte med när dom torterade och slog oskyldiga människor. Bara för att man var jude betyder väl inte det att man kan väl inte behandla dom som skit? Dom hade väl inte gjorde nåt fel? Men enligt Hitler hade dom tydligen gjort nåt fel.

Ungefär 650 judar transporterades från norra Italien till koncentrationslägret Auschwitz i förseglade godsvagnar i februari år 1944. I fyra dygn fick judarna vara i ouppvärmda vagnar där temperaturen var under fryspunkten. De fick ingen mat eller vatten, och varje gång tåget stannade ropade de efter vatten men dom blev aldrig bönhörda. När människorna steg av tåget delades dom upp så att dom som hade valts ut till arbete var tvungna att skiljas från sina familjer. De övriga som inte hade valts ut till arbete skulle direkt till gaskamrarna, vilket dom inte hade en aning om. Den grupp som inte hade valts ut till arbete tvingades nedför några trappor in i ett tomt rum. De blev tillsagda att klä av sig kläderna och hänga upp sina kläder på numrerade krokar och komma ihåg vilket nummer de hade så att dom senare skulle kunna hitta sina kläder. De försäkrades att dom skulle få en kopp kaffe när det var klart. Helt nakna går dom in i ett starkt upplyst rum. Dom allra flest uppträder lugnt tills dörrarna låses bakom dom och ljuset släcks. En SS-man häller ett pulver i en ventil in i det överfyllda rummet där människorna är. Pulvret omvandlas sedan till en giftgas som börjar fylla rummet. En annan SS-man tittar genom ett litet kikhål in i rummet och ser skrikande, förvridna ansikten när offren förtvivlat klättar på varandra i en kamp om att få luft. Efter några minuter är allt tyst. Dörrarna öppnas och judiska fångar går in. Deras uppgift är att tvätta kropparna med vattenslangar och släpa dom till en hiss som går till övervåningen där det finns ett krematorium.

Varje läger hade sin så kallade ”stupstock” där de som hade brutit mot någon av alla tusen småregler straffades. De som var skyldiga till allvarligare brott som till exempel flyktförsök, hängdes. De andra fångarna fick vara vittne till de hemska straffen. Några av vakterna brukade hetsa sina hundar på judarna bara för att dom tyckte att det var kul.
Staketen i lägren var elektriska och man dog direkt om man rörde dem. Varje morgon fick medfångarna plocka ner människor som hade begått självmord. Två av dom mest kända lägren var Auschwitz och Birkenau i södra Polen.

På hösten 1943 var det rätt klart för de allra flesta att Tyskland skulle förlora kriget. SS-männen var medvetna om att vad de hade gjort var brottsligt så dom började förstöra bevisen för massmorden. Lägren i Treblinka, Belzec och Sobibor tömdes, begravda kroppar grävdes upp och brändes sedan till aska, gasinstallationerna förstördes, alla judiska fångar som var kvar dödades så att de inte skulle kunna berätta om vad som hade hänt, i Treblinka byggdes en lantgård upp på lägerplatsen och en ukrainsk jordbrukare installerades.
Gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau användes fortfarande. I slutet på 1943 började de italienska judarna att föras dit för att gasas ihjäl, de grekiska judarna kom dit på våren 1944, de ungerska judarna kom dit mellan maj och juli och judarna från gettot i Lodz kom i augusti.
Nazisterna lyckades inte ta bort alla spår efter sina brott. I till exempel förråden i Auschwitz hittade man bevis på massmord. Man hade hittat 836 255 kappor och klänningar och sju tusen ton människohår.Analys: jag tycker att förintelsen av judarna är det hemskaste med andra världskriget. Dom dödade oskyldiga människor och plågade dom utan anledning. Dom tyckte att judarna inte hade något värde, men alla människor är lika mycket värda. Även om man har gjort något dåligt så ska man ha samma rättigheter ändå. Men det finns en del människor som mördar och dödar oskyldigt folk, då tycker nog alla att dom borde få något straff. Jag tycker nog också de. Men som sagt alla måste få ha samma rättigheter. Men om man gör något dumt måste man väl få ett straff för det? Jag menar, om man gör det med flit. Om jag skulle gå fram och döda en människa bara för att jag kände för det måste jag ju få ett straff för det eller hur? För man kan ju inte bara ”råka” döda någon. Jag undrade vad nazisterna tänkte när dom dödade en massa människor. Dom kanske inte ens tänkte alls. Men hur kan man tycka att om man är jude så har man inget värde? Det fattar jag inte. Det låter ju ur dumt. Tänk om alla människor skulle tänka så. Då skulle vi nog inte leva i en fin värld. Det skulle nog vara mycket krig och våld tror jag.
Det var så himla mycket oskyldigt folk som dog i lägren. Antingen så blev de skjutna, arbetade eller gasades till döds. Tänk på dom människor som gasades till döds i gaskamrarna. Dom hade ju ingen aning om att en SS-man skulle hälla ett pulver i det mörka rummet där dom stod så att dom skulle dö. Det är hemskt om man tänker på det. Jag har nog aldrig tänkt så mycket som jag gjorde när jag läste om förintelsen. Jag blev upprörd och arg medans jag läste, för: hur kunde dom tillåta att det som skedde på koncentrationslägren skedde? Tänk om man kunde vrida tillbaka tiden och byta plats med dom, så dom kanske fattar hur det kändes för judarna.
Det jag vill ha sagt med detta är att ingen borde dömas för att man tillhör en annan sort. Alla har lika mycket värde.

Källor jag har använt mig av är:
• En bok som min lärare hade. Jag kommer inte ihåg vad den hette, men jag har använt den mycket när jag har gjort den här uppgiften.
• Min mamma och pappa
• Mig själv. Under analysen har jag skrivit ner det jag tycker.
• www.ne.se


Jag visste inte riktigt hur jag skulle jämföra, men jag tänkte att jag jämför dom olika källorna och deras fakta. Den boken dom Per hade var jätte bra. Den var lättläst och det fanns inte så svåra ord så man förstod den bra. Man fick e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-24

    din analys sög.

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-19]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6266 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×