Ondskan

27 röster
69360 visningar
uppladdat: 2006-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokanalys Ondskan

Vår klass har fått en svenska uppgift som består av att läsa Jan Guillou självbiografi bok Ondskan och sedan skriva en vanlig bok recension eller skriva en bok analys om boken. När jag skulle välja mellan en recension och bok analys visste jag direkt vad jag skulle välja, det fick bli en bok analys eftersom bok analysen ansågs vara för dem som satsade på ett högre betyg. När jag först fick uppgiften kände jag med lättnat att jag äntligen hade fått en uppgift som var rolig, för Ondskan var en sådan bok som jag alltid har velat läsa men aldrig tagit mig tid för det. Jag hade redan sätt filmen, den tyckte jag om. Jag hade hört från många personer att boken skulle vara bättre än filmen. Det var speciellt det som gjorde mig nyfiken att kasta mig in i boken. Här nedanför kommer du först få läsa en kort sammanfattning om vad boken handlar om för att lättare förstå min analysen under.

Ondskans huvudperson heter Erik Ponti. Erik är 14 år och är uppvuxen med sin pappa, mamma och sin lillebror. Erik var en tuff präglad kille och mycket på grund av hans pappa. Hans pappa var en sadist och gillade att ge något som han kallade ”efter maten stryk” så fort Erik gjorde något minsta fel vid matbordet, där fanns fel vid varenda måltid tyckte hans pappa. Även när Erik hade gjort allt absolut rätt vid matbordet hittade hans pappa anledningar till att ge Erik ”efter maten stryket”.

I början av boken går Erik på en skola som heter Läroverket i centrala Stockholm. Där är Erik med i ett gäng, han är den tuffa ledaren som ingen vågar säga emot. Gänget gjorde stölder, snatteri och misshandlade ungdomar. En dag blev gänget påtagna av polisen. En i gänget valde att erkänna allting. Han hade sagt att Erik tvingade honom till att vara med i gänget annars hade han fått stryk. Hela händelsen slutade med att Erik fick relegering från Läroverket.

När Erik var på väg hem kände han sig ledsen, han trodde att hans framtid var över. Han trodde att där inte fanns fler chanser för honom att komma in på gymnasiet. När har kom hem hittade han sin mamma gråtfärdig. Hon hade fått reda på allt. Eriks mamma hade en lösning, han skulle bli skickad till Stjärnsberg som var en internatskola. Erik skulle få en nystart, en chans att börja om på nytt. Han kunde komma bort från allt våld, hans pappas våld, sitt eget våld. Allt skulle bli bra trodde Erik.

Stjärnsberg hade bra lokaler, fin idrottsanläggning och en utmärkt simhall. Erik var nämligen en väldigt skicklig och begåvad simmare. Erik märkte ganska fort att Stjärnberg inte var något paradis. På skolan regerade fjärderingare och rådisar med såkallad kamratuppfostran. Kamratuppfostran gick ut på att lyda fjärderingare och rådisar, detta skulle uppfostra de yngre eleverna. Om man inte löd rådisarna och fjärderingarna fick man straff.


Eriks hade bara en kompis på skolan, det var Pierre som var hans rumskamrat. Pierre var en mycket intellektuell person och en av dom intelligentaste på skolan. Han hade toppenbetyg i alla ämnen förutom idrott. Allt detta gjorde Eriks tid på Stjärnsberg till ett helvete.

Fortsättningen av boken handlar om när Erik trotsar fjärderingarna, rådisarna och kameratuppfostran systemet som är uppbyggt på skolan. Det hela slutar med att Erik...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ondskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-05-28

  Bra arbete intressant o läsa

 • Inactive member 2008-04-28

  ser bra ut ^^

 • Inactive member 2008-05-29

  Betyg på arbetet?

 • Inactive member 2014-10-14

  Ska man inte dra en slutsats

 • Ahmed Ibrahim 2018-04-04

  väldigt bra

 • Manahel Syrien 2018-11-14

  Bra arbete

 • Noel Elofsson 2019-04-30

  gg

 • William Berg 2019-04-30

  Hej

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-21]   Ondskan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6275 [2023-02-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×