Bokrecension: Mina Drömmars Stad av Per Anders Fogelström

16 röster
73094 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Introduktion
Mina Drömmars Stad som är en av de fem böckerna i romankrönikan utspelade sig under 1850-talets Stockholm. De sociala förhållandena mellan människorna var bättre förr, eftersom man inte använde sig av elektriska apparater som idag upptar många ungdomars liv. Man pratade och umgicks mycket mer. Folk hade drömmar och förhoppningar om ett bättre liv och tryggare atmosfär, vilket jag tycker har förändrats. Det har blivit enklare att leva, men kontakten mellan människorna har försämrats. Fogelström beskriver också många detaljer kring både natur och karaktärerna. Ofta kan man känna sig in i situationen eftersom sinnena uttrycks mycket väl. Man kan känna doften av sommarvärme, ljudet från hjulen på hästskjutsarna, och att bara kunna se bilden framför sig att man står där och ser ut över hela staden är något i sig. Fogelström beskriver vad personerna i berättelsen gör genom nästan hela boken. Det förekommer inte så mycket konversationer mellan människorna, vilket gör boken mer lättläst. Fogelström beskriver väldigt noga hur främst Henning känner sig, men även de övriga personerna. Mina drömmars stad är en roman och inriktar sig främst på människornas problem under 1850-talet i Stockholm. En mycket läsvärd bok, främst för Stockholmborna. Men det är ju trots allt en klassiker, och jag tycker alla ska läsa den någon gång.

Lite om handlingen
Henning kommer ung till Söder i Stockholm. Han träffar en tjej, Lotten, och han lär känna kompisar som han tillsammans med flyttar in i ett fint hus. De gör många trevliga saker tillsammans, bl.a. utflykter och liknande. Tiden går och Henning växer. Han får barn tillsammans med Lotten, en son som kommer att kallas August, och en dotter, Emelie. Tillsammans får de alla kämpa för att klara av den jobbiga tillvaron. Vid sådana här tillfällen är familjen mycket betydelsefull. Tillsammans kan man stötta och trösta varandra för att bekämpa verklighetens påträngande oroligheter.
Men Henning fortsätter hårt med arbetet och det yttrar sig senare i att han känner sig allt mer trött och illamående. Senare visar det sig att han har drabbats av tuberkulos, vilket gör honom mycket sjuk. Det är nu omgivningen visar sin omsorgsfulla sida och försöker att hjälpa honom. Det är främst Lotten som får ta hand om Henning. Det slutar tragiskt nog med att han dör. Och här slutar Hennings liv.

Personbeskrivningar

Henning Nilsson
Henning Nilsson är huvudpersonen i denna mycket välskrivna roman. Han kommer som 15- åring från landet till Södermalm i Stockholm och har tidigare arbetat med att bära mjölsäckar hos en mjölnare. I slitna, trasiga kläder går han genom gatorna. Nu tvingas han att ändra sina vanor. Livet är mycket tufft i storstaden och befolkningen lever fattigt. Henning ser nu livet från ett annat perspektiv och inser att han måste anpassa sig och leva ett enkelt liv. Han söker jobb och får arbete på en stearinfabrik. Han kämpar hårt med arbetet och läget är svårt för honom, han får en låg lön att försörja sig på och får kämpa för maten.

Han sover först i ett överbefolkat rum tillsammans med andra bostadslösa. Efter en kort tid blir han vän med Tummen som fått sitt namn av att bara ha en tumme. Henning och Tummen blir bra vänner och får en bra stark relation till varandra. Samtidigt lär Henning känna Tummens flickvän Mathilda.
Det går allt bättre och bättre för Henning för varje dag som går, han har lätt att få kontakt och kommer enkelt in i det nya sättet att leva, även om han får kämpa en hel del. Henning blir också tillsammans med en underbar tjej, Lotten. Tillsammans flyttar Henning, Lotten, Tummen och Mathilda till en liten stuga på Söder i Stockholm. Både Tummen och Lotten kommer att betyda oerhört mycket för honom, och det är de personerna han kommer att umgås mest med under hela bokens förlopp.
I början byter Henning arbete några gånger, men får senare ett fast jobb nere vid hamnen. Det är nu som det tuffa livet börjar ta riktigt hårt på honom, han blir svagare och svagare, men han ger allt vad han har hela tiden.

När jag läser om Henning får jag uppfattningen att han är en ganska kort person, med brunt kort hår och trasiga kläder, då han kommer till Södermalm för första gången. Han sänder ut starka signaler om en väldig livserfarenhet och kunskap om ansvar, eftersom han noggrant tar tag i de problem han stöter på och ser till att slutföra dem på ett professionellt sätt. Livsstyrkan visar sig tydligt i detta citat från kapitlet “Bron till verkligheten”, kapitel två i boken: “ Henning Nilsson hade varit på väg snart en vecka. Försökt dämpa sin iver, undvika att bli uttröttad. Emellanåt hade han frågat mötande om avståndet, senaste milen hade beskeden blivit allt mer precisa” (sida 11).
Henning är nästan som en ledare. Han tar ansvar för familjen och de övriga i huset, försöker att få sina anhöriga att inte ge upp. Det är det som jag tycker är det viktigaste med Henning, att hans vänner kan ta del av hans kraft och glädje fastän de fortfarande lever svårt och ständigt går oroade över hur deras framtid skall se ut. Jag hoppas att andra som läser om Henning också kan dra lärdom av det han menar. Jag kan väl nästan säga att det vore precis som om han pratade direkt till läsaren att aldrig ge upp, att alltid kämpa. Åtminstone tror jag att han kan hjälpa personer i svåra situationer att aldrig ge upp, aldrig sluta tro , och att framförallt alltid försöka se de positiva sakerna med livet. Henning har ju många förhoppningar om hur hans framtid ska se ut och hur han vill leva tryggt, och jag tror att det är målet som ger honom en sådan energi att konstant se framåt.

Beskrivningen av Henning har varit mycket noggrann och jag fått upp en bild i huvudet som är svår att beskriva, men den finns, och får jag för mig att läsa de fyra sista böckerna kanske jag kan se en förändring av Hennings utseende och arbetsutveckling genom mina bilder jag har kvar i minnet, tack vare Fogelströms mycket precisa beskrivning av huvudkaraktären.

Lotten, August och Emelie - Hennings familj
Lotten är Henning Nilssons fru. Hon har ett stort ansvar inom familjen, framförallt att ta hand om barnen och se till att de mår bra och att hushållet sköts, hon jobbar ju som tvätterska precis som hennes mamma, Malin. Jag tycker att Lotten ska få vara mer uppmärksammad än vad hon är. Det skrivs för lite om hur hon tar sig igenom den tunga vardagen. Hon har det ju lika jobbigt som de övriga i familjen. Även om hon inte är huvudpersonen hade det kunnat handla lite mer om hennes liv och hennes känslor. Det som gör att både Lotten (och Henning) får kraft till att alltid ge sitt yttersta är nog personerna i deras omgivning. Människorna på Söder är nog något av det viktigaste, den sociala gemenskapen, och helt enkelt känna att man alltid har varandra ifall man skulle behöva hjälp. Liksom Henning drömmer Lotten också om ett bättre liv, det är väl denna tanke som ständigt surrar runt i deras huvuden, och det är också denna tanke som gör det spännande att följa deras utveckling, eftersom det händer nya saker med både Henning och Lotten ständigt. Tillsammans har de ju två barn, August och Emelie. Barnen betyder mycket för båda föräldrarna. Det är svårt att veta hur dessa barn upplever samhället och människorna. Men det finns ändå de händelser i boken där man kan få en uppfattning om deras känslor. August visar först en styrka på att ta ansvar när han väljer att åka med sin mormor och morfar och stanna där ett tag över sommaren. När han väl är där jämför han med sitt vanliga hem på Söder. Framförallt lägger han märke till maten och hygienen i de olika hemmen. Han börjar inse hur jobbigt han lever. August visar känslorna genom främst att gråta när han tycker att något känns jobbigt. Emelie kunde det gärna ha stått lite mer om, jag fick aldrig någon riktig uppfattning om henne. Familjen betyder mycket för både Lotten, Henning, August och Emelie. De är tillsammans ansvarsfulla och hjälper andra och sig själva i samhället.

Miljöbeskrivning

¬¬Stockholm
Stockholm på var ju på denna tid ganska fattigt. Folk hade problem att skaffa mat och ett bra yrke med fast och lagom bra lön. För mig beskrivs Stockholm som en enda sophög. Gatorna är smutsiga och folk blir lätt sjuka pg. av den dåliga miljön människorna tvingas vistas i. Bostäderna är det för få om, och folk tvingas att sova med andra och okända. Staden beskrivs samtidigt ändå som något annorlunda, något unikt, något vackert, och bra. Den uppfattningen har i alla fall jag fått. Man kan ju föreställa sig de underbara sommarkvällarna då man står och tittar ut över horisonten, och då känna att man är i ett paradis. Stockholm är och var ju trots allt ändå en väldigt vacker stad på många sätt. Miljön är väl inte den mest trivsammaste eftersom hygienen inte sköts så bra för att människorna lever fattigt. Somrarna är heta och vintrarna kalla. Jag föreställer mig själv springa omkring i kjol och njuta av den underbara värmen under de heta sommardagarna. Stockholm uppfattar jag som smutsigt under den tiden denna berättelse utspelar sig, men samtidigt som en personlig stad med många vackra egenskaper.

Miljön i hemmet är mycket ohälsosam. Hemvistelsen för många av personerna i boken är ju svår. Det är svårt att hålla det rent och det sprids lätt sjukdomar. Henning och de övriga trängs i huset och det är svårt att låta alla få plats. Jag tror de är lyckliga över att ha ett hem där de kan ha en hyfsad värme så att de slipper det tunga livet, ute på gatorna.

Miljön på arbetsplatserna är mycket dålig. Henning, Lotten och alla de andras arbeten är mycket krävande. Det hårda arbetet skadar dem och de jobbar intensivt. Arbetsplatserna är också smutsiga och det är svårt att hålla rent i en sådan miljö.

Hur ska man då jämföra Stockholms miljö från förr och med hur miljön ser ut idag? Olika utsläpp fortsätter att förstöra på väldigt många ställen i Sverige. Men bostäderna har blivit extremt mycket bättre, arbetena har utvecklats och vi utvecklar vårt land mer och mer ständigt. Stockholm har växt och idag lever människorna i större trygghet, och i en mer hälsosa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Mina Drömmars Stad av Per Anders Fogelström

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-23

    Obs! det är en analys:P

  • Inactive member 2006-05-28

    Tack! kul att någon kommentera

  • Inactive member 2007-11-21

    hej skulle du kunna adda mej p

  • Inactive member 2013-11-20

    Jag såg att du skrev att stockholm kommer alltid vara stockholms kärna men för jätte länge sen så var faktist Skara sveriges "huvudstad"

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Bokrecension: Mina Drömmars Stad av Per Anders Fogelström
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6303 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×