Acne - En tonårsplåga

1 röster
11690 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt

Akne är en sjukdom som sitter i talgkörtlarna.
Människan har hårstrån överallt på kroppen utom på handflator, fotsulor och läppar. Varje hårstrå har en hårsäck som är försedd med en talgkörtel. Talgkörtlarna producerar talg för att smörja huden och se till att den inte torkar ut. Blir det stopp i mynningen till den, utvecklas det lätt bakterier och vi får en finne.
Akne är indelat i två grupper:

1) Pormaskar - icke inflammatorisk akne
Förstadiet till finne är en pormask (komedon).
Pormaskarna finns som öppna och stängda. De öppna ser vi som svarta prickar på huden. Det beror inte på smuts utan på att de oxideras av syret i luften och blir svarta. De öppna gör att talgen kan smita ut medan de vita sätter stopp. Det är alltså de vita pormaskarna som är värst.

2) ”Varfinnar”- inflammatorisk akne
Inflammatorisk akne är de varfyllda och röda blåsorna man får. Det beror på att talgkörtelsmynningen proppas igen av döda hudceller och fett. Bakterierna i körteln börjar då att bryta ned fettet till fria fettsyror, vilket huden uppfattar som irriterande och starkt. Kroppen svarar då med en inflammation och hux flux så har vi fått en finne.
1) Talgkörtels mynning blir igenproppad. Talgen hindras därför att komma ut. 2) Bakterierna frodas och bryter ned fettet till fria fettsyror. Detta är starkt och huden svara med en inflammation. 3) Vi har fått en finne.


Spridning på huden

Man kan få finnar överallt där det finns talgkörtlar men det är vanligast att få i ansiktet, på ryggen och på bröstet där talgkörtlarna är som störst och mest talg produceras.


Orsaken

• Under puberteten blir talgkörtelns känslighet för hormoner större och mer hormoner produceras. Detta medför att mer talg produceras och risken för stopp i mynningarna ökar.
• Antalet aknebakterier stiger.
• Arvsanlagen. Har dina föräldrar haft svår akne är risken stor att du också får det.
• Det finns ingen forskare som kunnat bevisa att akne försämras av vår mat som t.ex. kryddor och choklad. Somliga menar dock att deras akne försämras då de äter feta produkter.
• Läkemedel som t.ex. anabola steroider ger finnar.
• Varmt och fuktigt väder samt stress kan ge upphov till akne.


Är akne vanligt?

Mycket. De flesta får akne någon gång i livet. Flickor får akne före pojkarna pga. att de kommer in i puberteten tidigare. Många tjejer får även extra mycket vid menstruationen just för att hormonerna är särskilt aktiva.
En tredjedel av 12-17 åringarna har så utbredd akne att de måste ha en typ av behandling. Aknen brukar dock försvinna vid 20-25 års åldern.


Tre grader av akne

Det finns tre grader av akne:
Lindrig akne- man har några finnar i ansiktet, på bröstet eller på ryggen. De flesta har/har haft denna typ av akne. Man kan behandla den med medel som finns i butiker eller på apoteket.
Måttlig akne- Man har 20-60 små till mellanstora finnar. Måttlig akne kan behandlas av läkare
Svårartad akne- Finnarna är stora, inflammerade och djupa. Dessa kan bilda fula ärr. Denna typ av akne är dock ovanlig och måste behandlas av läkare.


Egenvård

Pormasken är förstadiet till den inflammatoriska aknen och all yttre behandling görs just för att öppna de slutna pormaskarna.
• Tvätta huden med mild, alkoholfri tvål högst två gånger om dagen. Det gör huden fukt och rengör hyn på ett milt sätt. Efter det kan du använda medel med alkohol som tar bort fettet och drar ihop porerna. Kom ihåg att akne inte beror på att du är smutsig men du kan tvätta bort en del av de döda hudcellerna och ta bort fettet och därmed lindra aknen.
• Har man fet hy med porer och några finnar kan man använda ACO Acnelösning eller Acnegel. Dessa öppnar upp porerna och torkar ut dem.
• Fungerar inte detta kan du köpa receptfria medel med Bensoylperoxid t.ex. Basiron AC, Stioxyl, Brevoxyl och Bexid. Dessa preparat tar bort fettet och minskar bakterieantalet i talgkörteln. Använder du ovanstående preparat bör du inte sola.
• Man har nu utvecklat en bärbar elektrisk pryl som kan ta bort akne med värme. 90 % av finnarna sägs försvinna (ny teknik).


När ska jag kontakta sjukvården?

Om du får stora varblåsor, utbredd inflammation och ingen av ovanstående punkter (egenvården) hjälper. Då kan man få vitmain-A-syra vilket är bland de mest effektiva medlen. Det finns som gel, kräm och våtkompresser. Det kan dock ta 5-7 veckor innan man ser resultat och man får räkna med lite rodnad. Man kan kombinera vitmin-A-syra med Bensoylperoxid preparat (Basiron, Conex m.fl.) t.ex. det ena på morgonen och det andra på kvällen. OBS! Använd inte båda preparaten samtidigt på huden.
Tabletter som antibiotika och Roaccutan används också, speciellt i svåra fall med ärrbildande finnar .


Så undviker du akne:

• Använd så lite smink och feta krämer som möjligt. Dessa kan täppa igen mynningarna. Tänk på att torr hy indikerar på läkemedlets funktion.
• Märker du själv av att du får mer finnar av choklad och annan föda så snåla med det.
• Sola (solarium ljus hjälper dock inte). Solljuset öppnar porerna, men sola inte för mycket så att du bränner dig! Sola inte om du använder vissa läkemedel mot aknen som t.ex. Differin.
• Tryck inte på finnarna, det gör bara att de blir mer inflammerade och bakterierna kan sprida sig. Klämmer du på de svarta pormaskarna kommer de ändå tillbaka.
• HA TÅLAMOD! Det kan ta veckor innan man ser resultat.


Är akne farligt?

Akne kan vara farligt i sällsynta fall och ge feber, inflammera muskler och leder. Använder man läkemedel som Roaccutan kan man få flera biverkningar så som ögonirritation, hårförändringar, anemi m.fl. men själva aknen är annars helt naturlig och ofarlig. Ofta upplevs det dock som störande och jobbigt.

Ha tålamod och ge inte upp!


...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Acne - En tonårsplåga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-05-31

  väldigt bra arbete med bra fak

 • Inactive member 2006-05-31

  Tack så mycket!

 • Inactive member 2007-02-16

  Jävlar va bra... helt stum...

 • Inactive member 2009-11-25

  vid svår acne be om remiss till en hudläkare det är bara dom som kan skriva ut roacutan.kan ge svåra bivekningar man får väga för och emot.själv behandlad för svår acne åt preparatet i ett halv år är nu symtom fri sen tio år

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Acne - En tonårsplåga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6304 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×